Itsensä vahingoittaminen

Itsensä vahingoittamisen merkkejä

Osalla ihmisistä itselle aiheutettu vahinko ei ole tarkoitettu tuottamaan kuolemaa, vaikka samanaikaisesti saattaa esiintyä itsemurhaan liittyviä ajatuksia. Joillakin itsensä vahingoittaminen on tapa lievittää ahdistusta ja välttää itsetuhoisia tekoja. Itsensä vahingoittaminen voi olla muun muassa viiltelyä, repimistä, haavoittamista ja kivun tuottamista.

Jos epäilet että läheisesi vahingoittaa itseään tarkoituksella, sinun tulisi keskustella hänen kanssaan asiasta. Älä jätä huomiotta merkkejä, joita havaitset hänen kehossaan itsensä vahingoittamisen seurauksena.

Itsensä vahingoittamista on monenlaista. Siihen voi kuulua:

  • Ihon viiltelyä, raapimista tai nipistelyä, joka jättää jäljen ihoon.
  • Esineiden hakkaamista tai lyömistä, seurauksena mustelmia tai haavoja.
  • Ihon repimistä.
  • Sanojen tai kuvioiden raapimista ihoon.
  • Parantuvien haavojen repimistä.
  • Ihon polttamista tupakalla, tulitikuilla tai kuumalla vedellä.
  • Hiusten repimistä säännöllisesti.
  • Tarkoituksellinen lääkkeiden yliannostus, jonka tavoitteena EI kuitenkaan ole tappaa itseään.
Millan tarina

Milla, 16 v., on muuttanut perheensä kanssa uuteen kaupunkiin ja uuteen kouluun. Hän pitää koulusta, mutta se tuntuu edelliseen verrattuna vaativalta ja muut oppilaat tuntuvat selviävän opiskelusta paljon helpommin. Milla asettaa itselleen suuria tavoitteita, mutta on jatkuvasti ahdistunut siitä, miten hän pärjää. Uusien ystävien saaminen ei ole ollut helppoa ja Milla huomaa jäävänsä helposti yksin kotiin. Vanhemmatkin ovat paljon poissa ja yksin ollessaan Milla huomaa, että käsivarren viiltäminen sattuu, mutta helpottaa ylitsevuotavaa ahdistusta. Hetken aikaa asiat tuntuvat helpommilta. Milla ei edes huomaa, milloin viiltelystä tulee säännöllinen tapa. Kukaan ei tunnu sitä huomaavan, päinvastoin, he kehuvat kuinka hyvin Milla on sopeutunut. Eniten Milla pelkää sitä, että joku saa selville hänen salaisuutensa.

 Ensiapu itsensä vahingoittamiseen

 Itsensä vahingoittamisen hoito

 Itsensä vahingoittaminen -video