Alkoholin vaikutukset vaihtelevat yksilöstä toiseen ja samalla yksilölläkin tilanteesta toiseen. Tästä huolimatta joitakin ohjeellisia rajoja voidaan esittää siitä, missä määrin tietyntasoinen juominen vaarantaa yksilön terveyttä. Oheinen kuvio antaa yleiskuvan terveysriskien suhteesta ihmisen painoon erottelematta vielä esimerkiksi sukupuolen, iän ja muiden tekijöiden vaikutuksia.
Päivittäisiin annoksiin liittyvät riskitasot eripainoisilla ihmisillä

Tämä kuvio on laadittu lähinnä maksa- ja aivovaurioiden mahdollisuutta silmällä pitäen. Luokkien välillä ei ole selvää rajaa. Mitä pidemmälle vahingollisen juomisen alueelle siirrytään, sitä vakavampia häiriöitä on odotettavissa.
Otetaan esimerkiksi Pekka, joka painaa 80 kg ja joka juo päivittäin keskimäärin 5 annosta. Hänelle merkitsisi alle 3 annoksen kulutus vähäistä vaaraa, alle 5 annoksen kulutus kasvavaa vaaraa ja sitä enempi juominen todennäköistä terveyden vahingoittumista. Hänen juomatapansa yltävät siis jo selvästi kriittiselle rajalle. Vähentämiseen on aihetta.
Koska etenkin sukupuoli vaikuttaa myös erilaisten terveysongelmien todennäköisyyteen, alle on koottu tietoja viikoittaisen kulutuksen suhteesta terveysriskeihin miehillä ja naisilla. Vertaa omaa kulutustasi seuraaviin suuntaa antaviin riskirajoihin.
Annoksia viikoittain

Eri maissa alkoholin riskirajat vaihtelevat. Suomessa lääkärien Käypä hoito – suosituksissa on päädytty miesten osalta keskimäärin 40 g/vrk eli vähän yli 3 annoksen ja naisten osalta 20 g/vrk eli vähän alle 2 annoksen vuorokautiseen kulutukseen. Viikossa riskikulutuksen alarajat ovat siten 24 annosta miehillä ja 16 annosta naisilla. Lääkäreitä neuvotaan puuttumaan tilanteeseen, jos potilaan kulutus ylittää nämä rajat.
Naisten rajat ovat alhaisempia pääasiassa siksi, että heidän elimistössään on suhteellisesti enemmän rasvaa ja vähemmän vettä kuin miehillä. Kun vettä, johon alkoholi voi liueta, on vähemmän, elimistön nesteiden ja siten myös veren alkoholipitoisuus nousee korkeammaksi. Sen lisäksi naisilla on miehiä vähemmän kahta alkoholia hajottavaa entsyymiä vatsalaukussa ja maksassa, mistä johtuen veren alkoholipitoisuus nousee heillä korkeammaksi. Alkoholi myös vahingoittaa naisten maksaa herkemmin kuin miesten.
Ikääntyneillä riskirajat ovat alhaisempia kuin muulla väestöllä. Yli 65-vuotiaille ei suositella yli 2 annosta kerralla, eikä yli 7 annosta viikossa. Veden määrä elimistössä pienenee vanhetessa, joten ihminen kestää alkoholia huonommin. Alkoholi heikentää myös havaintokykyä ja muistia, mikä lisää ikääntyneiden muutenkin korkeampaa riskiä erilaisiin virhesuorituksiin. Luuston haurastumisen takia kaatumiset ja muut sinänsä pienet tapaturmat voivat olla kohtalokkaita ikääntyneille. Myös jotkut sairaudet tai lääkkeet voivat heikentää alkoholin sietokykyä.
Fyysisten haittojen lisäksi alkoholinkäytöstä voi koitua rahanmenoa, riitoja, perheongelmia, masennustiloja, pelkoa, häpeää jne. Useimmiten ihmiset rupeavatkin harkitsemaan juomisen vähentämistä juuri tällaisista psyykkisistä tai sosiaalisista syistä. Tämän sivun alussa on kysely ongelmajuomisen varhaisoireista (Ongelmajuomisen tunnusmerkkejä). Huomattava osa niistä koski juomisen sosiaalisia ja psyykkisiä kustannuksia. Ovatko jotkin näistä haitoista viime aikoina kohdallasi lisääntyneet?
Kanadassa tutkittiin, millä tasolla ihmiset alkavat itse tiedostaa runsaan juomisen haittoja. Havaittiin, että jos kertamäärä ylitti 5 annosta ja useus 3 kertaa viikossa, ongelmia alkoi kertyä. Harvemmin ja enemmän ja toisaalta useammin ja vähemmän -juominen tuottivat nekin runsaammin ongelmia kuin molemmat edellä mainitut rajat alittava kulutus. Nämä rajat näyttävät tukevan myös lääketieteellisistä tutkimuksista saatuja tietoja. Ne viittaavat siihen, että päivittäistä juomista tulisi välttää ja annosten määrää juomiskertaa kohden tulisi rajoittaa.
Entä mitä järkeä on näin niukoissa ylärajoissa? Eihän niistä tule edes kunnon humalaan! Totta. Jos olet niitä ihmisiä, joiden mielestä humalan täytyy todella näkyä ja tuntua, et saa juuri vastiketta toiveillesi näin kohtuullisesta linjasta. Mieti siis tarkkaan, milloin otat ja kannattaako ylipäänsä ottaa ollenkaan.
Joillekin ihmisille voi olla merkitystä myös sillä tosiasialla, että mitä vähemmän ja harvemmin juot, sitä herkemmin tunnet alkoholin vaikutukset.