Tärkeimpiä tukemisen ratkaisuja kotona asuvalle tai kotiin siirtyvälle asiakkaalle ovat psykiatrinen kotikuntoutus, kunnalliset tukipalvelut, vertaistuki ja muiden tahojen järjestämä tuki. Tähän päätyi selvityksessään
Asumispalvelusäätiön ASPA, joka on vammaisjärjestöjen perustama.
Psykiatrisella kotikuntoutuksella tarkoitetaan avohoidossa toteutuvaa kuntoutusta, joka toteutetaan yhdessä sairaanhoitopiirin psykiatrian avohoitoyksikön, terveyskeskuksen ja kunnan sosiaalitoimen kanssa. Kotikuntoutus on tarkoitettu potilaille, jotka tarvitsevat jatkuvaa tai väliaikaista, yleensä kotona saatavaa tukea ja kuntoutusta muun muassa huonontuneen toimintakyvyn vuoksi. Psykiatrisen kotikuntoutuksen avulla voidaan myös ehkäistä toistuvia sairaalahoitoja.
On tärkeää, että kotikuntoutuksessa perhe on mukana ja että ohjaamiseen ja neuvontaan käytetään
psykoedukatiivisia menetelmiä. Psykoedukatiivinen menetelmä tarkoittaa tiedon jakamista, opetusta ja ohjausta sairautta koskevista asioista: oireiden esiintymisestä ja hallinnasta, itsehoidon mahdollisuuksista, lääkehoidon merkityksestä ja sivuoireista. Tavoitteena on parempi oireiden hallinta.
Kunnallisilla tukipalveluilla tarkoitetaan kotisairaanhoitoa tai sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdessä toteuttamaa kotihoitoa, sosiaalipalveluja, asumisen tukea, kuntoutusohjaajan palveluja sekä erilaisia kunnissa meneillään olevia projekteja. Kotisairaanhoito ja kotihoidon palvelut keskittyvät kunnissa vanhuksiin tai perhetyöhön.
Mielenterveyskuntoutujat saavat näitä palveluja valitettavasti vähemmän kuin vanhukset ja perheet. Tilalle tarjotaan kolmannen sektorin palveluja, esimerkiksi päivätoimintaa tai projektien kautta toteutettavia palveluja. Useimmiten mielenterveyskuntoutujalle tarjotaan sosiaalipalveluna toteutettua asumisen tukea.
Suomessa toimii lukuisia järjestöjä ja yksityissektorin palveluntarjoajia, joilla on myös asumisen tukeen tarkoitettuja palveluita. Niin ikään itsenäistä asumista tukevat päivätoimintaan ja työllistymiseen tähtäävät palvelut. Oman asuinalueen paikallisia kolmannen sektorin toimijoita voi etsiä Mielenterveystalon
paikka- ja palveluhausta.
Asumispalvelusäätiö ASPA
Suomen Klubitalot ry
Asumispalveluiden käyttäjien eli kokemusasiantuntijoiden näkökulma palveluiden arvioinnissa ja suunnittelussa on tullut yhä tärkeämmäksi.
ITHACA-raportissa kiinnitetään huomiota asumispalveluiden kehittämiseen siten, että asumisen suhteen toteutuvat myös mielenterveyskuntoutujien ihmisoikeudet. Asumispalvelutoimintaa järjestävien tahojen laadun seurantaan tulisi kuulua käyttäjien oma arviointi. Myös omaisten näkökulma tulisi huomioida.
Kuntoutumistalon kuntoutusohjaus