Suunta eteenpäin

​​Paniikin omahoito-ohjelma lähenee nyt loppuaan. Hienoa, että olet edennyt ohjelmassa näin pitkälle! Toivottavasti olet oppinut ymmärtämään paniikkikohtauksia paremmin ja tätä myötä kohtauksiin liittyvä pelko ja välttely ovat lähteneet vähentymään. Toivottavasti myös itse paniikkikohtaukset ovat vähentyneet ja lievittyneet.

Seuraavaksi tarkastelemme muutamia yleisesti hyvinvointiisi vaikuttavia asioita, joihin voit keskittyä opeteltuasi perinteisiä paniikin hallinnan keinoja.

 Sallivampi suhtautuminen

Monen meistä tekisi hyvää suhtautua itseemme hieman armollisemmin. Tämä on kuitenkin erityisen tärkeää paniikkihäiriössä, sillä armoton suhtautuminen itseen voi lisätä ahdistusta ja tätä kautta laukaista paniikkikohtauksia. Jos tunnistat itsessäsi tuomitsevaa asennetta omia tekemisiäsi ja ajatuksiasi kohtaan, kannattaa mielessä yrittää pitää seuraavat neljä seikkaa:

 Muu elämä muutoksen tukena

Yksi keskeinen paniikkikohtausten esiintyvyyteen vaikuttava tekijä on stressi. Pitkittyneenä stressi muokkaa aivojemme tapaa toimia. Stressin vähentäminen puolestaan yleensä helpottaa paniikkioireita.

Usein onkin syytä tarkastella oman elämänsä kuormittavuutta. Saatatko polttaa tällä hetkellä kynttilää molemmista päistä? Oletko esimerkiksi huomannut, ettet meinaa jaksaa töiden jälkeen tehdä mitään? Kaipaisitko tukea arjen miellyttävään aikatauluttamiseen? Työkaluja mielen hyvinvointiin kokonaisuuden Laadukas aikataulu arkeen osiosta voi olla sinulle hyötyä.

Työkaluja mielen hyvinvointiin: Laadukas aikataulu arkeen

Myös tarkkaavuustaitojen opettelusta voi olla sinulle hyötyä. Voit tutustua näihin Työkaluja mielen hyvinvointiin kokonaisuuden Ajatukset haltuun osiossa.

Työkaluja mielen hyvinvointiin: Ajatukset haltuun

Voit vaikuttaa paniikkikohtausten esiintyvyyteen myös monilla pienillä teoilla arjessasi. Alla olevasta listasta löydät yksinkertaisia käytännön ohjeita, joita noudattamalla paniikkikohtausten riskiä saa vähennettyä.

Elämäntyylin muutokset

Paniikkioireita voi lievittää ja paniikkikohtausten määrää vähentää tietyillä elämäntyyliin liittyvillä valinnoilla. Ainakin seuraavat asiat kannattaa huomioida arjessasi.

  • Varaa säännöllisesti aikaa rentoutumiseen. Voit kokeilla esimerkiksi syvärentoutusta, joogaa tai meditaatiota.
  • Harrasta säännöllisesti liikuntaa.
  • Luovu tarvittaessa piristävistä aineista (etenkin kofeiinista ja nikotiinista).
  • Lopeta liiallinen päihteidenkäyttö.
  • Huolehdi säännöllisestä ruokailusta ja vuorokausirytmistä.
  • Tee arjessa itsellesi mielihyvää tuottavia asioita.

 Eväitä jatkoon

Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta harjoituksia, jotka koit itsellesi hyödyllisiksi. Tässä kohtaa voit onnitella itseäsi ohjelman suorittamisesta ja saavuttamistasi tuloksista. Itselle sopivien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Voit esimerkiksi päättää pitää paniikkipäiväkirjaa kuukauden kuluttua uudestaan viikon ajan. Valitse sellaiset harjoitukset ja ajat mitkä juuri sinulle tuntuvat sopivilta.

Täytit omahoito-ohjelman alussa paniikkikyselyn. Voit täyttää kyselyn nyt uudestaan ja katsoa, millaista muutosta paniikkioireissasi on tapahtunut omahoito-ohjelman aikana.

Paniikkioirekysely (PDSS)

Jos tämän omahoito-ohjelman kaltainen tavoitteellinen työskentely tehtävien avulla on tuntunut sinusta hyödylliseltä, mutta kaipaisit enemmän ja ohjatumpaa työskentelyä, voisit hyötyä nettiterapiasta. Nettiterapiaan voi hakeutua lääkärin lähetteellä.

Nettiterapia

Irti paniikista kirja

Mikäli paniikkioireesi voimistuvat entisestään tai haittaavat jo nyt toimintakykyä ja elämänlaatua, älä epäröi hakeutua avun piiriin. Mielenterveystalon Oirenavigaattori ohjaa sinut paikallisten palveluiden piiriin.

Oirenavigaattori

Kokemuksesi siitä, hyödyitkö tästä omahoito-ohjelmasta, on meille tärkeää. Kokemustesi perusteella voimme myös kehittää ohjelmaa entistä paremmaksi. Vastaathan lopuksi vielä lyhyeen tätä omahoito-ohjelmaa koskevaan kyselyyn

Kokemuksesi omahoidosta

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi!