Oman kehon tunteminen
Käsitys omasta kehosta eli kehoitsetunto muodostuu siitä mitä kehosta sanotaan, miten siitä puhutaan ja miten sitä kohdellaan niin itsen, kuin muiden ihmisten taholta. Esimerkiksi stressi ja jännitys kehossasi vaikuttavat seksuaalisuuteesi ja siihen kuinka koet oman itsesi. Kuinka kohtelet omaa kehoasi? Kuinka arvokkaana koet kehosi?
Ihminen kokee ympäristön jo vastasyntyneenä kehollaan. Kehon kautta hänelle syntyy sisäisiä aistimuksia. Aistinen sukupuoli meissä kokee iholla, silmillä, käsillä, korvilla, nenällä ja sukupuolielimillä. Kehon kokemukset, hyvät sekä huonot, vaikuttavat joko tietoisesti tai tiedostamatta esimerkiksi käsityksiin omasta miehisyydestä tai naisellisuudesta. Keho tuntee ja kokee asiat ja tilanteet sellaisenaan, ilman rajoja. Tunteet tuntuvat myös kehossa.
Näemme keskimäärin 400 - 600 mainosta joka päivä. Mainoksissa esitetään usein fyysisesti viehättäviä ihmisiä, nuoria ja aikuisia. Paineita täydellisestä vartalosta on tarjolla runsaasti ja itsevarmuus sekä itsetunto ovat koetuksella vertailussa. Tästä kaikesta seuraa helposti se, että pidämme normaaliakin vartaloa esimerkiksi todellista suurempana. Itsetuntomme on helposti sidoksissa jatkuvaan arviointiin, jota teemme esimerkiksi fyysisten ominaisuuksiemme ja vuorovaikutustaitojemme perusteella. Kauneus ja ihanuus eivät kuitenkaan ole sama kuin esimerkiksi laihuus. Alkoholin käyttö liittyy myös oman kehon arvostavaan kohteluun. Jos koet kärsiväsi huonosta seksuaalisesta itsetunnosta, opettele vahvistamaan seksuaalista itsetuntoasi muilla keinoilla, älä alkoholilla.
Oma keho tarjoaa enimmäkseen hyvää oloa ja nautintoa. Pyri antamaan itsellesi lupa nauttia ja seksuaalisen halun ja kiihottumisen hoitaa kehoasi. Tämä opittuasi, sinun on helpompi antaa nautintoa ja kiihottumista myös toiselle ihmiselle.
Älä kaltoinkohtele seksuaalisuuttasi ja jos joku kaltoinkohtelee tai on kaltoinkohdellut seksuaalisuuttasi, apua on saatavilla.
Tehtävä: Seksuaaliset tunteet kehossani
Intiimi läheisyys itseen
Oletko intiimisti läheinen itsellesi? Kiinnostus ja halu olla itsensä kanssa intiimisti lähellä edistävät monella tasolla kontaktin ottamista myös toista kohtaan. Seksuaalisen itsetuntemuksen myötä tulee tietoiseksi myös seksuaalisista ärsykkeistä ja on valmis vastaanottamaan niitä sekä kiihottumaan niistä. Nautintoon pyrkiminen ja kehittäminen avaavat osaltaan mahdollisuuden orgasmiin. Näitä taitoja voi opetella yksin ja yhdessä toisen kanssa.
Omasta seksuaalisuudesta huolehtimalla koemme arvokkuutta itseämme kohtaan. Saamme itseltämme huolenpitoa, vahvistusta ja tukea olla oma seksuaalinen itsemme. Saamme seksuaalista nautintoa sekä keholle että mielelle. Nämä kokemukset ovat erityisiä siksi, että koemme ne turvallisina, ne antavat erityistä merkitystä elämälle ja omalle seksuaaliselle identiteetillemme.
Oman itsen kiihottaminen
Oman itsen kiihottaminen seksuaalisesti on seksuaalisten taitojen kehittämistä. Kiihottuminen ja kiihottaminen luovat uutta ja kiinnostavaa tietoa mistä ja millaisesta nautinnon tuottamisesta itse pidät. Seksuaalisen halun syntyessä ja halua herätellessä, kiihottuminen tapahtuu hyvin yksilöllisesti. Kiihottuminen on sekä keho-, tunne- että mielentila. Kiihottumisen ei tarvitse, eikä aina voikaan johtaa seksuaaliseen tekoon, siitä voi jäädä vain nauttimaan ihan sellaisenaan. Myönteinen asenne seksuaalisuuteen ja sen arvostaminen ylläpitävät seksuaalista halua.
Seksuaalinen nautinto
Seksistä nauttimiseen ei ole vain yhtä tapaa, vaan valikoima on rajaton. Mielikuvituksen herätty auttaa itserakastelun nautintoon. Myönteiset tunteet itseä kohtaan ovat oleellisia, sillä tunne on avain nauttimiseen.
