Seksuaalisuuden syvempi olemus

Tässä osiossa käydään läpi sitä, miten koet oman seksuaalisen suuntautumisesi seksuaalisen identiteettisi tai sukupuolesi. Seksuaalisuuteen liittyvät sanat saattavat olla sinulle vieraita tai niiden määritteleminen hankalaa. Osiossa on avattu muutamia keskeisiä seksuaalisuuteen liittyviä sanoja.

 Seksuaalinen itsetunto

Seksuaalisen itsetunnon ydin on vastaus kysymykseen: ”Olenko minä mahdollinen kumppani jollekin, ihastumisen ja rakastumisen arvoinen?”

Seksuaalinen itsetunto on merkillinen. Se on jokaisen meidän sisällä oleva näkymätön, painoton ja muodoton juttu. Tavallaan se on kuin ajatus tai uskomus, jotakin meidän jokaisen korvien välissä. Seksuaalisen itsetunnon sisällä voi asua vaikkapa pelko tai itsesääliä, joka estää sinua elämästä oman näköistäsi seksielämää. Aika ajoin seksuaalinen itsetunto voi murentua meillä kaikilla, elämässä tulee vaikeuksia, joita selvitellään ja hoidetaan. Vaikeuksien jälkeen seksuaalinen itsetunto jälleen rakentuu ja sillä on mahdollisuus vahvistua.

Seksuaalisella itsetunnolla on siis suuri merkitys jokaisen meidän elämässä. Seksuaalinen itsetunto ei ole syntymässä saatu valmis paketti, jolle ei voi tehdä mitään. Jos seksuaalinen itsetunto on ajatus tai uskomus, niin se on koko ajan muuttuva ja näin ollen sitä voi lähteä myös itse rakentamaan eli vahvistamaan.

Seksuaalinen itsetunto vahvistuu, kun voi tuntea itse vaikuttavansa omaan elämäänsä. Pyri olemaan pääroolissa, älä sivustakatsoja oman elämäsi suhteen. Tarvittaessa voi paeta omaan rauhaan ja saavuttaa itsesi hallintaa.

Pyri olemaan hyvä itsellesi ja puhuttele itseäsi arvostavasti. Pyri välttämään itsesi vähättelyä. Pyri välttämään jarruttamista uusien tilanteiden ja haasteiden edessä kuteen esimerkiksi mahdollisesti uuden suhteen alkaessa.

Voisitko siis toimia toisella tavalla kuin aikaisemmin? Onko niin, että jo uuden ihmissuhteen alussa annat itsellesi selityksen, että et voi onnistua, ei tästä kuitenkaan mitään tule?

Yritä uudella tavalla ja tosissasi, vain niin voit antaa itsellesi mahdollisuuden onnistua. Kerro, että olet ehkä hieman ujo ja arka, mutta sinuun kannattaa tutustua.

Keskity onnistumiseen, älä epäonnistumiseen. Oman pääsi sisältä tulee arvostelua tässä uudessa tilanteessa, se kuuluu asiaan. Ota vastaan mahdollisuus, usko itseesi ja yritä täysillä.

Kliininen seksologi, psykoterapeutti Tarja Santalahti kertoo seuraavissa videoissa seksuaalisesta itsetunnosta.

 Seksuaalinen itsemyötätunto

Itsemyötätuntoisena suhtaudumme tasapainoisesti myös seksuaalisuuteen liittyviin kielteisiin tunteisiimme siten, että emme tukahduta, mutta emme myöskään liioittele niitä. Itseen kohdistuva myötätunto ei ole itsesääliä, eikä siinä ole mitään itsekeskeistä. Esimerkiksi seksiin liittyvän kivun tai seksuaalisen halunpuutteen vähättely tai häpeäminen ei kuulu itsemyötätuntoon.

Puhuttele itseäsi arvostaen ja elä elämääsi pääroolissa myös seksuaalisuuden suhteen. Katso tarkemmin ajatuksia aiheesta. Esiintyjänä kliininen seksologi, psykoterapeutti Tarja Santalahti.

Tehtävä: Itsemyötätunnon tutkiminen kirjeen kirjoittamisen avulla

 Mielen seksuaalisuus

Mielen seksuaalisuus on aina mukanamme, jos ei jatkuvasti tietoisena, niin usein alitajunnassa. Toisinaan seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat, loukkaukset ja kaltoinkohtelu saattavat lukita mielen seksuaalisuuden.

