Seksuaalinen itsetunto
Seksuaalisen itsetunnon ydin on vastaus kysymykseen: ”Olenko minä mahdollinen kumppani jollekin, ihastumisen ja rakastumisen arvoinen?”
Seksuaalinen itsetunto on merkillinen. Se on jokaisen meidän sisällä oleva näkymätön, painoton ja muodoton juttu. Tavallaan se on kuin ajatus tai uskomus, jotakin meidän jokaisen korvien välissä.
Seksuaalisen itsetunnon sisällä voi asua vaikkapa pelko tai itsesääliä, joka estää sinua elämästä oman näköistäsi seksielämää. Aika ajoin seksuaalinen itsetunto voi murentua meillä kaikilla, elämässä tulee vaikeuksia, joita selvitellään ja hoidetaan. Vaikeuksien jälkeen seksuaalinen itsetunto jälleen rakentuu ja sillä on mahdollisuus vahvistua.
Seksuaalisella itsetunnolla on siis suuri merkitys jokaisen meidän elämässä. Seksuaalinen itsetunto ei ole syntymässä saatu valmis paketti, jolle ei voi tehdä mitään. Jos seksuaalinen itsetunto on ajatus tai uskomus, niin se on koko ajan muuttuva ja näin ollen sitä voi lähteä myös itse rakentamaan eli vahvistamaan.
Seksuaalinen itsetunto vahvistuu, kun voi tuntea itse vaikuttavansa omaan elämäänsä. Pyri olemaan pääroolissa, älä sivustakatsoja oman elämäsi suhteen. Tarvittaessa voi paeta omaan rauhaan ja saavuttaa itsesi hallintaa.
Pyri olemaan hyvä itsellesi ja puhuttele itseäsi arvostavasti. Pyri välttämään itsesi vähättelyä.
Pyri välttämään jarruttamista uusien tilanteiden ja haasteiden edessä kuteen esimerkiksi mahdollisesti uuden suhteen alkaessa.
Voisitko siis toimia toisella tavalla kuin aikaisemmin? Onko niin, että jo uuden ihmissuhteen alussa annat itsellesi selityksen, että et voi onnistua, ei tästä kuitenkaan mitään tule?
Yritä uudella tavalla ja tosissasi, vain niin voit antaa itsellesi mahdollisuuden onnistua. Kerro, että olet ehkä hieman ujo ja arka, mutta sinuun kannattaa tutustua.
Keskity onnistumiseen, älä epäonnistumiseen. Oman pääsi sisältä tulee arvostelua tässä uudessa tilanteessa, se kuuluu asiaan. Ota vastaan mahdollisuus, usko itseesi ja yritä täysillä.
Kliininen seksologi, psykoterapeutti Tarja Santalahti kertoo seuraavissa videoissa seksuaalisesta itsetunnosta.
Seksuaalinen itsemyötätunto
Itsemyötätuntoisena suhtaudumme tasapainoisesti myös seksuaalisuuteen liittyviin kielteisiin tunteisiimme siten, että emme tukahduta, mutta emme myöskään liioittele niitä. Itseen kohdistuva myötätunto ei ole itsesääliä, eikä siinä ole mitään itsekeskeistä. Esimerkiksi seksiin liittyvän kivun tai seksuaalisen halunpuutteen vähättely tai häpeäminen ei kuulu itsemyötätuntoon.
Puhuttele itseäsi arvostaen ja elä elämääsi pääroolissa myös seksuaalisuuden suhteen. Katso tarkemmin ajatuksia aiheesta. Esiintyjänä kliininen seksologi, psykoterapeutti Tarja Santalahti.
Tehtävä: Itsemyötätunnon tutkiminen kirjeen kirjoittamisen avulla
Mielen seksuaalisuus
Mielen seksuaalisuus on aina mukanamme, jos ei jatkuvasti tietoisena, niin usein alitajunnassa. Toisinaan seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat, loukkaukset ja kaltoinkohtelu saattavat lukita mielen seksuaalisuuden.
Mieli tuottaa pohdintoja, luo uusia ratkaisuja ja toteutuskeinoja esimerkiksi seksuaalisen hyvänolon ja nautinnon löytämiseksi.
Mieli ja keho toimivat yhteen. Mikäli mieli ei ole mukana seksuaalisessa tilanteessa, saattaa käydä niin, että kehokaan ei lähde mukaan. Mieli virittää mielenkiinnon seksiin ja haluun päästä toisen lähelle. Kiihottuminen ja orgasmin kokemus kaipaavat mielen ja kehon yhteistyötä.
