Kaikki aistit mukaan Hyväksyvä läsnäolo ja keskittyminen ruokaan syödessä lisää ateriasta saatavaa nautintoa. Se auttaa myös kuulemaan kehon viestejä kylläisyydestä ja siitä, mitä ehkä vielä kaipaisit lisää. Ruuan hotkiminen seisten keittiön tiskipöydän vieressä, televisiota katsellessa tai tietokoneen ääressä työpaperien keskellä on tämän vastakohta.
Yritä mahdollisuuksien mukaan ainakin joskus raivata aterioillesi aikaa, jolloin et tee mitään muuta kuin syöt – ja kenties seurustelet. Kun opit paremmin keskittymään ateriaan, ruokailuhetkistä voi tulla päivääsi pieniä kohokohtia, jolloin saat hetkeksi jättää työkiireet ja perhemurheet sivuun. Tee ruokailutilanteesta mahdollisimman nautinnollinen, pidä kaikki aistisi avoimina syödessäsi.
Vaikka söisit yksin, kata itsellesi joskus pöytä hienosti. Ota ruokia sopiva annos ja asettele ne lautaselle kauniisti. Ennen kuin alat syödä, pysähdy hetkeksi: katsele ruoka-annostasi, sen värejä, muotoja ja rakennetta. Haistele, miltä ruoka tuoksuu. Tunnustele, miltä haarukka ja veitsi tai lusikka tuntuvat käsissäsi.
Ota ruokaa suupala kerrallaan ja keskity jokaiseen erikseen. Maistele, miltä ruoka maistuu ja miltä sen rakenne tuntuu kielelläsi. Pureskele huolellisesti jokainen suupala. Tunne, miten maku ja rakenne muuttuvat pureskelun myötä. Kuuntele, millainen ääni pureskelusta kuuluu.
Juo välillä kulaus ruokajuomaa ja tunne miten erilaiselta se tuntuu suussa ruokaan verrattuna. Laske ajoittain aterimet pöydälle ja tunnustele miltä kehossasi tuntuu. Jos huomaat hotkivasi, pysähdy ja keskity hetkeksi hengittämiseen. Tunnustele, miltä vatsassasi tuntuu. Oletko kylläinen? Mitä kaipaisit lisää?
Voit vielä palata Syö säännöllisesti askeleen Tietoisen syömisen videoharjoitukseen (katso askel 2).