Kela korvaa osan julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon tehdyn matkan kustannuksista, kun matka on tehty sairauden vuoksi, esimerkiksi käynnit poliklinikalla tai osastohoidossa. Korvaus koskee myös vanhempien käyntejä, esimerkiksi hoitoneuvotteluissa. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja, esimerkiksi psykoterapia, kun kuntoutus perustuu Kelan tai julkisen terveydenhuollon kuntoutuspäätökseen.
Lisätietoa omavastuuosuuksista ja omavastuuosuuden vuosittaisesta rajasta
Vinkki- ja muistilista: On hyvä muistaa, että lapsen noutaminen lomalle tai palauttaminen lomalta oikeuttaa matkakorvaukseen vain, jos samassa yhteydessä on käyty kutsuttuna keskustelua hoidosta osaston henkilökunnan kanssa. Osastohoidon sisäänkirjoitus- ja uloskirjoituskäynneiltä saa korvauksen.
Matkakorvauksia voi hakea Kelan matkakorvaushakemuksella (SV 4/SV 67) kuuden kuukauden ajan takautuvasti. Matkakorvausten hakemista varten kannattaa pitää kirjaa päivämääristä, jolloin olet tehnyt matkakorvauksiin oikeuttavia matkoja. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan terveydenhuollon työntekijältä matkakorvaustodistus, kun haet matkakorvauksia vanhempien käynteihin liittyvistä matkoista tai jos nuoren terveydentila edellyttää muun kuin julkisen liikenteen käyttöä. Saat matkakorvaustodistuksen pyytäessäsi poliklinikalta tai osastolta. Taksia käytettäessä taksi tulee tilata alueellisesta tilausnumerosta.
Lisätietoa taksin tilaamisesta
Liitä hakemukseesi todistus matkakorvausta varten
(SV 67), mikäli olet matkustanut yksityiseen terveydenhuoltoon, olet matkustanut julkiseen terveydenhuoltoon omalla autolla ja matkan pituus on yli 100 km, tai olet matkustanut erityiskulkuneuvolla (esim. taksilla) etkä ole saanut korvausta heti taksissa (liitä mukaan myös kuitti maksetusta matkasta). Jos olet käyttänyt taksia esimerkiksi puutteellisten liikenneyhteyksien vuoksi, liitä hakemukseen oma selvityksesi taksin käytön tarpeellisuudesta ja liikenneolosuhteista. Mikäli haet yöpymisrahaa, liitä hakemukseen kuitti kustannuksista. Voit saada yöpymisrahaa, kun yöpyminen on ollut tarpeellinen esimerkiksi hoitoon tai kuntoutukseen ehtimiseksi tai toistuvien päivittäisten matkojen välttämiseksi.
Lisätietoa matkakorvauksistaLisätietoa taksimatkakorvauksistaSosiaaliturvaopas
Lisätietoja voi pyytää myös terveydenhuollon sosiaalityöntekijältä tai soittamalla Kelan palvelunumeroon 020 692 211