Käytetäänkö teillä valkoisia valheita parisuhdeongelmien peittämiseen? Valehteletko sinä tai valehteleeko kumppanisi? Tutkimukset kertovat, että he, joiden on vaikea uskoa olevansa rakastettavia ja hyväksyttäviä ihmisiä, voivat valehdella elämänkumppanilleen. Syntyy epäluottamusta.
Kun yksilöllä on huono kuva itsestään, ja hän kokee mustasukkaisuutta, hylätyksi tulemisen pelkoa ja riippuvuutta toisten hyväksynnästä, hän saattaa hoitaa vaikeuksiaan valehtelulla. Parisuhteessa valehtelu on ongelma, sillä valehtelu vie parisuhteelta pohjaa. Se murtaa luottamusta ja vähentää läheisyyden tunnetta. Tässä osiossa pohditaan valehtelua parisuhteessa. Miksi sitä tapahtuu, mistä se kumpuaa, ja voiko sen lopettaa?
Tutkimukset kertovat monen tasoisesta valehtelusta parisuhteessa. Valehtelu voi olla kumppanin manipulointia. Valheeseen turvautuja voi esimerkiksi yrittää hyötyä kumppanistaan. Toisaalta valheet voivat olla parisuhdetta ylläpitäviä ja hienotunteisia.
Valhetyypit, valheiden syitä ja seurauksia
- tarina, joka ei ole totta
- kuvailu, joka ei täsmää
- harhaanjohtaminen
- liioittelu
- peittely
- välttely
- oikean tiedon karttaminen
- moniselitteiset lauseet
On tavallista, että valehtelija katuu valhettaan, mutta hänellä ei ole keinoja perääntyä valheestaan. Hänessä syntyy pelko, että valehtelusta kiinni jääminen vie pohjaa toisen sitoutumiselta parisuhteeseen ja että valehtelu viilentää parin välejä emotionaalisesti ja seksuaalisesti.
Kaikki valheet eivät ole yhtä vakavia. Naisten yleinen valhe on väittää ostaneensa vaate alennusmyynnistä. Miesten tavallisin valhe on hänen itsetuntoaan vahvistava valhe. Tällainen itsetuntoa vahvistava valhe koskee esimerkiksi tuloja, koulutusta tai vaikkapa pituutta. Keskinäinen luottamus ja hyväksynnän tunne vähentävät tavallisimmin kaikkea ’totuutta koristelevaa’ valehtelua.
Usein valehtelijalla on ’oma totuus’, josta hän haluaa pitää kiinni, sillä se on välttämätöntä hänen minäkuvalleen ja itsearvostukselleen. Valehteleva henkilö voi vahvistaa ’omaa totuuttaan’ valehtelulla. Hän voi todistella itselleen ja kumppanille ettei esimerkiksi ollut uskoton, vaikka olisi jäänyt siitä kiinni. Valehtelu voi toimia myös itsen nostattamisessa muiden yläpuolelle sosiaalisissa tilanteissa: - ”Kaveri sai potkut, minä en.”
Tutkimuksista tiedetään että persoonallisuuden piirteillä on vahva vaikutus valehteluun. Epävarmuus ja heikko itsetunto lisäävät valehtelua, jonka motiivi on petkuttaa toista. Motiiveja voivat olla myös halu tehdä vaikutus ja halu antaa itsestä kuuntelijalle parempi kuva.
Osa valehteluun taipuvaisista kokee toiset ihmiset uhkaavina. Valehteluun taipuvaisilta puuttuu luottamusta ihmisiin. Joskus he pelkäävät intiimejä suhteita ja välttelevät läheisyyttä sen varjolla, etteivät usko kumppanin tukevan heitä tarpeen tullen.
MIten valhtelusta pääsee eroon?
Tavallisimmissa tilanteissa valehtelun tarve vähenee, kun varmuus keskinäisestä kiintymyksestä ja sitoutumisesta lisääntyy. On hyödyllistä kuvata epävarmalle puolisolle arvostustaan, ihailuaan ja uskollisuuttaan. Usein valehtelija nimittäin epäilee, ettei hän ole riittävän hyvä omana tavallisena itsenään. Parisuhdeuskoa lisäävällä puheella epävarmuus voi hälvetä. Myös parisuhteen säännöillä voi vähentää valehtelua.
Parit voivat itse kehittää parisuhteeseensa säännöt. Ne perustuvat ihanteisiin, kummankin vaatimuksiin ja maalaisjärkeen. Useimpien ihanne on rehellisyys – myös valehtelijoiden.
Tutkimukset kertovat, että 80% pareista kokee, että heillä on parisuhteen säännöt, mutta vain 25% keskustelee säännöistä. Naisille säännöt ovat tärkeitä ja he usein vetoavat parisuhteen sääntöihin. Miehelle puolestaan kirjoittamattomat hienotunteisuus – ja reiluussäännöt ovat tärkeitä. Kaksi ihmistä voi aina käsittää säännöt eri tavoin, mutta jo säännöistä keskusteleminen hyvässä rakentavassa hengessä voi auttaa molempia näkemään, miten tärkeästä asiasta on kyse.
Tehtäviä parisuhteen luottamuksen parantamiseksi
Voiko epäluottamuksen kanssa elää?
Yhteiselämä valehtelijan kanssa on uuvuttavaa. Luottamuksen puute aiheuttaa riitoja, ja kun sopu saavutetaan, uusi valhe aloittaa kierteen alusta. Jos olet valehtelijan kumppani, sinun on hyvä tietää että tämä kierre voi olla haitallista mielenterveydelle.
Siispä, jos kumppanisi valehtelee, tee näin:
- Vietä aikaa luotettavien ihmisten kanssa.
- Hae itsellesi tukea ja keskusteluapua psykoterapeutilta. Valehtelijan läheisenä voit olla manipuloinnin kohteena.
- Varmista, että itse tiedät, mikä on totta.
- Valehtelija on uskottava, joten tarvitset kaiken tuen luottaaksesi itseesi.
- Älä yritä muuttaa valehtelijaa. Muutos on hänen tehtävänsä. Voit tukea häntä hänen muutoksessaan.
Millaisia seurauksia valehtelulla on?
Luottamus on vaikeaa ansaita takaisin, ja huijatuksi tullut kokee syvää pettymystä. Hänet on pettänyt juuri se läheinen ihminen, johon hän halusi luottaa. Selityksistä huolimatta valehtelu sattuu.
Valehtelulla on seurauksia myös valehtelijalle. Hänen valheidensa verkko ahdistaa häntä, eikä tuo pysyvää helpotusta mihinkään asiaan. Tutkimuksissa valehteluun taipuvaiset ovat pitäneet kirjaa valheistaan, tarkkailleet valheita ja ovat tulleet tietoisiksi valehtelustaan erityisen valehtelupäiväkirjan avulla. Omia valheitaan tarkkailleet henkilöt päättivät tutkimuksen jälkeen vähentää valehteluaan.