Äänien kuuleminen

"Hallintakeinojen avulla olen oppinut tulemaan toimeen äänien kanssa, niin että pystyn elämään normaalia elämää. Töihin pystyn keskittymään joitakin tunteja kerrallaan."
- Sami

Videolla Sami kertoo äänien kuulemisesta ja elämästä äänien kanssa. Video on tuotettu ”Heureka tulee hulluksi” -näyttelyä varten.

 

Viisi faktaa äänten kuulemisesta

  • Ihmisistä 4 - 10 % kuulee ääniä, joita muut eivät voi kuulla. Lähes 40 % ihmisistä on jossakin elämänsä vaiheessa kuullut sisäisen äänen tai ääniä.
  • Äänien kuuleminen ei ole sairaus, vaan ihmisen ominaisuus. Äänien kanssa voi oppia tulemaan toimeen.
  • Äänet alkavat yleensä traumaattisen tai muun voimakkaan kokemuksen seurauksena. Stressitekijät ja synnynnäinen alttius äänien kuulemiselle voivat yhdessä laukaista äänien alkamisen.
  • Äänet todella kuuluvat kuulijan mielessä, ne eivät ole mielikuvitusta.
  • Tavallisesti äänet ovat puhetta ja ne voivat olla selostavia, keskustelevia tai käskeviä, tunnistettavia tai tunnistamattomia, kovaäänisiä tai hiljaisia, mukavia tai ilkeitä.

Lähde: Suomen moniääniset Ry

Vaikka äänten kuuleminen ei välttämättä ole sairaus, voi se liittyä joissain tapauksissa johonkin psykoottiseen häiriöön. Lue lisää psykoottisista häiriöistä Mielenterveystalon Tietoa diagnooseista -osiosta.