Masennus ja muut mielenterveysongelmat voivat hankaloittaa oppimista ja opinnoissa etenemistä.
Tietoa oppimisen ja tiedonkäsittelyn vaikeuksista –opas
Opiskelua kannattaa kuitenkin jatkaa vaikeuksista huolimatta, jos omat voimavarat riittävät. Kuntoutumisen kannalta pienetkin opintosuoritukset ja kuuluminen opiskelijayhteisöön voivat olla tärkeitä.
Opinnoissa selviytymistä ja opintojen esteettömyyttä tukevat erilaiset opiskelujärjestelyt. Näitä voivat olla esimerkiksi luentojen nauhoittaminen ja pidennetty vastausaika tenteissä. Näyttötutkintoihin voi saada myös tukihenkilön. Jos lukeminen on hankalaa, oppikirjat on mahdollista hankkia Celia-kirjastosta äänikirjoina. Opiskelun tueksi on myös erilaisia apuvälineitä. Mielenterveysongelmissa lyhyempi opiskelupäivä on usein tarpeen. Lisäksi kannattaa etsiä säännöllistä tukea opintojen suunnitteluun ja jäsentämiseen. Lukuvuoden jakaminen pienempiin osiin ja opintoihin liittyvät välitavoitteet tukevat opiskelua.
Oppimisvaikeus – Tukea opiskeluun
Celia – Tietoa äänikirjoista
Oppilaitoksen tukikäytännöt on hyvä selvittää jo etukäteen, ennen kuin vaikeudet kasvavat liian suuriksi. Usein voi olla vaikeaa kertoa omista vaikeuksista opettajille. Oppilaitoksissa on paljon ihmisiä, joiden tehtävä on auttaa opinnoissa selviytymistä. Esimerkiksi opinto-ohjaaja, erityisopettaja, psykologi tai kuraattori neuvovat erilaisissa opiskelupulmissa. Opiskelun tukipalvelut ja opiskeluterveydenhuolto tarjoavat sekä yksilö- että ryhmämuotoista tukea opintoihin. Yhteiset tapaamiset oppilaitoksen tukipalvelujen, opettajien ja opiskelijan kesken auttavat löytämään ratkaisuja opiskeluongelmiin.
Opintopolku – Esteettömyys ja opintojen tuki
YTHS – Apua arjen hallintaan
Opiskelijaterveydenhuolto auttaa kuntoutukseen hakeutumisessa. Opiskelukyvyn tueksi voi hakea Kelan kuntoutuspsykoterapiaa. Kelalta voi myös hakea kuntoutusrahaa opintojen tueksi. Neuropsykologista kuntoutusta voi hakea opintojen edistymiseen tai loppuun saattamiseen tilanteissa, joissa opintoja hankaloittavat esimerkiksi oppimisvaikeus, tarkkaavuushäiriö tai aivovaurio.
Kelalla on myös kuntoutuskursseja, joihin voi osallistua opiskelun rinnalla. Kursseilla saa henkilökohtaista ohjausta ja vertaistukea. Usein on hyödyllistä kuulla toisten kokemuksia ja selviytymiskeinoja.
Kela – Kuntoutuspsykoterapia
Kela – Koulutus ammatillisena kuntoutuksena
Kela – Neuropsykologinen kuntoutus
Kela - Kuntoutuskurssit
Opintotuki on opiskelijan pääasiallinen toimeentulon muoto. Opintotukea ei kannata käyttää tilanteessa, jossa opinnot eivät sairauden vuoksi edisty riittävästi. Jos opintoja ei saa riittävästi suoritettua mielenterveysongelmien vuoksi, on tärkeää ottaa ajoissa yhteyttä lääkäriin. Kela voi huomioida sairauden lääkärintodistuksen perusteella, jolloin opintosuorituksia tarvitaan vähemmän. Jos et pysty opiskelemaan sairauden vuoksi tai pystyt suorittamaan vain vähän opintoja, niin voi olla mahdollista siirtyä sairauspäivärahalle tai kuntoutusrahalle. Myös kuntoutustuella ja työkyvyttömyyseläkkeellä on mahdollista opiskella. Näissä tapauksissa on mahdollista edetä yksilöllisesti opinnoissa.
Kela – Jos sairastut opintojesi aikana
Myös erilaiset järjestöt järjestävät toimintaa, joka tukee opintojen aikaista hyvinvointia. Opiskelijoille suunnattu Nyyti järjestää verkkoryhmiä ja Elämäntaitokursseja. Klubitaloilla yhteisön tuki ja opiskeluvalmiuksia parantavat työtehtävät tukevat opiskelevaa jäsentä. Lisäksi Helsingin, Lahden, Oulun ja Rovaniemen Klubitalot järjestävät opintovalmennusta.
Nyyti – Henkistä hyvinvointia ja elämänhallintaa opiskelijoille
Helsingin Klubitalo – Tuettu opiskelu