Mieli tuottaa pohdintoja, luo uusia ratkaisuja ja toteutuskeinoja esimerkiksi seksuaalisen hyvänolon ja nautinnon löytämiseksi.

Mieli ja keho toimivat yhteen. Mikäli mieli ei ole mukana seksuaalisessa tilanteessa, saattaa käydä niin, että kehokaan ei lähde mukaan. Mieli virittää mielenkiinnon seksiin ja haluun päästä toisen lähelle. Kiihottuminen ja orgasmin kokemus kaipaavat mielen ja kehon yhteistyötä.

Millaisena seksikumppanina näet itsesi? Oletko seksikäs tai hyvä sängyssä kuten tapana on ilmaista?

Seksuaalinen mieli on samaan aikaan suuri haaste ja toisaalta suuri mahdollisuus.

Miten itse olet vaalinut mielesi seksuaalisuutta?

Olisiko aika lähteä seksuaaliseen itsetutkiskeluun? Miten on fantasioittesi laita, tuottaako eroottinen mielesi niitä vai olisiko aika hankkia niitä vaikkapa eroottisen materiaalin avulla? Mistä pidät ja mistä et seksissä? Onko romantiikka sinulle ehdoton edellytys seksissä vai riittäisikö vähempikin? Mikä saa aikaan seksuaalisen huippukokemuksen ja mikä vie esimerkiksi mielen omille teilleen miettimään aivan jotakin muuta niin, että kehokin unohtaa mitä olikaan tapahtumassa? Mikäli sinulla on seksuaalisuuteen liittyvä traumaattinen kokemus, se saattaa nousta esille nautinnollisessa ja turvallisessa seksiin liittyvässä tilanteessa. Olisiko aika selvittää traumaa ja sen vaikutusta elämääsi ja valintoihin, joita olet elämän varrella tehnyt?

Pyri löytämään kehosi koko aistillinen mahdollisuus ja voima. Keholla on paljon viisutta, jota kannattaa kuunnella. Kehosi avulla voit kokea eroottisuutesi.

Pyri seksissä tietoisuuden tilaan, jossa mennyt ja käsillä oleva hetki, sekä keho ja mieli sulautuvat todellisuudeksi, jossa on mahdollista kokea jotakin aivan uutta.

Tehtävä: Hengitysharjoitus

Tämän harjoituksen avulla voit ottaa yhteyden eroottiseen mielikuvitukseesi. Eroottiset ajatukset ovat seksuaalisen halun syntymisen ja kiihottumisen alullepanijoita. Harjoitus auttaa sinua selkeyttämään ja vahvistamaan motivaatiotasi nautinnollisempaan seksiin. Varaa harjoitukselle riittävästi aikaa ja häiriötön tila. Pyri välttämään odotuksia ja saavutuksia, anna mielesi vain vaeltaa vapaana.

Hengitä ensin muutama kerta syvää sisään ja ulos, tarkista, että asentosi mahdollistaa rentoutumisen. Anna mielesi viedä sinut muistoon jostakin erityisen paljon tyydytystä tuottaneeseen seksuaaliseen kokemukseen. Ajattele syvää tyydyttyneisyyttä. Lisää mielikuvaasi vielä käymällä läpi yksityiskohtia, jotka tuottivat sinulle nautintoa. Anna kehosi muistaa tuo tilanne.

 Haittaavatko salaisuudet seksuaalisuuttasi?

Salaisuus sisältää usein paljon tunteita ja se on saattanut aiheuttaa paljon muutoksia ja valintoja elämässä. Toisinaan oman seksuaalisen hyvinvoinnin tai vaikkapa traumasta toipumisen kannalta on tärkeää avata salaisuus. Tämä on hetki, jolloin tarvitset tukea ja ymmärrystä. Avoimuus useimmiten muuttaa parempaan suuntaa suhdetta omaan seksuaalisuuteesi sekä mahdollisen parisuhteen tilannetta. Salaisuudet eivät aina vahingoita tai hajota suhdetta, mutta näinkin voi käydä. Salaisuuksien ylläpitäminen vie usein mahdollisuuden tuen ja avun antamiselta, saamiselta ja vastaanottamiselta. Salaisuuden ylläpitäminen vie helposti myös mahdollisuuden kokea hyväksytyksi tulemisen omana itsenä, ilman salaisuutta toisten ihmisten taholta. Salaisuuden avaaminen tekee monet hankalaksi koetut asiat ja tunteet ymmärrettävämmäksi ja samalla salaisuuden avaaminen auttaa ymmärtämisen kautta kestämään monia muita tunteita ja tilanteita esimerkiksi parisuhteen sisällä. Salaisuuden avaaminen voi auttaa kehittämään suhdetta uuteen, toivottuun suuntaan.

