On hyvä huomata, että dysforian kokemukset ovat hyvin yksilöllisiä. Eri ihmiset kokevat dysforiaa eri kehon kohdista, erilaisista kehon rakenteista ja muodoista tai esimerkiksi äänestä tai eleistä. Tämän vuoksi on tärkeää pysähtyä tarkkailemaan, millaista dysforiaa juuri sinä koet. On hyvä myös oppia sanoittamaan kehollista kokemusta ja sitä, mikä epämukavuutta aiheuttaa. Jokaisella ei välttämättä ole sanoja kokemukselleen ja sen vuoksi omia kokemuksia on joskus hyvä pohtia yhdessä jonkun luotettavan ihmisen kanssa.
Seuraavan tehtävän tarkoitus on auttaa sinua pysähtymään kehosi ääreen ja tarkkailemaan sitä, millaisena sinä koet kehosi juuri tässä hetkessä.
Havainnointiharjoitus: millaisena sinä koet kehosi?
Kehon havainnoinnin lisäksi on monesti hyödyllistä tarkastella, millaisia ajatuksia omaan kehoon liittyy. Seuraavan kyselyn avulla voit kartoittaa ajatuksia siitä, millä tavoin arvostat kehoasi.
Kehonarvostuskysely: BAS-2
Jos vastauksesi painottuvat enemmän oikealle, ajatuksesi ja kokemuksesi kehostasi vaikuttaisi olevan positiivisia. Jos vastauksesi painottuvat enemmän vasemmalle, ajatuksesi ja kokemuksesi kehostasi vaikuttaisi olevan negatiivisempia.
Voit pohtia, mitä vastauksesi sinulle tarkoittavat. Toivoisitko niihin jotain muutosta ja millä tavalla? Millä tavalla vastauksesi liittyvät mahdolliseen sukupuolidysforiaan?
Kyselyn voi toistaa eri aikoina, sillä kehosuhde on muuttuva.
Omaa kehokokemusta ja suhdetta omaan kehoon voi tarkastella myös kosketuksen kautta. Tätä voit harjoitella seuraavan tehtävän avulla.
Harjoitus: Oman kehon kokemus
Näin dysforia vaikuttaa mieleesi ja toimintaasi
Saatat huomata, että dysforiakokemuksia herättäviin tilanteisiin liittyy usein vaikeita ajatuksia ja tunteita. Seuraavassa esimerkissä on kuvattu, miten dysforian kanssa kamppailevan Runon ajatukset ja tunteet vaikuttavat hänen toimintaansa.
Ajatukset, tunteet ja toiminta ovat siis jatkuvasti yhteydessä toisiinsa. Arjessa koetut tilanteet virittävät meissä nopeasti ja automaattisesti erilaisia ajatuksia ja tunteita, joista teemme tulkintoja. Tulkinnat taas vaikuttavat siihen, kuinka toimimme.
Dysforiaa herättävissä tilanteissa voit pysähtyä tarkkailemaan, miten pystyt vaikuttamaan ajatuksiisi ja tunteisiisi muuttamalla toimintatapojasi. Tarkastellaan esimerkissä esitellyn Runon tilannetta.
Runo reagoi ajatuksiinsa ja tunteisiinsa vetäytymällä ja välttelemällä tilannetta, mikä on todennäköisesti lyhyellä tähtäimellä helpottanut oloa, mutta pidemmällä aikavälillä vahvistanut ikäviä ajatuksia ja lisännyt ahdistuneisuuden kokemusta.
Tarkastellessaan tilannetta jälkeenpäin Runo saattaisi huomata, että jos hän olisi pystynyt vaikeasta olosta huolimatta lähtemään kaupungille, hänen dysforiaansa liittyvät ajatukset ja tunteet olisivat helpottaneet.
Tavoitteena Runolla voisi olla hiljalleen harjoitella kohtaamaan ahdistusta ja ikävää oloa tuottavat ajatukset ohivirtaavina ja näin päästä askel kerrallaan irti turhasta murehtimisesta ja liikkua siten kohti omia tavoitteita.
Edellä kuvatun kaltaisissa tilanteissa on kuitenkin muistettava ja huomioitava sukupuolivähemmistöjen usein kohtaama turvattomuus ja väkivallan uhka. Keskeistä on pysähtyä tarkkailemaan, milloin uhka on realistinen ja milloin oman mielen tuotosta.