Korvaushoitopotilaiden fyysistä terveyttä on hoidettava huolella. Haittojen ehkäisemiseksi potilaille on annettava tietoa myös fyysiseen terveyteen liittyvistä asioista. Käytön jatkuessa tavoitteena voi olla pistosten harventaminen, välineiden yhteiskäytön vähentäminen ja siten huumeiden käyttöön liittyvien sairauksien ilmaantuvuuden pienentäminen (esim. HIV ja hepatiitit) sekä kuolleisuuden vähentäminen.
Koska korvaushoito on monilla hyvin pitkäaikaista tai loppuelämän jatkuvaa hoitoa, jatkossa täytyy kiinnittää huomiota entistä enemmän korvaushoitopotilaiden ikääntymiseen ja siihen liittyviin terveydentilan muutoksiin. Jatkossa on syytä kehittää esimerkiksi kotisairaanhoidon valmiuksia hoitaa myös korvaushoitopotilaita. Runsas päihdekäyttö saattaa nopeuttaa ikääntymisen vaikutuksia, jolloin ikääntymiseen liittyvät sairaudet voivat ilmetä muita nuorempina.
Korvaushoitoklinikalla tulee osata potilaiden oikea-aikainen hoitoonohjaus. Monet tarvitsevat neuvonnan lisäksi tukea esimerkiksi terveyskeskukseen hakeutumiseen.
Hepatiitit ja HIV
Kaikille korvaushoitopotilaille suositellaan A- ja B-hepatiittirokotuksia.
Suomen
C-hepatiittistrategia 2017–2019 on linjannut, että vuodesta 2018 alkaen hoidetaan korvaushoitopotilaiden C-hepatiitit. Oheiskäytön täytyy olla siinä määrin hallinnassa, että potilas pystyy käymään sovitusti hepatiittihoitoon liittyvillä kontrollikäynneillä, mutta vaatimuksia pistämisen tai muun oheiskäytön lopettamisesta ei ole. Kaikki C-hepatiittipositiiviset korvaushoitopotilaat on syytä ohjata C-hepatiitin hoitoarvioon. Hoidon jälkeen täytyy huolehtia testausmahdollisuuksista reinfektioiden havaitsemiseksi ja hoitamiseksi. Pitkän aikavälin tavoitteena on kaikkien HCV-kantajien hoito maksavaurion asteesta riippumatta ja näin myös uusien tartuntojen ehkäisy.
Terveysneuvonnalla ehkäistään HIV:n ja hepatiittien tarttumista. Puhtaiden pistosvälineiden vaihto vähentää HIV:n ilmaantuvuutta. Puhtaiden pistosvälineiden vaihto yhdistettynä korvaushoitoon ilmeisesti vähentää hepatiitti- ja HIV-infektioiden ilmaantuvuutta paremmin kuin pelkkä puhtaiden pistosvälineiden vaihto.
Hammashoito
Suun terveydestä huolehtimiseen annetaan ohjausta. Potilaita ohjataan aktiivisesti hakeutumaan hammaslääkäriin.
Kivun hoito
Buprenorfiinin ja metadonin analgeettinen vaikutusaika on lyhyempi kuin niiden vieroitusoireita poissa pitävä vaikutus. Korvaushoitolääkkeet eivät siis riitä tarjoamaan jatkuvaa kivunlievitystä.
Kroonisesta kipuoireyhtymästä kärsivän potilaan kivunhoidosta vastaa pääsääntöisesti terveyskeskus. Korvaushoidossa on osattava antaa ohjausta ja tukea, jotta potilas pääsee hakeutumaan kiputilanteen tarkempaan arvioon. Korvaushoidossa olevat kipupotilaat täytyy tutkia huolellisesti, tarvittaessa esimerkiksi kuvantamista ja kliinisen neurofysiologian menetelmiä hyödyntäen. Kivunhoitoa voidaan toteuttaa korvaushoitoklinikalla yhteistyössä terveyskeskuksen tai kipuklinikan kanssa sovittujen linjausten mukaisesti, kun potilas on asianmukaisesti tutkittu ja kivunhoitosuunnitelma on tehty somaattisesta hoidosta vastaavassa yksikössä. Riippuvuutta aiheuttavia lääkityksiä on syytä välttää sellaisten henkilöiden kivunhoidossa, joilla on päihderiippuvuuksia.
Seksuaaliterveys
Myös korvaushoitopotilailla merkittävimmät syyt seksuaaliterveyden vaikutuksiin, joihin voi itse vaikuttaa, ovat alkoholi, tupakka, muiden päihteiden käyttö ja terveelliset elämäntavat. Seksuaaliterveydellä voi olla merkitystä myös päihdekuntoutumisen edistäjänä. Seksuaaliterveys kannattaa ottaa puheeksi, jos potilas niin toivoo, ja antaa neuvontaa ja tarvittaessa ohjausta jatkoselvittelyihin.
