Masennus

"Nyt näin jälkeenpäin ajateltuna masennus oli mulle tieristeys, ja se mitä mä olisin toivonut, että joku ihminen olis osannu sanoa mulle, että kaikki on ihan hyvin, nyt on ihan hyvä olla rauhassa; nyt on ihan hyvä katsoa uudelleen mihin suuntaan haluaa mennä."
- Katja

Videolla Katja kertoo vakavaan masennukseen sairastumisesta. Video on tuotettu ”Heureka tulee hulluksi” -näyttelyä varten.

 

Viisi faktaa masennuksesta

  • Masennukseen sairastuu noin 20 % ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä.
  • Masennukselle tyypillisiä oireita ovat lisääntynyt alakuloisuus, toimintakyvyn lasku, syyllisyyden ja toivottomuuden tunteet, univaikeudet, ruokahaluttomuus, alentunut kyky tuntea kiinnostusta tai mielihyvää sekä ajatusten keskittyminen kuolemaan. 
  • Masennus voi puhjeta missä iässä tai elämänvaiheessa tahansa.
  • Sairauden varhainen toteaminen ja hoidon aloittaminen on tärkeää, jotta masennus ei pitkity.
  • Masennus jaotellaan oireiden vakavuusasteen mukaan lievään, keskivaikeaan, vaikeaan ja psykoottiseen masennukseen.

Katso masennuksesta ja sen hoidettavuudesta video "Minulla oli musta koira, sen nimi oli masennus" (WHO, käännös Suomen Mielenterveysseura).

 

Lue lisää vakavasta masennuksesta ja muista masennustiloista Mielenterveystalon Tietoa diagnooseista -osiosta. Voit saada apua lievään masennukseen omahoito-ohjelman avulla. Jos tarvitset tiivimpää tukea, voit hakeutua Masennuksen nettiterapiaan.

Kokeile myös Mielenterveystalon Masennuksen tietovisaa ja testaa tietosi!