Neurokognitiivisilla toiminnoilla tarkoitetaan yleisesti keskushermostoperäisiä tiedonkäsittelytaitoja. Kognitiivisiksi toiminnoiksi kutsutaan yleensä päättely- ja ongelmanratkaisutaitoja, muistia, uuden oppimista, oman toiminnan ohjaamista, keskittymistä, havaitsemista, kielellisiä toimintoja sekä tahdonalaisia liiketoimintoja (motoriikka). Psykoosisairauksiin liittyvät kognitiiviset häiriöt ovat usein luonteeltaan laaja-alaisia ja yksilöllisesti vaihtelevia. Kognitiiviset vaikeudet näyttäisivät olevan yksi psykoosiriskin ennustaja, ja ne ennustavat parhaiten pitkäaikaista toimintakykyä.
Kognitiivisten oireiden kulku ja ennuste
Ennen psykoosiin sairastumista voi olla jo havaittavissa vaikeuksia kognitiivisissa toiminnoissa. Ensipsykoosin yhteydessä, akuutissa vaiheessa, voi kognitiivinen suoriutuminen vaikeutua edelleen, mutta voinnin vakiinnuttua suoriutuminen ei yleensä laske enempää kuin normaaliväestössäkään. Keskimäärin kognitiivinen suoriutuminen on kuitenkin normaaliväestöä matalampi. Kognitiiviset häiriöt ovat usein vakavampia varhain alkavassa skitsofreniassa, jossa negatiiviset oireet korostuvat. Kolme neljästä skitsofreniapotilaasta suoriutuu neuropsykologisessa tutkimuksessa alle keskitasoisesti, mutta neljäsosalla potilaista suoriutuminen voi olla muuhun väestöön nähden normaalia tai normaalia parempaa. Kognitiivisen suoriutumisen heikentyminen arvioidaan aina suhteessa henkilön primaariin suoritustasoon. Pienellä osalla potilaista havaitaan voimakkaampaa heikentymistä, joka voi johtaa vähitellen vaikeaan toimintakyvyn laskuun. Osalla kognitiivinen toimintakyky voi lääkehoidon ja muun hoidon sekä psyykkisen oireilun tasapainottumisen kautta myös kohentua ja osa potilaista kykenee palaamaan työelämään. Pääsääntöisesti kuitenkin antipsykoottisten lääkkeiden teho kognitiivisiin ongelmiin on heikko.
Kognitiiviset häiriöt ennustavat parhaiten elämänlaatua, itsenäistä selviytymistä ja työkykyä sekä vaikuttavat potilaan sairaudentuntoon, oman tilanteen arviointikykyyn ja ihmissuhteisiin sekä oman elämän järjestämiseen ja suunnitteluun.
Kognitiivinen kuntoutus
Viime vuosina on kehitetty useita yksilö- ja ryhmämuotoisia kognitiivisia kuntoutusmuotoja. Kognitiivinen kuntoutus keskittyy tarkkaavuuden, muistin ja toiminnanohjauksen kohentamiseen harjoitusten (sekä kynä-paperi että tietokonepohjaiset harjoitteet) ja tehokkaiden toimintastrategioiden opettelun kautta. Tutkimustieto kuntoutuksen tehosta ja pitkäaikaisvaikutuksista kasvaa koko ajan, tähänastisissa tutkimuksissa on todettu, että kognitiivinen kuntoutus yhdistettynä muuhun hoitoon ja kuntoutukseen voi parantaa potilaan yleistä psykososiaalista toimintakykyä ja arkitoimista selviytymistä.