Oletko herännyt pohtimaan sukupuoli-identiteettiäsi tai sitä miten itseäsi ilmaiset tai miten haluaisit tulla nähdyksi? Oletko huomannut kokevasi sukupuoliristiriitaa tai herännyt tarkkailemaan omaa kehokokemustasi? Jos kaipaat tukea näiden kysymysten kohtaamiseen, voi tästä omahoito-oppaasta olla sinulle hyötyä.
Omahoito-opas sisältää tietoa sukupuolen moninaisuudesta sekä harjoituksia, joiden avulla löydät keinoja sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen, dysforian kanssa työskentelyyn sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen usein kohtaaman vähemmistöstressin kanssa selviämiseen. Sukupuoli-identiteetin kanssa työskentelyn omahoito-opas perustuu mm. kognitiivisen psykoterapian teoriaan ja menetelmiin.
Omahoito-ohjelma on tuotettu yhteistyössä Terapiatalo Quu:n kanssa. Omahoito-ohjelmaa ovat kommentoimalla kehittäneet myös Tays ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus.
Mistä oikeastaan puhutaan, kun puhutaan sukupuolen moninaisuudesta? Tästä osiosta löydät perustietoa sukupuolesta ja sukupuolen moninaisuudesta.
Tässä osiossa käydään läpi tapoja tutkailla omaa sukupuoli-identiteettiä. Toivottavasti löydät oivalluksia omasta itsestäsi!
Osiossa tutustutaan sukupuolidysforian käsitteeseen ja käydään läpi keinoja, joilla dysforiaa voi lievittää.
Yhteiskunnassa vallitsevat normit vaikuttavat hyvin konkreettisellakin tavalla elämäämme. Tämän osion tarkoitus on tuoda tietoisuuteen näitä ilmiöitä sekä auttaa pohtimaan niiden vaikutusta omaan elämään.
Viimeisessä omahoito-ohjelman osiossa kannustetaan puheeksiottoon ja esitellään apua tarjoavia tahoja. Myös omahoito-ohjelman tehtävät löytyvät kootusti täältä.
Samassa tilanteessa olleiden kokemuksista kuuleminen on hyvä keino saada itselle kokemus, ettei ole yksin. Tässä osiossa on kuusi erilaista tarinaa omasta sukupuolidysforiasta ja oman identiteetin pohdinnasta.