5 - Muuta kurssia

Vaikka toipumisesi etenisi hyvin, on väistämätöntä, että sinulle yhä ajoittain tulee vastustamattomalta tuntuva tarve ahmia. On erittäin tärkeää tietää ja muistaa, että satunnaiset lipsahdukset vanhoihin tapoihin ovat täysin normaaleja.

Epäterve syömisesi on todennäköisesti kehittynyt vuosien kuluessa. Sen taustalla voi olla monimutkaisia ongelmia ja kipeitä tunteita. Et ole helpon tehtävän edessä. Kun osaat suhtautua lipsahduksiin yksittäisinä, ohimenevinä takapakkeina, ne eivät vaaranna toipumistasi millään tavalla. Ongelmallisia niistä tulee vain, jos lipsahduksen seurauksena annat vallan toivottomuudelle ja lakkaat yrittämästä.

Lipsahduksia voi opetella torjumaan muutaman melko yksinkertaisen niksin avulla.​​​​​​​​​​​​​​

 Ennakoi

Torju vaaranpaikat

Ahmintakohtaukset kasaantuvat usein samantapaisiin tilanteisiin. Voit opetella tunnistamaan omat vaaranpaikkasi tarkastelemalla ruokapäiväkirjaasi. Näyttääkö vaikkapa siltä, että alat usein ahmia tuntiessasi itsesi yksinäiseksi ja tylsistyneeksi viikonloppuiltaisin? Ehkäise tämä ennalta keksimällä jo hyvissä ajoin itsellesi mukavaa tekemistä lauantai- tai sunnuntai-illaksi. Sovi meneväsi ystäväsi kanssa kävelylle, päätä lähteä uimahalliin tai varaa liput teatteriin.​

 Hanki parempaa tekemistä

Mukavaa puuhaa ahminnan tilalle

Ahmimishimo tulee usein aaltoina. Jos pystyt edes hieman voittamaan aikaa, pahin halu ahmia saattaa mennä ohi. Kannattaa miettiä valmiiksi oma lista asioista, joita voit ruveta tekemään syömisen sijaan, jos ahmintakohtaus uhkaa iskeä. Ainakin suurimman osan asioista pitäisi olla sellaisia, joista todella pidät. Inspiraatiota voit hakea vaikka täältä

Mitä ahminnan tilalle?

Olisivatko esimerkiksi jotkin seuraavan listan asioista sellaisia, joita voisit tehdä seuraavan kerran, kun ahmintakohtaus tuntuu väistämättä lähestyvän?

 • Käsityöt, neulominen tai ompelu.
 • Nikkarointi tai rikkinäisten huonekalujen korjaaminen.
 • Tietokone- tai lautapelin pelaaminen.
 • Lasten tai lemmikkien kanssa leikkiminen.
 • Saunominen ja pitkistä löylyistä nauttiminen.
 • Lämmin, tuoksuva vaahtokylpy tai pitkä, rentouttava suihku. Voitele itsesi vartalovoiteella ja laita mukavat vaatteet päälle.
 • Kynsien lakkaaminen tai meikkaaminen.
 • Hartioiden hierominen vuorotellen kumppanin kanssa tai ajan varaaminen hierojalle.
 • Seksi.
 • Lenkille tai kuntosalille lähteminen.
 • Siivoaminen tai paikkojen järjestely.
 • Huonekasvien hoitaminen ja kastelu.
 • Rästiin jääneiden töiden tekeminen.
 • Roskien vieminen.
 • Kävelylle lähteminen puistoon, rantaan tai metsään. Hengitä syvään ja nauti siitä, mitä näet.
 • Elokuviin meneminen.
 • Museossa tai taidenäyttelyssä käyminen.
 • Autolla ajaminen kaunista tietä pitkin.
 • Kannustavan kirjeen kirjoittaminen itselle. Muista postittaa kirje!
 • Palapelin kokoaminen, sanaristikoiden tai sudokujen ratkominen.
 • Ulos lähteminen. Kävele korttelin ympäri, hymyile vastaantuleville ja huomaa, kuinka monta hymyä saat takaisin.
 • Lempimusiikkisi kuunteleminen. Soita ilmakitaraa tai tanssi musiikin tahdissa.

Ruuanhimon on todettu vähentyvän huomattavasti jo sillä, että kuvittelee mahdollisimman elävästi itsensä tekemässä jotakin mielipuuhaansa. Tämä on kaikkein helpoin torjuntakeino, jonka voi toteuttaa käytännössä missä tahansa.

Varsinaisesta toiminnasta erityisen hyviä ahmintakohtauksen torjujia ovat kaikenlainen liikunta ja käsillä tekeminen.