Nautinnosta herkullisen tekee kosketus. Kosketus myötäilee oman itsen ja kehon tuntemuksia. Kosketusta voi vahvistaa, pehmentää, koventaa, hidastaa tai nopeuttaa. Nautinto on omasta seksuaalisuudesta huolehtimista.
Hormonit ovat nautinnon polttoaine. Hormonit ylläpitävät kiihottumista ja myös suorituskykyä. Ne auttavat myös kiintymyksen ja rakkauden saavuttamisessa niin itseen kuin toiseenkin.
Seksuaalinen itseluottamus avaa mahdollisuuden nautinnolliseen seksiin. Rentous, itsensä kanssa sovussa olo, omaan pärjäävyyteensä luottaminen ja uskallus ilmaista se, mitä juuri nyt tarvitsee ja antaa se, mitä mahdollinen kumppani tarvitsee seksuaalisesti, kuvaavat itseluottamusta. Terve itseluottamus auttaa epäonnistumisen sattuessa tai torjutuksi tulemisen hyväksymisessä. Seksuaalinen itseluottamus tekee sinusta kumppanina parhaan mahdollisen, joka antaa ja ottaa aina yhtä mielellään.
Katso videolta, kun kliininen seksologi, psykoterapeutti Tarja Santalahti kertoo seksuaalisuudesta ja luvasta nauttia.
Älä tee itseäsi vahingoittavia asioita
Älä tee sellaisia asioita, josta et oikeasti nauti. Pyri kuitenkin sanomaan kyllä kokeilumielelle, et tiedä mitä saat. Kompromissit eivät ole alistumista, vaan sopuratkaisuja, joita muutenkin suhteissa tehdään. Kompromissi mahdollistaa sen, että itsekin saa sitä mitä toivoo ja mistä eniten pitää, ainakin satunnaisesti. Kompromissi ei kuitenkaan saa vahingoittaa tai viedä omanarvontunnetta. Pyri siis täyttämään kumppanisi toiveet, jos mitenkään mahdollista.
Tarkista asenteesi seksiä, itseäsi ja kumppaniasi kohtaan. Pelkkä ei, ei riitä. On hyvä katsoa, mitä ei-sanan takaa löytyy, estääkö se nautintoa?
Nautinnossa kokeilunhaluisille riittää aina uusia tavoitteita ja määränpäitä.
Nautinto hukassa?
Mikäli rakastelun nautinto on vain ajoittain hukassa, eikä se haittaa seksielämää kokonaisuudessaan, voi ajatella, että kyseessä on ylimenovaihe. Suuremmissa ongelmissa on suositeltavaa syvällisempi tarkastelu ja oireen taakse katsominen. Avun hakeminen voi vielä nyky-yhteiskunnassakin tuntua vaikealta; ongelma voi tuntua liian pieneltä, suurelta tai häpeälliseltä tartuttavaksi. Asioista keskustellaan nykyisin avoimemmin ja asiantuntevaa apua on saatavilla myös seksuaalisen nautinnon ongelmiin. Ongelman hoitamiseen saattaa riittää sen esille ottaminen vastaanotolla, fyysisen tai psyykkisen vaivan hoitaminen, tiedon lisääminen, pariskunnan kommunikoinnin parantaminen, virheellisten luulojen ja asenteiden korjaaminen.
Seuraava harjoitus liittyy hengittämiseen. Hengittäminen on hyvä kohde kiinnittää huomio, koska se on aina saatavilla avuksi sekä havaittavissa. Valitettavasti kiinnitämme siihen aivan liian vähän huomiota. Tämä lyhyt harjoitus vie aikaa noin kymmenen minuuttia. Tämän harjoituksen voit tehdä säännöllisesti vaikka illalla ennen nukahtamista tai päivän aikana, silloin kun tarvitset rauhoittumista. Harjoituksen voi tehdä myös ennen seksiä tai seksin jälkeen.
Hengitysharjoituksen tekeminen ei ole helppoa, vaikka niin voisi kuvitella. Saatat pettyä, kun et pystynyt keskittymään, vaan ajatuksesi häiritsivät sinua harjoituksen aikana. Kymmenen minuuttia saattoi tuntua ikuisuudelta. Saatoit tuntea itsesi hölmöksi ja mieleesi puikahti epäily siitä, miten tämä voisi auttaa. Ennakkoluuloista luopuminen on tärkeää yleensä elämässä ja tämä harjoitus voi auttaa sinua siinä osaltaan.
Harjoitteleminen on harjoittelemista, ja epäonnistuminen on sallittua. Opit kyllä kehittämään kärsivällisyyttäsi sekä lempeyttä itseäsi kohtaan epäonnistumisen tunteen vallatessa.
Liiallinen yrittäminen vie sinua vain kauemmaksi olemisesta, tietoisena olemisesta vain tässä hetkessä. Ajatus ehtii karata moneen paikkaan kymmenen minuutin aikana, tämä on täysin hyväksyttävää.
|
|