Psykoosin tunnistaminen
Psykoosi on yleinen termi mielenterveyden häiriölle, jossa henkilö on menettänyt joltain osin kosketuksensa todellisuuteen. Ajattelussa, tunne-elämässä ja käyttäytymisessä ilmenee vakavia häiriöitä. Psykoositila vaikuttaa merkittävästi arjen toimintakykyyn. Ihmissuhteita, työtä ja muita tehtäviä on vaikea hoitaa normaaliin tapaan.
Psykoottiset häiriöt ovat harvinaisempia kuin muut mielenterveyden häiriöt. Useissa mielenterveyden häiriöissä on mahdollista joutua psykoottiseen tilaan, näistä esimerkkeinä skitsofrenia, psykoottinen masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, johon voi liittyä psykoottinen masennus tai mania, skitsoaffektiivinen psykoosi tai lääkkeiden/huumeiden aikaansaama psykoosi.
Psykoosia sairastavalla henkilöllä terveet kaudet ja psykoottiset kaudet vaihtelevat. Kauteen voi kuulua seuraavia vaiheita, joiden pituus vaihtelee yksilöllisesti.
- Edeltävä vaihe (alttius sairastua) – ei oireita, mutta psykoosin riskitekijöitä on olemassa.
- Ennakkovaihe (sairastumisvaihe) – joitakin muutoksia tunne-elämässä, motivaatiossa, ajattelussa, havainnoissa ja käytöksessä (ks. laatikko alla).
- Akuuttivaihe (psykoottinen jakso) – psykoottisia oireita, kuten harhaluulot, aistiharhat (hallusinaatioita), sekavaa ajattelua ja vaikeuksia pitää yllä ihmissuhteita, tehdä töitä tai opiskella.
- Toipuminen – yksilöllinen prosessi, jossa saavutetaan lopulta hyvä vointi.
- Uusiutuminen (relapsi) – joko yksi tai useampia psykoottisia vaiheita elämässä.
Vaikka nämä merkit ja oireet eivät yksittäisinä olisi kovin näkyviä, yhdessä ne antavat selvän viitteen siitä, että kaikki ei ole hyvin. On tärkeää huomata nämä varoitusmerkit silloinkin, kun ne kehittyvät vähitellen tai ovat epämääräisiä. Monesti alkavan psykoosin oireet jäävät huomaamatta, kun ajatellaan, että kyseessä on vain vaihe elämässä, tai että muutokset ovat päihteiden aiheuttamia ja asia korjaantuu ajan myötä.