Mielenterveyskuntoutujille ei ole omia ammatillisia opintolinjoja, vaan kaikki koulutusvaihtoehdot ovat avoimia myös heille. Tärkeää on löytää opiskeluala, joka vastaa omia mielenkiinnon kohteita, ja saada opintoihin riittävästi tukea. On kuitenkin olemassa valmentavaa ja kuntouttavaa koulutusta, joka antaa valmiuksia varsinaiseen koulutukseen.
Valmentavan ja kuntouttavan koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiuksia ammatilliseen koulutukseen, työhön sijoittumiseen ja oman elämän hallintaan. Koulutuksen tavoitteet määräytyvät opiskelijan voimavarojen ja elämäntilanteen mukaan. Opiskelijoille laaditaan HOJKS (henkilökohtainen opiskelun järjestämistä koskeva suunnitelma), jossa otetaan huomioon opiskelijan yksilölliset tarpeet. Koulutus kestää yleensä yhden lukuvuoden.
Valmentavaa koulutusta antavat kaikki erityisoppilaitokset sekä osa tavallisista ammatillisista oppilaitoksista. Niihin haetaan hakulomakkeella, joka toimitetaan suoraan oppilaitokseen. Valmentavat koulutukset ovat opiskelijalle tavallisesti maksuttomia.
Mielenterveyskuntoutujille järjestetään valmentavan ja kuntouttavan opetuksen ohella myös muuta koulutusta, joka antaa ammatillisia ja yleisiä valmiuksia. Koulutusta järjestävät esimerkiksi
- ammatilliset oppilaitokset
- kansanopistot
- kansalais- ja työväenopistot
- aikuiskoulutuskeskukset.
Koulutusten tavoitteena on kehittää opiskelutaitoja ja edistää työllistymistä sekä antaa valmiuksia, jotka tukevat arkielämän hallintaa. Lisätietoja koulutuksen kustannuksista saat suoraan oppilaitoksesta.
Meku-koulutus on mielenterveyskuntoutujille suunnattu vuoden kestävä valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Meku-opiskelijoilla on usein pitkähkö aika edellisistä opinnoista, ja he saattavat olla epävarmoja sopivasta alasta. Siksi Meku-ryhmässä kaikilla tulee olla hyvä ja turvallinen olo. Valmentavassa koulutuksessa tarkastelun kohteena on opiskelijan koko elämäntilanne, arki ja koulun ulkopuolinen toiminta.
Meku-ryhmään kuuluu opettaja, toimintaterapeutti, opintojen ohjaaja, psykologi ja sosiaalityöntekijä, joten ohjaus- ja tukijärjestelmä on varsin laaja ja toimii aktiivisesti. Opiskelussa tähdennetään valmiuksia hankkia uutta tietoa, oppimista projektityöskentelyyn sekä itsearviointia.