Millaisena seksikumppanina näet itsesi? Oletko seksikäs tai hyvä sängyssä kuten tapana on ilmaista?
Seksuaalinen mieli on samaan aikaan suuri haaste ja toisaalta suuri mahdollisuus.
Miten itse olet vaalinut mielesi seksuaalisuutta?
Olisiko aika lähteä seksuaaliseen itsetutkiskeluun? Miten on fantasioittesi laita, tuottaako eroottinen mielesi niitä vai olisiko aika hankkia niitä vaikkapa eroottisen materiaalin avulla? Mistä pidät ja mistä et seksissä? Onko romantiikka sinulle ehdoton edellytys seksissä vai riittäisikö vähempikin? Mikä saa aikaan seksuaalisen huippukokemuksen ja mikä vie esimerkiksi mielen omille teilleen miettimään aivan jotakin muuta niin, että kehokin unohtaa mitä olikaan tapahtumassa? Mikäli sinulla on seksuaalisuuteen liittyvä traumaattinen kokemus, se saattaa nousta esille nautinnollisessa ja turvallisessa seksiin liittyvässä tilanteessa. Olisiko aika selvittää traumaa ja sen vaikutusta elämääsi ja valintoihin, joita olet elämän varrella tehnyt?
Pyri löytämään kehosi koko aistillinen mahdollisuus ja voima. Keholla on paljon viisutta, jota kannattaa kuunnella. Kehosi avulla voit kokea eroottisuutesi.
Pyri seksissä tietoisuuden tilaan, jossa mennyt ja käsillä oleva hetki, sekä keho ja mieli sulautuvat todellisuudeksi, jossa on mahdollista kokea jotakin aivan uutta.
Haittaavatko salaisuudet seksuaalisuuttasi?
Salaisuus sisältää usein paljon tunteita ja se on saattanut aiheuttaa paljon muutoksia ja valintoja elämässä. Toisinaan oman seksuaalisen hyvinvoinnin tai vaikkapa traumasta toipumisen kannalta on tärkeää avata salaisuus. Tämä on hetki, jolloin tarvitset tukea ja ymmärrystä. Avoimuus useimmiten muuttaa parempaan suuntaa suhdetta omaan seksuaalisuuteesi sekä mahdollisen parisuhteen tilannetta. Salaisuudet eivät aina vahingoita tai hajota suhdetta, mutta näinkin voi käydä.
Salaisuuksien ylläpitäminen vie usein mahdollisuuden tuen ja avun antamiselta, saamiselta ja vastaanottamiselta. Salaisuuden ylläpitäminen vie helposti myös mahdollisuuden kokea hyväksytyksi tulemisen omana itsenä, ilman salaisuutta toisten ihmisten taholta. Salaisuuden avaaminen tekee monet hankalaksi koetut asiat ja tunteet ymmärrettävämmäksi ja samalla salaisuuden avaaminen auttaa ymmärtämisen kautta kestämään monia muita tunteita ja tilanteita esimerkiksi parisuhteen sisällä. Salaisuuden avaaminen voi auttaa kehittämään suhdetta uuteen, toivottuun suuntaan.
Pitääkö salata vai kertoa omasta seksuaalisuuteen liittyvästä, henkilökohtaisesta asiasta tai esimerkiksi mieltymyksestä kumppanille ja missä vaiheessa tämä olisi hyvä mahdollisesti tehdä?
Edellä mainitut ovat kysymyksiä, joihin ei ole yksiselitteisiä vastauksia. Ehdottoman avoimuuden ja rehellisyyden vaatimusta on vaikea soveltaa kaikkiin asioihin ja tapahtumiin. On myös huomioitava henkilö, jolla salaisuus avataan. Haluaako hän kuulla sen ja voiko hän pitää salaisuuden? Tämä voi olla raskasta ja aiheuttaa ristiriitaisia tilanteita ja tunteita henkilölle, jolle salaisuus on uskottu.
Seuraavan kysymysharjoituksen on tarkoitus auttaa sinua pohtimaan erilaisia salaisuuksia, mitä elämääsi on liittynyt.
Tietoisuustaidot, seksuaalisuus ja ajatukset
Tietoinen läsnäolo hetkessä tarkoittaa sitä, että ihminen suuntaa tarkkaavaisuutensa tietoisesti ajankohtaisesti käsillä olevaan hetkeen myötäelävästi ja hyväksyvästi.