Pitääkö salata vai kertoa omasta seksuaalisuuteen liittyvästä, henkilökohtaisesta asiasta tai esimerkiksi mieltymyksestä kumppanille ja missä vaiheessa tämä olisi hyvä mahdollisesti tehdä? Edellä mainitut ovat kysymyksiä, joihin ei ole yksiselitteisiä vastauksia. Ehdottoman avoimuuden ja rehellisyyden vaatimusta on vaikea soveltaa kaikkiin asioihin ja tapahtumiin. On myös huomioitava henkilö, jolla salaisuus avataan. Haluaako hän kuulla sen ja voiko hän pitää salaisuuden? Tämä voi olla raskasta ja aiheuttaa ristiriitaisia tilanteita ja tunteita henkilölle, jolle salaisuus on uskottu.

Seuraavan kysymysharjoituksen on tarkoitus auttaa sinua pohtimaan erilaisia salaisuuksia, mitä elämääsi on liittynyt.

Tehtävä: Kysymysharjoitus

Tämän kysymysharjoituksen on tarkoitus auttaa sinua pohtimaan erilaisia salaisuuksia, mitä elämääsi on liittynyt. Miltä salaisuus tuntui tai tuntuu nyt? Mihin salaisuus on vaikuttanut? Kuinka olet selvinnyt salaisuuden kanssa? Mitä salaisuuden avaamisesta seurasi?


 • Oliko perheelläsi seksuaalisuuteen liittyviä salaisuuksia? Mitä salaisuuksia oli ja keneltä ne olivat salattuja?
 • Solmitko jonkun perheenjäsenen kanssa salaisuussopimuksen? Miltä se tuntui?
 • Oliko perheelläsi salaisuuksia sinulta? Miten se vaikutti sinuun tai ihmisten välisiin suhteisiin?
 • Oliko perheelläsi salaisuuksia perheen ulkopuolisilta? Miltä tämä tuntui?
 • Oliko erillisiä miesten tai naisten salaisuuksia?
 • Oliko salaisuuksia, jotka lopulta paljastuivat? Miten ihmisten väliset suhteet muuttuivat, mitä seurauksia paljastumisesta oli?
 • Onko itselläsi ollut tai onko sinulla nykyisin seksuaalisuuteen liittyviä salaisuuksia? Minkälaisia salaisuuksia on tai on ollut ja keneltä ne ovat salattuja?
 • Onko kumppanisi ilmaissut, että hänellä on salaisuus, jota hän ei voi kertoa? Miltä tämä sinusta tuntuu? Vaikuttaako tämä teidän väliseen suhteeseen?
 • Mitä tapahtuisi tai luulet, että tapahtuisi, jos jokin salaisuus paljastuisi tai kertoisit sen?

 Tietoisuustaidot, seksuaalisuus ja ajatukset

Tietoinen läsnäolo hetkessä tarkoittaa sitä, että ihminen suuntaa tarkkaavaisuutensa tietoisesti ajankohtaisesti käsillä olevaan hetkeen myötäelävästi ja hyväksyvästi.

Tietoisesti läsnä ollessaan ihminen havainnoi ja kuvailee ulkoisia tapahtumia tai vaihtoehtoisesti sisäisiä kokemuksiaan kuten esimerkiksi kehon tuntemuksia, tunteitaan, ajatuksiaan ennen seksiä, seksin aikana tai seksin jälkeen tai toimintayllykkeitään vaikkapa seksiin. Henkilö ei arvotta ja pyrki muuttamaan niitä juuri kyseisessä hetkessä.

