Onnistumisten, iloa tuottaneiden tapahtumien ja mukavien ihmisten muistelusta saa voimaa. Tarinat auttavat myös jäsentämään ja ymmärtämään omaa elämää ja itseämme. Eletty elämä on kuin voimavarapankki, josta voi ammentaa kertomuksia omista selviytymistaidoista ja vahvuuksista.
Muistelemalla elämän hyviä hetkiä voi oivaltaa oman ainutlaatuisuutensa, kokea itsearvostusta ja tuntea hyväksyntää niin itseä kuin elämäänsä kohtaan. Jokaisen elämään kuuluu myös vaikeita muistoja. Vaikka niitä ei voi ohittaa, voi muistoja tarkastella vuosien varrella karttuneen elämänkokemuksen avulla uusista näkökulmista ja samalla pohtia millaisia taitoja ja voimavaroja niistä selviytymiseen tarvittiin.
Myönteisten asioiden muistelu virittää mielemme herkemmäksi huomaamaan ympärillämme olevia hyviä asioita. Muistelu lisää itsetuntemustamme, hyvää oloa ja vahvistaa mielen hyvinvointia.
Hyvä apuväline muistelussa on
Myönteisen muistelun kortit. Ne sopivat sekä itsenäiseen, kahdenkeskiseen että ryhmämuotoiseen muisteluun.
Kortteja on kahdenlaisia: Kevyemmän muistelun ja ryhmän jäsenten tutustumista käsittelevät kysymykset ovat punaisissa kehyksissä. Vihreä kehys taas tarkoittaa syvemmälle muistoihin meneviä kysymyksiä. Ryhmämuistelussa kertomisen ja kuuntelemisen kokemukset ovat yhtä tärkeitä.
Tässä osiossa voit käyttää Myönteisen muistelun kortteja sähköisessä muodossa. Voit ladata kortit (PDF) myös
täältä.
Myönteisen virittäytymisen kortit
Syventävät myönteisen muistelun kortit
Tämän osion ovat tuottaneet yhteistyössä
Helsingin yliopistollinen sairaala (HUS), MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Mirakle-hanke ja RAY. Myönteisen muistelun kortit on kehitetty yhteistyössä ikäihmisen kanssa. Kehitystyössä on ollut mukana myös useita ikääntyneiden mielenterveyttä edistäviä hankkeita.