Palvelusetelipsykoterapian aloitus

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Tähän on koottu yleisimpiä kysymyksiä HUSin palvelusetelipsykoterapioista.

Potilaat saavat lisätietoja tarvittaessa psykoterapiaan ohjanneelta työntekijältään. Ammattilaisten ajantasaiset ohjeet löytyvät kootusti mielenterveystalo.fi/psykoterapianpalveluseteli
​ (vaatii kirjautumisen).

Päivitetty 20.5.2021​ ​

​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Potilaalle/ asiakkaalle​​​​​

 Miten pääsen alkuun?

 1. Etsi itsellesi psykoterapeutti www.palse.fi-sivustolta palvelusetelipäätösnumerolla ja asiakkaan varmennekoodilla, jotka löydät saamastasi palvelusetelistä. Palvelusetelin ohessa saat tarkemmat ohjeet psykoterapeutin etsimisestä.

 2. Ota tutustumiskäynnille mukaan palveluseteli ja henkilöllisyystodistus. Anna psykoterapeutille palvelusetelisi päätösnumero sekä palvelusetelistä löytyvä tuottajan varmenne (T-alkuinen kirjainnumerosarja).

 3. Päättäkää ensimmäisen käynnin jälkeen, aloitatteko psykoterapian.

  Jos psykoterapiaa ei aloiteta:
   • Aikuiset: Maksat käynnin itse. Psykoterapeutti ei aktivoi palveluseteliäsi. Hakeudu uudelle listalta löytyvälle psykoterapeutille samalla palvelusetelillä.
   • Lapset ja nuoret: Psykoterapian tutustumiskäynti on sinulle maksuton, mutta tutustumiskäynti vähennetään sinulle myönnetystä kokonaiskäyntimäärästä. Psykoterapeutti aktivoi palvelusetelisi ja laskuttaa HUSia. Ole yhteydessä sinut psykoterapiaan ohjanneeseen työntekijään uuden palvelusetelin saamiseksi.

 4. Tee psykoterapeutin kanssa kirjallinen psykoterapiasopimus, josta käy ilmi myös mahdollisten poissaolojen laskutus.

  Täytä laaturekisterin alkuarviot. Psykoterapioiden laadun seuraamiseksi täytyy sekä sinun että psykoterapeutin täyttää kyselylomakkeita eri vaiheissa hoitoa.

   • Aikuiset ja nuoret: Saat tekstiviestillä ja/tai sähköpostilla linkin Omavointi-palveluun, josta löydät sinulle aktivoidut kyselyt. Pääset täyttämään ne myös osoitteessa www.omavointi.fi/hus/kirjaudu
    Jos tämä ei onnistu, voit täyttää kyselyt psykoterapeutin vastaanotolla hänen etäliittymänsä kautta.
   • Lapset ja heidän huoltajansa: Täytä kyselyt yhdessä hoitotahon työntekijän kanssa.

  Lue lisää laaturekisteristä kohdasta 4.​​

 Kannattaako tutustumiskäynnillä käydä usealla psykoterapeutilla?

On suositeltavaa aloittaa psykoterapia heti ensimmäisen sopivan psykoterapeutin löydyttyä. Hakeudu toiselle psykoterapeutille vain silloin, jos työskentely tapaamasi psykoterapeutin kanssa ei tunnu mahdolliselta.​​​

 Mistä tiedän, onko psykoterapeutti minulle sopiva?

Sopiva psykoterapeutti täyttää seuraavat kriteerit:

 1. Hänet on hyväksytty tuottamaan sinulle myönnettyä palveluseteliä. Kun kirjaudut palse.fi-portaaliin palvelusetelisi numerolla, näet vain tämän kriteerin täyttävät psykoterapeutit.
 2. Hänellä on mahdollisuus aloittaa hoito kanssasi.
 3. Tutustumiskäynnillä sinulle tulee tunne, että pystyt työskentelemään yhdessä terapeutin kanssa.

 Kuka maksaa tutustumiskäynnin?

Aikuispotilaat

Kun tutustumiskäynti johtaa psykoterapiaan, se lasketaan terapian ensimmäiseksi käynniksi ja HUS maksaa sen.

Mikäli tutustumiskäynnillä päätetään, ettei psykoterapiaa aloiteta, maksat käynnin itse.

Nuoret ja lapset

Alle 18-vuotiaille potilaille HUS maksaa myös ne tutustumiskäynnit, jotka eivät johda psykoterapiaan. Tällöin psykoterapeutti aktivoi palvelusetelisi ja laskuttaa HUSia. Ole yhteydessä hoitotahon työntekijään uuden palvelusetelin saamiseksi. 