Tietoinen läsnäolo ja tilanteen hyväksyminen ei ole alistumista, passiivisuutta tai periksi antamista. Tietoisuustaitoihin ja hyväksymiseen liittyvät harjoitukset auttavat sinua olemaan takertumaton, sinun ei tarvitse paeta mitään ja voit siirtyä tekemisen tilasta olemisen tilaan, vaikka kiire tai stressaava elämäntilanne haittaisi seksuaalisuuttasi tai seksiä.

Katso videolta Tarja Santalahden (kliininen seksologi, psykoterapeutti) vinkkejä seksuaalisuudesta ja tietoisesta läsnäolosta.

Seuraavassa harjoituksessa on tarkoitus pysähtyä pohtimaan seuraavia kysymyksiä, ilman, että niihin pitäisi löytää jokin suuri vastaus tai ratkaisu.

Tehtävä: Pohdintakysymys

Harjoituksessa on tarkoitus pysähtyä pohtimaan seuraavia kysymyksiä, ilman, että niihin pitäisi löytää jokin suuri vastaus tai ratkaisu. Pysähdy vain tähän hetkeen, kun olet esimerkiksi kumppanisi kanssa sängyssä ja hän ilmaisee halunsa seksiin kanssasi.

 • Missä olen?
 • Mitä olen nyt tekemässä?
 • Mitä tunnen nyt?
 • Mitä minulla on mielessäni päällimmäisenä juuri nyt?

Voit lisätä hyväksymistä esimerkiksi todeten hiljaa mielessäsi, tai yhtä hyvin sanoen ääneen esimerkiksi: "Näin on juuri nyt hyvä. Tunnen, mitä juuri nyt tunnen. Minulla ei ole mielihyvää tai mielipahaa, se on mitä on.” Keksi itsellesi sopivat sanat.

Pyri siihen, että et vaadi, että tilanne, tai se mitä tapahtuu, tekevät sinut onnelliseksi tai tyytyväiseksi. Pyri siihen, että et toivo olevasi muualla kuin juuri nyt tässä. Pyri päästämään irti tavoittelemisesta tai takertumisesta esimerkiksi ajatuksiin. Sinun ei tarvitse paeta mitään ja voit siirtyä tekemisen tilasta olemisen tilaan.

Toisinaan joutuu hyväksymään sellaisiakin asioita ja tapahtumia, joita ei hyväksy. Hyväksyminen voi tuntua ensi alkuun sinusta jopa loukkaavalta ajatukselta, toivon kuitenkin, että jatkat asiaan tutustumista.

Hyväksyminen on taito, jota voi harjoitella. Harjoittelun tarkoitus on auttaa sinua irrottautumaan sellaisesta, joka ei ole sinun vallassasi. Hyväksyminen ei ole alistumista, vaan tosiasioiden katsomista sellaisena kuin ne ovat. Voit vaikka ajatella, että asia, jota on vaikea hyväksyä, on kuin outo vierailija tai kutsumaton vieras elämässäsi. Aika ajoin se tulee päiviisi tai ajatuksiisi.

Hyväksyminen auttaa sinua päästämään irti vaikeista tunteista ja olotiloista, joita koet liittyen omaan seksuaalisuuteesi tai seksiin.

Hyväksyminen on tärkeää tilanteessa, jossa haluaa irrottautua menneistä ja esimerkiksi haitallisista seksuaalisuuteesi liittyvistä kokemuksista ja keskittää kaiken voiman ja energian omasta seksuaalisuudesta huolehtimiseen.

Seuraavan tehtävän tarkoitus on testata ajatuksiasi, jotka liittyvät seksuaalisuuteen ja seksiin.

Tehtävä: Ajatukset, jotka liittyvät seksuaalisuuteen

Seuraava tehtävä on perinteinen hyväksymis- ja omistautumisharjoitus, jossa sinulla on mahdollisuus oppia kuinka ajatukset tulevat ja menevät.

Tehtävä: Ajatukset tulevat ja menevät

Tämä tehtävä on perinteinen hyväksymis- ja omistautumisharjoitus, jossa sinulla on mahdollisuus oppia kuinka ajatukset tulevat ja menevät.

Asetu mukavaan asentoon ja sulje silmäsi sekä hengitä muutama kerta syvään rauhallisesti.

Kuvittele istuvasi virtaava joen varrella. Huomaat, kuinka veden pinnalle on pudonnut lehtiä, jotka ajelehtivat virran mukana.