Liikunta toimii erinomaisesti kahdesta syystä: liikkuessa yleensä ei voi syödä, ja liikkuminen toimii elimistön omana mielialalääkkeenä.

Usein ahminnan himo herää kielteisten tunnetilojen ja ajatusten seurauksena. Koska liikunta parantaa mielialaa, tarve ahmintaan lievittyy. Sen sijaan että säälisit itseäsi työntäessäsi kitaasi suklaalevyn toisensa perään, pystyt onnittelemaan itseäsi reippaudestasi lähdettyäsi raikkaaseen ulkoilmaan kävelylenkille.

Kun mietit liikuntatapoja lähestyvän ahmintakohtauksen torjumiseksi, on tärkeää pyrkiä sellaiseen liikuntaan, josta aidosti pidät. Ei ole väliä onko se kuntourheilua, lehtien haravointia tai pelkästään kävely korttelin ympäri.

Jos kynnys liikuntaan tuntuu liian korkealta, kokeile mitä tahansa käsillä tekemistä josta juuri sinä nautit. Käsityöt, nikkarointi, puutarhanhoito tai vaikkapa lasten kanssa muovailuvahasta muovaileminen toimivat mainiosti ahmintakohtauksen torjunnassa.

Syynä on jälleen se, että kun käsillä on muuta puuhaa, syöminen on mahdotonta.Lisäksi käsillä tekeminen ilmeisesti vähentää ruuanhimoa suoraan aivojen tasolla.

Mielikuva mielipuuhasta

Pohdi, minkä asian tekemisestä pidät erityisen paljon. Halutessasi voit kirjoittaa sen ylös ja kuvailla mahdollisimman tarkkaan ja värikkäästi itseäsi mielipuuhasi parissa. Seuraavan kerran kun ahmintahalu iskee, yritä ajatella mahdollisimman elävästi itseäsi tekemässä mielipuuhaasi.

 Tukijoukot mukaan

Pyydä läheisiltä apua

Ahmintakohtauksen torjunnassa läheisten tuesta voi olla paljon hyötyä. Jos sinulla on ystäviä, sukulaisia tai perheenjäseniä, jotka tietävät syömishäiriöstäsi, sovi heidän kanssaan, että ahdistuksen iskiessä voit soittaa heille. Lyhytkin puhelinkeskustelu myötätuntoisen ja ymmärtävän ihmisen kanssa voi auttaa sinut pahimman ahmintahimon aallon yli. Jo pelkkä ajatus auttamaan valmiiden, sinulle hyvää tahtovien ihmisten olemassaolosta usein helpottaa.

Kaikilla ei kuitenkaan ole sellaisia läheisiä ihmisiä, joille voisi koska tahansa soittaa. Pieni luovuus auttaa: ryhdy oman itsesi kannustusjoukoksi! Tee itsellesi pahan paikan kortti, jota pidät aina mukanasi. Se voi olla vaikka valokuva tai lehtileike itsellesi rakkaasta tilanteesta, ihmisestä tai maisemasta, jonka takapuolelle kirjoitat kannustavia lauseita tai runonpätkiä. Pidä korttia aina mukanasi. Ahmintahimon iskiessä ota kortti esiin ja syvenny sen tutkimiseen. ​

 Harjoitukset

Voimavaraharjoitus 1

Rentoutusharjoitus

 Yhteenveto: Lähestyvän ahmintakohtauksen torjunta

 1. Opettele tunnistamaan, minkälaisissa tilanteissa ahmintahalusi yleensä herää ja ehkäise tällaiset tilanteet ennalta.
 2. Luo itsellesi mielikuva itsestäsi tekemässä mielipuuhaasi. Harjoittele tämän mielikuvan ajattelemista mahdollisimman elävästi heti, kun ahmintahimo iskee.
 3. Mieti, mitä miellyttäviä asioita voisit tehdä ahminnan sijaan. Kiinnitä huomiota siihen, että ne ovat sellaisia, joita tehdessä syöminen on hankalaa tai mahdotonta. Ahmintahalun tullessa ryhdy syömisen sijaan tekemään jotakin näistä asioista.
 4. Luo itsellesi pelastusrengas vaikeiden hetkien varalle. Sovi joidenkin läheistesi kanssa, että voit soittaa heille, jos ahmimishimo iskee ja kaipaat tukea. Voit myös askarrella itsellesi kannustuskortin, jossa on kuva sinulle rakkaasta tilanteesta, ihmisestä tai asiasta ja kannustavia tekstejä. Pidä korttia mukanasi ja tarkastele sitä vaikean hetken tullen.