Linkit ankkurilinkkien testaamista varten:
Akuutti
Antipsykootit
CRT (Cognitive Remediation Therapy)
Deluusio
Diabetes
Dopamiini
D-vitamiini
Estohoito
Etiologia
Geneettinen alttius
Hoitovaste
Kakkostyypin diabetes
Kannabis
Kognitiiviset toiminnot
Kognitiivinen psykoterapia
Kognitiivinen remediaatio
Metabolinen oireyhtymä
Negatiivinen oire
Pitkäaikaisoire
Positiivinen oire
Psykoedukaatio
Reseptorit
SCIT
Serotoniini
Stigma
Varomerkki
Välittäjäaineet
Ykköstyypin diabetes
Bentsodiatsepiini
Kognitiivinen joustavuus
Noradrenaliini (eli norepinefriini)
Psykomotorinen hidastuminen
Psykomotorinen kiihtyneisyys
Akuuttivaihe
Sairauden hoidon alkuvaihe.
Antipsykootit
Psykoosin hoitoon tarkoitettu lääkeryhmä.
Bentsodiatsepiini
Lääkeaine, jota käytetään erityisesti ahdistuneisuuden, jännittyneisyyden, pelkotilojen ja unettomuuden hoidossa. Sitä käytetään myös vaikeiden masennus- ja maniaoireiden hoidossa sekä vaikeiden alkoholin vieroitusoireiden hoidossa. Lisäksi sitä käytetään monien toimenpiteiden esilääkityksenä.
CRT (Cognitive Remediation Therapy)
Katso Kognitiivinen remediaatio
Deluusio
Harhaluulo, epäreaalinen uskomus, jonka taustalla yleensä on havainnon tai kokemuksen väärä tulkinta.
Depressio
Mielenterveyden häiriö, johon liittyy seuraavia oireita: masentunut mieliala, mielihyvän menetys, uupumus, itseluottamuksen tai itsearvostuksen menetys, kohtuuton itsekritiikki tai perusteeton syyllisyydentunne, päättämättömyyden tai keskittymiskyvyttömyyden tunne, psykomotorinen hidastuminen tai kiihtyneisyys, unihäiriö tai ruokahalun ja painon muutos.
Diabetes
Sokeriaineenvaihdunnan sairaus, vanhalta nimeltään sokeritauti.
Dopamiini
Aivojen välittäjäaine, joka aiheuttaa mm. mielihyvän kokemuksia ja osallistuu tunteiden säätelyyn.
D-vitamiini
Rasvaliukoinen vitamiini, jota saadaan kalaöljystä, kalasta, maitovalmisteista, kananmunasta ja sienistä. Sitä on lisättynä vitaminoiduissa margariineissa ja kevytrasvoissa, vähärasvaisessa maidossa sekä pikkulasten velleissä ja äidinmaidonkorvikkeissa.
Estohoito
Lääkehoito, jonka tarkoituksena on estää psykoosin uusiutuminen.
Etiologia
Syyoppi, miksi asiat tapahtuvat, tai miksi asiat tapahtuvat niin kuin ne tapahtuvat, esimerkiksi sairauden syyt.
Geneettinen alttius
Perimään liittyvä kasvanut todennäköisyys esimerkiksi sairastua tiettyyn sairauteen.
Hoitovaste
Hoidolla saavutettu muutos potilaan tilassa (esimerkiksi skitsofrenian hoidossa psykoottisten oireiden lieveneminen tai häviäminen).
Kakkostyypin diabetes
Sokeriaineenvaihdunnan sairaus, joka johtuu insuliinin käsittelyn heikkenemisestä elimistössä, niin sanottu aikuistyypin diabetes.
Kannabis
Hamppukasvista saatava huumaus- ja lääkeaine. Marihuana on vihertävä, kellertävä tai ruskea kuivattu rouhe. Hasis on harmahtava, ruskea tai lähes musta kuivattu levy. Kannabisöljy on vihertävä, rusehtava tai lähes väritön öljy. Kannabiksen käyttö voi aiheuttaa psyykkistä ja fyysistä riippuvuutta.
Kognitiivinen joustavuus
Kyky sopeuttaa omaa ajattelua erilaisiin tilanteisiin joustavasti ja valita tilanteisiin sopivia ajattelumalleja. Kyky muodostaa sääntöjä ja vaihtaa niitä tarvittaessa. Esimerkiksi luova ongelmien ratkaisu.
Kognitiivinen oire
Toimintakyvyn ongelma, joka liittyy muistiin, keskittymiseen, tarkkaavaisuuteen, uuden oppimiseen, tiedon vastaanottamiseen ja käsittelyyn sekä päätöksentekoon.
Kognitiiviset toiminnot
Tiedonkäsittelyyn liittyviä toimintoja, kuten tarkkaavaisuus, havaitseminen, muisti, ajattelu, kieli ja oppiminen.