Laita jokainen mieleesi tuleva ajatus virran mukana kulkevalle lehdelle ja anna ajatusten kellua lehdellä veden päällä.

Jos mielesi sanoo ”tämä on typerää”, laita sekin ajatus lehden mukana virtaamaan. Jos mielesi sanoo ”tämä on tylsää”, laita tämäkin ajatus lehden päälle jokeen virtaamaan. Mitä tahansa mielesi pukee ajatuksiksi, laita ne virtaamaan jokeen lehtien päälle.

Tämä harjoitus on hyvä tehdä säännöllisesti. Muutama harjoituskerta viikossa tuottaa tuloksia, olosi helpottuu. Huomaat eron siihen miten aikaisemmin olet murehtinut menneisyyttä, murehdit tulevaisuutta tai huomaat stressaantuvasi vaikkapa seksiin liittyvistä asioista tai tilanteista.

Kohdenna tarkkaavaisuus (mp3)

seuraavan tehtävän tarkoituksena on selventää sinulle, mitä erilaisissa seksuaalisissa tilanteissa tunnet, ajattelet ja miten kehosi reagoi sekä miten toimit käsillä olevassa hetkessä.

Tehtävä: Itsehavainnointi ja muisto menneestä

 Miksi välttely ei toimi

Useimmilla meistä on pyrkimys vältellä epämukavia tunteita. Toisaalta välttely voi johtaa monenlaisiin ongelmiin, sillä mitä enemmän välttelet hankalia asioita, tuntemuksia ja tunteita, sitä enemmän niillä on pyrkimys tulla esille. Keho alkaa helposti myös reagoida välttelyyn, koska se toimii yhteen mielen kanssa. Alat ehkä täyttää kehoasi esimerkiksi syömällä herkkuja, lopetat kumppanisi kuuntelemisen, viivyttelet samaan sänkyyn menoa kumppanisi kanssa tai alat suunnata kaiken energiasi toimintaan suhteen ulkopuolella. Vältellä voi monella tavalla. Yrität pysytellä mukavuusalueella, jonne hankalat asiat, tuntemukset ja tunteet eivät sovi. Pidät itsesi kiireisenä.

Lyhyellä aikavälillä olosi saattaa helpottua ja toisaalta et ehkä huomaa, kuinka hyvinvointisi laskee ja mahdollinen suhteesi heikkenee.

Mitä enemmän välttelet, sitä onnettomammaksi tulet. Tarvitset yhä enemmän pakomahdollisuuksia todellisista asioista, tuntemuksista ja tunteista.

Avaa itsesi hankalille asioille, tuntemuksille ja tunteille. Puhu niistä itsellesi vaikka ääneen ja kun olet valmis, puhu niistä kumppanillesi tai jollekin luotettavalle henkilölle. Sinulla on myös mahdollisuus hakea apua ammatti-ihmiseltä.

Seuraavassa harjoituksessa voi oppia säätelemään tunteita ilman, että sinun täytyy vältellä niitä tai antautua niille kokonaan.

Tehtävä: Tunteiden säätely

Tunteiden säätely on yksi tärkeä osa hyväksymis- ja omistautumisterapiaa. Tee aluksi harjoitus rauhallisessa paikassa ja kun harjoitus sujuu, voit ottaa sen käyttöön elämän todellisissa tilanteissa, kuten esimerkiksi seksin aikana. Muista, että harjoittelu harjoittelua, epäonnistumisellekin on oltava mahdollisuus. Intensiiviset tunteet vaativat paljon huomion kiinnittämistä. Harjoitus voi kestää minuutin tai vaikkapa kaksikymmentä minuuttia eli juuri niin kauan kuin itsellesi se on mielekäs.


Osaat jo ottaa hengityksen ja sen kautta kehon mukaan harjoitukseen. Vedä siis keuhkot täyteen ilmaa ja puhalla rauhallisesti ja pitkään ulos.

Kiinnitä sitten huomio kehoosi ja aisti missä tunnet tunteesi herättämän aistimuksen eniten.

Missä kohtaa kehoa tunne alkaa ja mihin se loppuu. Miten kuvaisit tunnetta. Onko tunteella jokin muoto, liikkuuko se tai onko sillä väri? Onko tunne esimerkiksi lämmin vai kylmä?