Usein etenkin metadonikorvaushoidossa olevat miehet saattavat huolestua mahdollisesta alentuneesta testosteronitasostaan. Kaikki opioidit alentavat miehillä testosteronipitoisuutta, myös buprenorfiini ja kipulääkekäytössä olevat opioidit. Selvää yhteyttä opioidiannoksen ja testosteronipitoisuuden välillä ei ole osoitettu. Hyvin korvaushoitoon sitoutunut ja seurannassa pysyvä mies voidaan hoitaa testosteronihoidolla, mikäli alhainen testosteronipitoisuus aiheuttaa oireita. Testosteronihoidon aloituspäätös kuuluu aina erikoissairaanhoitoon.
Raskaudenehkäisy
Korvaushoidossa olevien henkilöiden ehkäisystä täytyy kysyä ja antaa ehkäisyneuvontaa hoidon kaikissa vaiheissa. Heille täytyy tarjota aktiivisesti pitkäaikaista ja luotettavaa ehkäisyä esimerkiksi tarjoamalla mahdollisuus saada ehkäisykapseli korvaushoitoklinikalta. Ehkäisyneuvoloiden ja päihdeklinikoiden paikallista yhteistyötä on syytä lisätä tämän mahdollistamiseksi. Myös kumppanit ja puolisot pyritään saamaan mukaan.
Tupakointi
Vuonna 2017 20–84-vuotiaista miehistä 13% ja naisista 10% tupakoi päivittäin. Psykiatriset sairaudet ovat keskeisiä tupakkariippuvuuden komorbiditeetteja. Mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivät tupakoivat henkilöt ovat kuitenkin yhtä halukkaita ja motivoituneita lopettamaan tupakoinnin kuin muukin väestö. Tupakoinnin lopettaminen vähentää potilaiden fyysistä ja psyykkistä sairastavuutta, pidentää elinikää sekä kaventaa väestöryhmien terveyseroja. Tupakointi on tärkein estettävissä ja poistettavissa oleva sairastuvuutta ja kuolleisuutta aiheuttava riskitekijä.
Terveydenhuollon ammattilaisen antama lopetuskehotus ja tuki lopettamiseen lisäävät motivaatiota merkittävästi. Tupakoinnin lopettaminen voi vähentää potilaan ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja stressiä sekä vaikuttaa myönteisesti potilaan lääkehoitoon.
Mielenterveystalon ammattilaisosiossa on verkkokurssi: Mielenterveys- ja päihdepotilaiden tupakoinnin lopettamisen tuki, joka tarjoaa kattavasti tietoa ja työkaluja savuttomuuden edistämisen tueksi.
Opioiditukilääkitys korvaushoidon ulkopuolella olevalle
Mikäli henkilö, jolla on opioidiriippuvuus, mutta joka on korvaushoidon ulkopuolella, sairastuu somaattisesti ja vieroitusoireet pahentavat potilaan kliinistä tilannetta ja vaikeuttavat sairaalahoitoa, hänelle voidaan aloittaa tukihoitona opioidilääkitys. Korvaushoitoasetusta ei tällöin sovelleta.
Tukilääkitys voidaan aloittaa, kun on varmistunut, että potilas kärsii juuri opioidien vieroitusoireista ja päihteiden käyttö on kartoitettu edeltävän kuukauden ajalta mahdollisimman luotettavasti. Tukilääkitys lopetetaan potilaan sairaalahoidon päättyessä. Lopetus on syytä suunnitella asteittaiseksi, jos kotiutumispäivä tiedetään, mutta sen voi lopettaa myös kerralla. Potilaalle suositellaan korvaushoidon tarpeen arviointia. Se kannattaa aloittaa jo somaattisen sairaalajakson aikana.
Opioidivieroitus voidaan tehdä myös oireenmukaisella lääkityksellä. Tällöin käytetään oireiden mukaan mm. NSAID-valmistetta, metoklopramidia, loperamidia, klonidiinia, lofeksidiinia, hydroksitsiinia, propranololia tai neurolepteja pienillä annoksilla. Mahdolliset bentsodiatsepiinivieroitusoireet saattavat usein jäädä hoitamatta somaattisen hoidon yhteydessä, mikä voi aiheuttaa ongelmia.
Mikäli henkilöllä, jolla on opioidiriippuvuus, mutta joka on korvaushoidon ulkopuolella, on hengenvaarallinen somaattinen sairaus, jonka ennustetta voisi parantaa potilaan saaminen kiireisesti korvaushoidon piiriin, voidaan potilaalle aloittaa arvion pohjalta viiveettä haittoja vähentävä korvaushoito. Tällaisia hengenvaarallisia opioidien suonensisäiseen käyttöön liittyviä infektioita ovat esimerkiksi endokardiitti tai keuhkoinfektiot. Kotiutuessa suunnitellaan korvaushoidon jatkuminen.