 Voiko psykoterapian aloittaa heti tutustumiskäynnin jälkeen?

Psykoterapiaa voi jatkaa heti, kun psykoterapeutti on aktivoinut potilaan palvelusetelin palse.fi-portaalissa palvelusetelin päätösnumerolla ja tuottajan varmenteella. Potilas tai tarvittaessa alaikäisen potilaan huoltajat sekä psykoterapeutti sopivat käyntien varaamisesta keskenään.​​


Psykoterapeutille​​​

 Voinko toimia palvelusetelipsykoterapeuttina ilman HUSin hyväksyntää?

Et voi toimia HUSin palvelusetelipsykoterapian tuottajana ennen kuin olet jättänyt hakemuksen ja tullut hyväksytyksi palse.fi-portaalissa. Terapian voitte aloittaa sitten, kun hakemuksesi on hyväksytty.​​

 Miten pääsen HUS palvelusetelipsykoterapeutiksi?

Palveluntuottajana toimiminen edellyttää, että olet jättänyt HUSille palse.fi-portaalissa hakemuksen ja se on hyväksytty.
Hakemuksen hyväksymiselle on seuraavat kriteerit:

1.       Sinulla on Valviran hyväksymä oikeus käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä. Sinulla tulee olla psykoterapiakoulutus ainakin yhdestä seuraavista suuntauksista:

 • ​integratiivinen 
 • kognitiivinen / kognitiivis-integratiivinen / kognitiivinen käyttäytymisterapia
 • kognitiivis-analyyttinen
 • perhe- /& paripsykoterapia
 • psykodynaaminen / psykoanalyyttinen
 • ratkaisukeskeinen 
 • varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapia 

2.      Et ole työsuhteessa HUSiin. Myös psykoterapiaan liittymättömät voimassa olevat työsuhteet HUSiin muodostavat esteellisyyden toimi HUS palvelusetelipsykoterapeuttina.

 

3.      Täytät Psykoterapian palvelusetelin sääntökirjan pätevyysvaatimukset tarjoamasi palvelusetelin tuottamiseen (katso palveluntuottajaksi hakeutumissivulta "Psykoterapian palvelusetelin sääntökirja" kohta nro 19)​.

 Mitä minun pitää muistaa alussa?

 • Kun potilas hakeutuu vastaanotollesi, pyydä häneltä palvelusetelin päätösnumero sekä tuottajan varmenne (T-alkuinen kirjainnumerosarja). Kirjaudu palse.fi-portaaliin ja syötä nämä tiedot sinne.

  Näin pääset tarkastelemaan potilaalle myönnettyä palveluseteliä sekä hoitotahon mukaan liittämää psykoterapiahakemusta. Nämä ovat nähtävissä jo ennen palvelusetelin aktivointia. Tässä vaiheessa on tärkeää varmistaa, että olet hyväksytty tuottamaan potilaalle myönnettyä palveluseteliä.​

 • Päättäkää ensimmäisen (lasten kohdalla ensimmäisten) käynnin jälkeen, aloitatteko psykoterapian.

  Jos hoito alkaa
  : aktivoi potilaan palveluseteli portaalissa (katso tarvittaessa portaalin Palvelusetelin aktivointi-ohje).

  Mikäli psykoterapiaa ei aloiteta
   • Aikuiset: Laskuta potilasta tutustumiskäynnistä, ja hän maksaa sen itse. Älä aktivoi potilaan palveluseteliä palse.fi-portaalissa. 

   • Lapset ja nuoret: Aktivoi potilaan palveluseteli, jotta voit laskuttaa tutustumiskäynnin HUSilta. Lähetä portaalin kautta hoitopalaute "psykoterapia päättynyt". Ohjaa potilasta olemaan yhteydessä hoitotahon työntekijään uuden palvelusetelin saamiseksi. Palvelusetelin kokonaiskäyntimäärä ei kasva, vaan tutustumiskäynti vähennetään myönnetystä kokonaismäärästä. 

 • Tee potilaan kanssa kirjallinen psykoterapiasopimus, josta käy ilmi myös mahdollisten poissaolojen laskutus.
     
 • Täytä tarvittavat tiedot psykoterapian laaturekisteriin. Huolehdi myös, että aikuis- ja nuorisopotilaat saavat täytettyä omat kaavakkeensa Omavointi.fi -palvelussa.


​​

​​​​ ‭(Hidden)‬ tyyli