Jos koet, että tarvitset tukea identiteettisi tutkimiseen tai esimerkiksi kehodysforian kanssa työskentelyyn, on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen. Joskus asioiden työstäminen itsekseen tai vaikkapa jonkun läheisen kanssa ei riitä. Tässä tilanteessa saatat hyötyä työskentelystä erityisesti sukupuolen moninaisuuden teemoihin perehtyneen mielenterveyden ammattilaisen kanssa.
Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus (SMOK) tarjoaa tietoa ja tukea oman identiteetin pohdintaan, niin yksilötapaamisilla kuin vertaistukiryhmienkin kautta. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus sijaitsee Helsingissä, mutta palvelee myös muualla asuvia esimerkiksi etäyhteyksien kautta. Myös trans-ja intersukupuolisten potilasjärjestö Trasek ry tarjoaa tietoa ja tukea. Translasten ja -nuorten perheet ry antaa puolestaan tukea lasten ja nuorten vanhemmille.
Suomessa toimii kaksi sukupuoli-identiteetin tutkimukseen keskittyvää poliklinikkaa, HUS Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikka Helsingissä ja TAYS Trans-poliklinikka Tampereella. Poliklinikoille hakeudutaan lääkärin lähetteellä, jonka saa perusterveydenhuollosta. Asiakas voi vapaasti valita, kummalle poliklinikalle toivoo lähetteen tehtävän.
Yli 18-vuotiaana hakeudutaan aikuisten puolelle, 13-18-vuotiaana nuorisopsykiatrian puolelle, missä vanhemmat otetaan mukaan tutkimusjaksolle.
Poliklinikoilla tutkitaan sukupuoliristiriidasta kärsiviä potilaita ja koordinoidaan siihen liittyviä psykososiaalisia ja fyysisiä hoitoja yhteistyössä endokrinologien, gynekologien, otologien, foniatrien ja plastiikkakirurgien kanssa. Tutkimusjakso käynnistyy 6kk kuluessa lähetteen hyväksymisestä.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus
Trasek ry
Translasten ja -nuorten perheet ry
HUS Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikka
TAYS Transpoliklinikka