Kognitiivinen psykoterapia
Terapia, jonka tavoitteena on auttaa asiakasta itse ymmärtämään omaa kokemusmaailmaansa ja käyttäytymistään ja sitten löytämään keinoja niiden muuttamiseen myös käytännössä. Terapiatyöskentelyn lähtökohtana on aina asiakkaan henkilökohtainen, ainutkertainen kokemus.
Skitsofreniapotilaan kognitiivista toimintakykyä parantava terapia, joka kohdistuu keskeisiin kognitiivisen toimintakyvyn osa-alueisiin: kognitiiviseen joustavuuteen, työmuistiin ja suunnitelmallisuuteen.
Aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä, jossa samalla henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa. Keskivartalolihavuuden (vyötärön ympärys ylittää miehellä 94 cm ja naisella 80 cm) lisäksi vähintään kaksi seuraavista muutoksista: veren triglyseridien määrä on lisääntynyt, veren HDL-kolesterolin eli hyvän kolesterolin määrä on pienentynyt, verenpaine on koholla, verensokeri on kohonnut.
Noradrenaliini (eli norepinefriini)
Säätelijäaine, jota erittyy hormonina lisämunuaisytimestä ja välittäjäaineena hermopäätteistä, sekä keskushermostossa että sympaattisessa ääreishermostossa. Aine lisää vireyttä, ja sitä pidetään yhtenä niistä aineista, joiden ansiosta liikunnan katsotaan saavan aikaan hyvänolontunteen.
Negatiivinen oire
Psykoosisairauden oire, joka ilmenee normaalien toimintojen ja tunteiden vähenemisenä: tunteet latistuvat, puhe köyhtyy. Lisäksi henkilöllä on tahdottomuutta ja kyvyttömyyttä tuntea mielihyvää.
Pitkäaikaisoire
Sairauden oire, joka ilmenee usein tai lähes jatkuvasti, huolimatta hoidosta ja kuntoutuksesta.
Positiivinen oire
Psykoosisairauden oire, joka on terveeseen mieleen nähden liiallinen tai ylimääräinen. Potilaalla on aistiharhoja, harhaluuloja, puheen ja käyttäytymisen kiihtyneisyyttä tai lihasjäykkyystila.
Psykoedukaatio
Koulutuksellinen työskentelytapa, jonka tavoite on lisätä mielenterveyskuntoutujan ja hänen perheensä tai muun lähiyhteisön ymmärrystä pitkäaikaisesta sairaudesta ja sen mahdollisimman hyvästä hallinnasta jokapäiväisessä elämässä.
Psykomotorinen hidastuminen
Toiminnallisuus on hidastunut ja kasvot vaikuttavat ilmeettömiltä, olemus on jähmeä ja pysähtynyt.
Psykomotorinen kiihtyneisyys
Tuskaisuutta ja motorista levottomuutta, esimerkiksi raajojen levottomia liikkeitä ja pakonomaista kävelyä.
Reseptorit
Solujen erikoistuneet valkuaisainemolekyylit, joihin lääkeaineet sitoutuvat ja määräävät tällä tavoin lääkevaikutuksen laadun ja lääkeaineiden aktiivisuuden.
SCIT (Social Cognition and Interaction Training)
Sosiaalisen kognition kuntoutusmenetelmä skitsofreniaa sairastaville. Sosiaalisella kognitiolla tarkoitetaan niitä tiedonkäsittelytoimintoja, joita tarvitaan sosiaalisissa tilanteissa, esimerkiksi toisten ihmisten tunteiden, ajatusten ja aikeiden ymmärtämisessä.
Serotoniini
Aivojen välittäjäaine, joka vaikuttaa mielialaan ja jonka vajaus voi ilmetä alakulona, apatiana, masennuksena ja kroonisena väsymyksenä.
SNRI-lääkkeet (Serotonin–norepinephrine reuptake inhibitors)
Masennuksen hoitoon käytettyjä lääkkeitä, joiden vaikutus perustuu siihen, että ne lisäävät keskushermostossa välittäjäaineina toimivien serotoniinin ja noradrenaliinin pitoisuuksia.
SSRI-lääkkeet (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors)
Masennuksen hoitoon käytettyjä lääkkeitä, joiden vaikutus perustuu siihen, että ne lisäävät keskushermostossa välittäjäaineena toimivan serotoniinin pitoisuuksia.
Stigma
Ei-toivottu sosiaalinen leimautuminen, joka aiheuttaa muun muassa häpeää, kärsimystä ja itsearvostuksen vähenemistä.
Varomerkki
Oire, joka ilmaantuu muutamia viikkoja tai päiviä ennen varsinaista psykoosia ja muuttaa normaalia ajattelua, tunteita tai käyttäytymistä.
Välittäjäaineet
Yhdisteitä, jotka välittävät, voimistavat, estävät tai mukauttavat hermosolun ja toisen solun välisiä sähköisiä signaaleja (esimerkiksi dopamiini ja serotoniini).
Ykköstyypin diabetes
Sokeriaineenvaihdunnan sairaus, joka johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai lakkaamisesta haimassa, niin sanottu nuoruustyypin diabetes.