Mikäli olosi on hyvä voit kokeilla defuusiota eli tunteen etäännyttämistä. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä, eikä aina mahdollista. Astu ikään kuin tunteesta ulos, pudota se mielestäsi tai sano sille, nyt olen varattu, en voi kiinnittää sinuun huomiotani juuri tällä hetkellä.

Kun olet paikallistanut tunteen kehossasi, etkä ole tehnyt defuusiota, anna tunteelle arvostusta ja sano ääneen: ”Täällä on surun tunne”. Sinä et ole koko tunne, vaan tunne rajoittuu kehossasi tiettyyn osaan. Tämä hetki on todellista ja kokemasi tunne on totta. Älä tuomitse tunnettasi tai itseäsi siksi, että tunnet niin kuin tunnet. Tunteet ovat vain tunteita.

Tee tilaa tunteille, ne eivät vahingoita sinua eivätkä ketään toista. Hengitä jälleen syvään sisään ja ulos ja anna hengityksen kiertää tunnetta sisälläsi. Tila ja tunteet laajenevat. Voitko hyväksyä kaikki nämä tunteet, vaikka et edes oikein tietäisi mitä ne kaikki ovat? Sinun ei tarvitse pitää niistä, haluta niitä, paeta niitä tai päästää niistä irti. Anna niille vain juuri nyt olla juuri sellaisina ja sen kokoisina kuin ne ovat. Voit sanoa vaikka: ”En pidä tästä tunteesta, en halua kokea tätä ja toisaalta voin tehdä sille silti tilaa.”

Vielä viimeiseksi osaksi harjoitusta tulee tietoisuuden laajentaminen koskemaan tunteen lisäksi sitä, mitä ympärilläsi tapahtuu. Tarkastele hetken aikaa kaikkea sitä mitä näet, kuulet ja haistat? Missä olet ja mitä olet tekemässä tai aikeissa tehdä? Kenen kanssa olet? Tehdessäsi tämän, olet läsnä tilanteessa tunteesi kanssa, jolle olet jo tehnyt tilaa mielessäsi. Vaikka et vielä tuntisi oloasi miellyttäväksi ja tunteesi olisi epämiellyttävä, olet kuitenkin tehnyt paljon. Sen sijaan, että antaisit tunteen musertaa sinut, käännä tietoisuus ulospäin itsestäsi. Kysy sitten itseltäsi:” Mitä voisin tehdä juuri nyt joka olisi minulle hyväksi.” älä odota, että olosi paranee, vaan pyri löytämään, jotakin jota voit juuri nyt tehdä, joka on sinulle tärkeää ja tarkoituksenmukaista.

 Käsityksiä seksuaalisista tunteista ja niiden käsittelystä

Mistä seksuaaliset tunteet oikein tulevat ja pitäisikö niitä tukahduttaa? Onko lupa tuntea kaikkia tunteita, myös vaarallisilta tuntuvia? Oletko huolissasi, että tunteet ottavat ylivallan tai ne ovat todella outoja? Tunteet ovat vain tunteita, niitä on paljon ja ne menevät ja tulevat. Kukaan ei ole jäänyt koko lopuksi elämäänsä kiinni johonkin tiettyyn tunteeseen. Mitä käsityksiä sinulla on tunteista? Voit käyttää apunasi seuraavia pohdintakysymyksiä.

Tehtävä: Pohdintakysymyksiä

Tunteiden oikeuttaminen

Onko sinulla oikeus omiin seksuaalisiin tunteisiin? Hyväksytkö toisille helpommin oikeuden seksuaalisiin tunteisiin, niihin vaativiinkin, kuin itsellesi? Hyväksyykö kumppanisi sinun tunteesi? Jaatko niitä muille? Miten kestät tilanteen, jossa sinun tunteesi mahdollisesti ohitetaan?

Häpeä, syyllisyys tunteina sekä ristiriitaiset tunteet

Häpeä ja syyllisyys ovat tunteita, jotka ovat tavallisia, kun on kokenut esimerkiksi seksuaalista kaltoinkohtelua.

Ajatteletko, ettei sinulla kuuluisi olla edellä mainittuja tunteita lainkaan? Tunnetko häpeää vaativista tunteista? Epäiletkö, että voisit tunteiden avulla aiheuttaa vahinkoa toisille?

