Varhainen puuttuminen on hyvin tärkeää. Pitkään hoitoa odottavat masentuneet toipuvat hitaammin. Masennusjaksot altistavat myös masennuksen uusiutumiselle myöhemmin. Jokainen masennusjakso lisää alttiutta uudelle sairastumiselle. Tästä syystä monilla ihmisillä on toistuvia masennusjaksoja koko elämänsä ajan. Jotta tämä noidankehä voidaan pysäyttää, on tärkeää toimia heti ensimmäisen masennusjakson alkaessa ja hoitaa se nopeasti ja tehokkaasti. Masennuksen ensisijainen hoito tapahtuu terveyskeskuksessa, työterveys- ja opiskelijaterveydenhuollossa, missä määritellään hoidon tarve ja tehdään hoitosuunnitelma.
Masennukseen ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön on olemassa monia hoitomuotoja. Seuraavista psykoterapian muodoista on tutkitusti apua masennuksen hoidossa: kognitiivinen terapia / kognitiivinen käyttäytymisterapia, interpersonaalinen terapia, parisuhdeterapia, ratkaisukeskeinen terapia ja nettiterapia. Myös lääkehoito on avuksi.
Näistä saattaa olla apua masennuksen hoidossa. Niiden hyötyä on myös jonkin verran tutkittu: liikunta, itse-hoito-oppaat, kirkasvalohoito, mielihyvää tuovat harrastukset ja vertaistuki.
Mielialahäiriöt (diagnoosi-tietohaku)
Masennuskysely
Masennuksen omahoito
Entä jos masentunut henkilö ei halua apua?
Voi olla, että masentunut henkilö ei halua hakea ammattiapua. Ota selvää, onko tähän jokin erityinen syy. Syynä voi olla pelko sairaalaan joutumisesta tai siitä, ettei pidä hoitavasta lääkäristä tai tule ymmärretyksi. Jos kyse on tällaisista peloista tai uskomuksista, niistä puhuminen voi olla avuksi. Jos henkilö ei tästä huolimatta halua hakea apua, tarjoa apuasi, jos hän muuttaa mielensä. Avusta kieltäytyminen on yksilön oikeus, jota tulee kunnioittaa tilanteessa, jossa hän ei ole aikeissa vahingoittaa itseään tai muita.