Pahimmillaan hetero- ja sukupuolinormatiivinen ajattelu voi johtaa syrjintään. Syrjintä ja kiusaaminen puolestaan altistavat erilaisille mielenterveyden haasteille. Ennakkoluulojen ilmeneminen saattaa näkyä esimerkiksi sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen ilmaisuun perustuvana syrjintänä rekrytointitilanteissa tai työpaikoilla.
Yhdenvertaisuus on perusoikeus, joka painottaa kaikkien samanarvoisuutta ja kieltää syrjinnän iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Syrjintää on huonompaan asemaan asettaminen, se ettei identiteetin mukaista olemassaoloa huomioida tai esimerkiksi vitsailuna ilmenevä häirintä. Syrjintä ei välttämättä ole tahallista ja joskus siihen puuttumisen kynnys on korkea, sillä sen voidaan pelätä pahentavan omaa tilannetta. Yhdenvertaisuuslaki kuitenkin velvoittaa edistämään yhdenvertaisuutta kaikissa yhteisöissä.
Syrjinnän kokemusten kanssa ei kannata jäädä yksin, vaikka ne saattavatkin lisätä yksinäisyyden tunnetta. Kokemusten jakaminen voi tuoda helpotusta tähän tunteeseen. Jokainen on yhdenvertaisuuden arvoinen ja jokaisella on oikeus sellaista kohtelua vaatia.
YhdenvertaisuuslakiTasa-arvolaki
Syrjinnästä työpaikoilla löytyy lisätietoa näiden linkkien takaa:
Syrjintä (työsuojelu.fi)Laki työsyrjinnästäHarjoitus: Oma turvasuunnitelma