Toimivan aikuisen avulla eteenpäin

Olet nyt tutustunut erilaisiin moodeihin, ja olet ehkäpä tunnistanut joidenkin niistä olevan itsellesi tyypillisempiä kuin toisten. Toivottavasti olet harjoitusten avulla oppinut helpottamaan moodivaihteluitasi. Harjoittelua kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin, sillä vanha sanonta "harjoitus tekee mestarin" pätee myös tässä asiassa!

Seuraavaksi lähdetään tutustumaan toimivan aikuisen moodiin, missä omien moodien toimintaa tarkastellaan ikään kuin hieman ulkopuolelta käsin. Toimivan aikuisen moodia on mahdollista vähitellen vahvistaa puhumalla itselleen ymmärtävästi ja lempeästi.

 Toimivan aikuisen moodi on ymmärtävä ja lempeä

Haavoittuvuus yhdistää meitä kaikkia. Kaikilla ihmisillä on erilaisia pelkoja: Tulenko hyväksytyksi? Hylkäävätkö toiset? Kohteleeko joku minua huonosti? Olenko riittävä? Saanko olla oma itseni? Kaikki ihmiset kokevat toisinaan avuttomuutta tai riittämättömyyttä ja tarvitsevat toisia. Tämä on perusinhimillistä.

Jos haavoittuvuuden tunteitasi ei ole aikoinaan kohdattu toimivalla tavalla, sinuun on sisäistynyt rankaiseva tai vaativa suhtautuminen omaa haavoittuvuutta kohtaan. Rankaiseviin tai vaativiin sisäisiin ääniin on hyvä suhtautua siten, että ne ovat signaali siitä, että haavoittuvuutesi on läsnä pohjalla. Siinä kohtaa huomio on hyvä siirtää siihen, mikä on sinun haavoittuvuutesi ja mitä sinä tarvitset juuri nyt. Myös selviytymismoodit ovat signaali haavoittuvuuden olemisesta pohjalla.

Toimivan aikuisen moodin tarkoitus on ymmärtää ja hyväksyä haavoittuvuuttasi ja sitä, mitä tarvitset haavoittuvana. Ymmärtää, mitkä ovat tarpeesi vihaisena. Ja vähentää vaativaa ja rankaisevaa suhtautumista itseesi. Tätä moodia voit vähitellen vahvistaa puhumalla itselle lempeästi ja ymmärtävästi. Älä huolestu siitä, että haavoittuvuuden tunteet ja sisäiset rankaisevat tai vaativat ajatukset heräävät aika ajoin edelleen – ne muuttuvat vähitellen, kun lempeää puhetta toistetaan kerta kerran jälkeen. Muutokset ovat aluksi pieniä, mutta ne vahvistuvat kyllä vähitellen. Toivon sinulle kaikkea hyvää matkallasi kohti hyväksyvämpää suhdetta itseesi!

 Harjoituksia toimivan aikuisen moodin vahvistamiseksi

Olet läpi tämän omahoito-ohjelman opetellut vahvistamaan toimivan aikuisen moodiasi. Kaikki tekemäsi tehtävät ovat vähitellen vahvistaneet toimivan aikuisen moodiasi ja olet vähitellen löytänyt ymmärtäväisempiä tapoja suhtautua omaan haavoittuvuuteesi.

Tehdään lopuksi vielä kaksi uutta harjoitusta toimivan aikuisen moodin vahvistamiseksi.

Toimivan aikuisen harjoituksia

Olet nyt käynyt tämän omahoito-ohjelman loppuun saakka. Onnea! Toivottavasti olet oppinut harjoittelun myötä lempeämpää ja ymmärtäväisempää suhtautumista omiin tunteisiisi. Jatkathan harjoittelua tulevaisuudessakin!


Kokemuksesi omahoito-ohjelmasta on meille tärkeä. Kokemustesi perusteella voimme myös kehittää ohjelmaa entistä paremmaksi. Vastaathan lopuksi vielä lyhyeen tätä omahoito-ohjelmaa koskevaan kyselyyn.

Kokemuksesi omahoidosta