Tunteiden ilmaiseminen ja tukahduttaminen

Tunne on siis vain tunne, se mitä teet tunteelle ja muuttuuko se esimerkiksi toiminnaksi, on valinta. Ketään ei saa kuitenkaan sattua, ei myös sinua itseäsi. Mitään ei saa hajota tai mitään peruuttamatonta tapahtua, kun purat tunteitasi.

Tunteiden kontrollointi ja järkevyyden korostaminen

Uskotko, että sinun pitää hallita kaikki seksuaaliset tunteesi aina ja kaikissa tilanteissa? Onko seksuaalinen tunne merkki jostakin vaarallisesta? Pelkäätkö menettäväsi kasvosi, jos annat tilaa seksuaalisille tunteille? Pitääkö jostakin tunteesta päästä kokonaan eroon? Tuleeko järjen ohjata toimintaa kaikissa tilanteissa seksin aikana? Ovatko järjen avulla tilanteissa toimivat ihmiset parempia kuin tunteilla toimivat? Antavatko tunteet sinulle tietoa tai vihjeitä, jota et saavuta järjen avulla?

Muiden osuus tunteistasi

Ajatteletko, että toiset ihmiset saavat sinut tuntemaan juuri niin kuin tunnet, onko heillä vastuu sinun seksuaalisista tunteistasi? Millainen osuus sinulla on omiin tunteisiisi? Onko sinun seksuaalinen hyvänolon tunteesi kiinni muiden antaman hyväksynnän, arvostuksen tai tuen varassa? Loukkaannutko helposti? Onko sinulla seksiin liittyviä tilanteita, joissa toimit ikään kuin et tuntisi mitään?

Tunteiden murehtiminen

Jäätkö helposti murehtimaan tunteita, joita sinulla on ja joista haluaisit päästä eroon? Oletko katkera siitä mitä sinulle on tapahtunut? Kehitätkö epämiellyttävistä tunteista lisää epämiellyttäviä tunteita keskittymällä niiden murehtimiseen? Onko päässäsi kela, joka pyörittää samaa tapahtumanauhaa? Onko tunne enne jollekin pahalle tulevalle tapahtumalle?

Ja lopuksi mieti mitä tunteet sinulle kertovat, mitä kaipaat elämässäsi? Voiko esimerkiksi tapahtuneen seksuaalisen tilanteen herättämät tunteet kertoa sinulle, mitä hyvää olet tavoittelemassa? Miten neuvoisit ystävääsi, joka kamppailee samojen tunteiden kanssa, samankaltaisessa tilanteessa kuin itse nyt olet?

Tehtävä: Kumppanisi tunteet

Seuraavan kerran, kun olet turhautunut seksiin kumppanisi kanssa tai esimerkiksi pettynyt seksiin hänen kanssaan, tee seuraava harjoitus:

Kuvittele itsesi kumppanisi asemaan. Kuvittele lukemattomat tunteet, joita kumppanisi on kokenut samassa tilanteessa. Palaa mielikuvissa takaisin omaan itsesi ja kuulostele, pystytkö olemaan empaattisempi kumppaniasi kohtaan ja ymmärrätkö myös hänen oloaan paremmin?

Ennen kuin sanot seksiin liittyvästä asiasta tai tilanteesta, mieti parantaako tämä vai pahentaako tämä asioita tai tilannetta välillänne? Antaako tämä sitä mitä minä haluan tai me haluamme? Voitko muuttaa äänen sävyäsi jollakin tavalla vaikkapa pehmeämmäksi, kun puhutte seksiin liittyvästä asiasta tai tilanteesta? Tämä voi muuttaa myös kumppanisi äänensävyä. Negatiivinen tunnetilasi todennäköisesti laskee ja keskustelu on rakentavampaa. Voit siis itse valita ja päättää oman tapasi käyttäytyä.

Kiinnitä huomiota siihen mitä te molemmat odotatte suhteelta ja seksiltä. Kun otat huomioon kumppanisi tarpeet, huolehdit samalla myös omista tarpeistasi. Kun kohtelet arvostavasti ja rakastavasti kumppaniasi, pidät samalla myös huoleta itsestäsi. Olette kuitenkin tässä tilanteessa yhdessä.