Anoreksia

"Mä nään, että anoreksia on kuulunut mun polkuun, että sillä on oma tarkotuksensa. Kaikista tärkeintä on loppujen lopuks, että mulla on hyvä suhde muhun. Että se hyväksyntä tulee vain ja ainoastaan mun sisältä, eikä mun ulkopuolelta."
- Inka

Videolla Inka kertoo anoreksiaan sairastumisesta ja siitä toipumisesta. Video on tuotettu ”Heureka tulee hulluksi” -näyttelyä varten.

 

Viisi faktaa anoreksiasta eli laihuushäiriöstä

  • Yksi sadasta 12 - 24 -vuotiaasta tytöstä kärsii anoreksiasta. Suurin osa diagnosoiduista on naisia ja vain 5 - 10 % on miehiä.
  • Anoreksian laukaisee usein ruumiinkuvan häiriö tai lihavuuden pelko.
  • Sairauden tyypillisiä oireita ovat mm. ruokailujen jättäminen väliin, yksin syöminen, haluttomuus syödä julkisilla paikoilla, vain vähäkaloristen ruokien syöminen sekä liiallinen itsensä punnitseminen ja vartalon vikojen etsiminen.
  • Häiriöstä toipuu täysin noin puolet. Yksi viidestä kärsii sairaudesta vuosia, kolmanneksella oireet jatkuvat lievempinä. Noin viisi sadasta sairastuneesta kuolee ennenaikaisesti.
  • Anoreksiaan voi liittyä myös muita häiriöitä kuten pakko-oireita, vakavaa masennusta ja sosiaalisten tilanteiden pelkoa.

Lue lisää anoreksiasta Mielenterveystalon Tietoa diagnooseista -osiosta.