Äkillinen järkyttävä tapahtuma

 

Äkillinen järkyttävä tapahtuma ja sen seuraukset

Yleisiä esimerkkejä äkillisistä järkyttävistä tapahtumista, jotka voivat aiheuttaa trauman, ovat onnettomuudet, väkivallan uhriksi joutuminen (fyysinen ja seksuaalinen väkivalta, rikoksen kohteeksi joutuminen tai lähisuhdeväkivalta), sekä järkyttävän tapahtuman todistaminen. Joukkotrauman voivat aiheuttaa esimerkiksi terroristihyökkäykset, joukkoampumiset, sotatilat ja luonnonkatastrofit.

Ensiavun askeleet eivät välttämättä ole käytettävissä heti järkyttävän tapahtuman jälkeen. Jotkut traumat eivät seuraa yhtä selkeää tapahtumaa. Uusiutuvat tilanteet voivat koskea seksuaalista, fyysistä tai psyykkistä hyväksikäyttöä, kidutusta, kiusaamista koulussa tai työpaikalla tai traumamuistoja, jotka saattavat palata mieleen viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien jälkeen tapahtuneesta.

Lauran tarina

Lauran, 20 v., isosisko on kuollut vastikään liikenneonnettomuudessa. Koko perhe on surun vallassa, ja Laura yrittää selvitä päivä kerrallaan. Laura muistaa vielä hyvin sen hetken kun kuuli suru-uutisen. Hän oli luennolla, kun sai soiton vanhemmiltaan. Koulun vahtimestari huomasi hänen hätänsä ja tuli istumaan hänen kanssaan käytävälle. Mitään sanoja ei tarvittu, mutta Lauralle oli tärkeää ettei hän jäänyt siinä tilanteessa yksin. Koko maailma tuntui keikahtaneen radaltaan, hän ei pystynyt itkemään tai ajattelemaan mitään. Vahtimestari kysyi kuka voi olla avuksi, ja soitti Lauran hyvälle ystävälle, joka tuli hakemaan hänet kotiin.

 Ensiapu äkillisen järkyttävän tapahtuman jälkeen

 Järkettävä tapahtuma -video