Tietoisesti läsnä ollessaan ihminen havainnoi ja kuvailee ulkoisia tapahtumia tai vaihtoehtoisesti sisäisiä kokemuksiaan kuten esimerkiksi kehon tuntemuksia, tunteitaan, ajatuksiaan ennen seksiä, seksin aikana tai seksin jälkeen tai toimintayllykkeitään vaikkapa seksiin. Henkilö ei arvotta ja pyrki muuttamaan niitä juuri kyseisessä hetkessä.
Tietoinen läsnäolo ja tilanteen hyväksyminen ei ole alistumista, passiivisuutta tai periksi antamista. Tietoisuustaitoihin ja hyväksymiseen liittyvät harjoitukset auttavat sinua olemaan takertumaton, sinun ei tarvitse paeta mitään ja voit siirtyä tekemisen tilasta olemisen tilaan, vaikka kiire tai stressaava elämäntilanne haittaisi seksuaalisuuttasi tai seksiä.
Katso videolta Tarja Santalahden (kliininen seksologi, psykoterapeutti) vinkkejä seksuaalisuudesta ja tietoisesta läsnäolosta.
Seuraavassa harjoituksessa on tarkoitus pysähtyä pohtimaan seuraavia kysymyksiä, ilman, että niihin pitäisi löytää jokin suuri vastaus tai ratkaisu.
Seuraavan tehtävän tarkoitus on testata ajatuksiasi, jotka liittyvät seksuaalisuuteen ja seksiin.
Tehtävä: Ajatukset, jotka liittyvät seksuaalisuuteen
Seuraava tehtävä on perinteinen hyväksymis- ja omistautumisharjoitus, jossa sinulla on mahdollisuus oppia kuinka ajatukset tulevat ja menevät.
seuraavan tehtävän tarkoituksena on selventää sinulle, mitä erilaisissa seksuaalisissa tilanteissa tunnet, ajattelet ja miten kehosi reagoi sekä miten toimit käsillä olevassa hetkessä.
Tehtävä: Itsehavainnointi ja muisto menneestä
Miksi välttely ei toimi
Useimmilla meistä on pyrkimys vältellä epämukavia tunteita. Toisaalta välttely voi johtaa monenlaisiin ongelmiin, sillä mitä enemmän välttelet hankalia asioita, tuntemuksia ja tunteita, sitä enemmän niillä on pyrkimys tulla esille. Keho alkaa helposti myös reagoida välttelyyn, koska se toimii yhteen mielen kanssa. Alat ehkä täyttää kehoasi esimerkiksi syömällä herkkuja, lopetat kumppanisi kuuntelemisen, viivyttelet samaan sänkyyn menoa kumppanisi kanssa tai alat suunnata kaiken energiasi toimintaan suhteen ulkopuolella. Vältellä voi monella tavalla. Yrität pysytellä mukavuusalueella, jonne hankalat asiat, tuntemukset ja tunteet eivät sovi. Pidät itsesi kiireisenä.
Lyhyellä aikavälillä olosi saattaa helpottua ja toisaalta et ehkä huomaa, kuinka hyvinvointisi laskee ja mahdollinen suhteesi heikkenee.
Mitä enemmän välttelet, sitä onnettomammaksi tulet. Tarvitset yhä enemmän pakomahdollisuuksia todellisista asioista, tuntemuksista ja tunteista.
Avaa itsesi hankalille asioille, tuntemuksille ja tunteille. Puhu niistä itsellesi vaikka ääneen ja kun olet valmis, puhu niistä kumppanillesi tai jollekin luotettavalle henkilölle. Sinulla on myös mahdollisuus hakea apua ammatti-ihmiseltä.
Seuraavassa harjoituksessa voi oppia säätelemään tunteita ilman, että sinun täytyy vältellä niitä tai antautua niille kokonaan.
Käsityksiä seksuaalisista tunteista ja niiden käsittelystä
Mistä seksuaaliset tunteet oikein tulevat ja pitäisikö niitä tukahduttaa? Onko lupa tuntea kaikkia tunteita, myös vaarallisilta tuntuvia? Oletko huolissasi, että tunteet ottavat ylivallan tai ne ovat todella outoja?
Tunteet ovat vain tunteita, niitä on paljon ja ne menevät ja tulevat. Kukaan ei ole jäänyt koko lopuksi elämäänsä kiinni johonkin tiettyyn tunteeseen.
Mitä käsityksiä sinulla on tunteista? Voit käyttää apunasi seuraavia pohdintakysymyksiä.
|
|