Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on tukea työhönkuntoutusta tilanteissa, joissa työkyky on heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi. Mielenterveyssyyt ovat yksi yleisimmistä syistä saada ammatillista kuntoutusta.
Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) tarjoaa tukea työelämään pääsemiseksi silloin, kun sairaus tai vamma hankaloittaa työllistymistä. TE-toimiston palveluihin kuuluvat muun muassa
uravalmennus, työ- ja koulutuskokeilu sekä työhönvalmennus. Työkokeilussa ja työhönvalmennuksessa (TEAK-kuntoutus) työpaikkaa haetaan itse, mutta hakemiseen on mahdollista saada apua. Työnhakijalle voidaan myös myöntää harkinnanvaraisesti
palkkatukea. TE-toimiston psykologin avulla voi selvittää ammatinvalintaan, työhön tai koulutukseen liittyviä kysymyksiä. TE-toimistosta saa apua muiden kuntoutusmahdollisuuksien selvittämiseen.
Osassa TE-toimistoja toimii
työkykykoordinaattoreita, joiden tehtävänä on tukea osatyökykyisiä työnhakijoita.
Työvoiman palvelukeskuksissa (TYP) on mahdollista saada työllisyyspalvelujen ohella muita tarpeellisia palveluita. Palvelukeskuksen asiakkaaksi ohjataan TE-toimistosta, kunnan palveluista tai Kelasta. Terveyskeskukset järjestävät työttömien terveystarkastuksia, joissa terveyttä tarkastellaan kokonaisvaltaisesti myös työllistymisen kannalta.
TE-palvelut – Tukea työllistymiseenTE-palvelut – Tukea koulutuksen ja työuran ratkaisuihin
Kelan palveluihin hakeudutaan lääkärin B-lausunnon avulla. Kela antaa neuvontaa eri mahdollisuuksista. Myös palveluiden toteuttajat ja järjestöt antavat neuvontaa ja ohjeita kuntoutukseen hakeutumisessa.
Kelan ammatillisen kuntoutuksen palveluita ovat
ammatillinen kuntoutusselvitys, ammatilliset kuntoutuskurssit, työ- ja koulutuskokeilu sekä työhönvalmennus. Jos työllistyminen edellyttää uudelleen kouluttautumista, asiakas voi selvittää oikeutensa koulutuksen myöntöön Kelan ammatillisena kuntoutuksena. Jos asiakkaalle myönnetään koulutus ammatillisena kuntoutuksena, hän voi hakea kuntoutuspäätöksen ajalle kuntoutusrahaa. Ammatillisen kuntoutuksen palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia ja niiden aikana voi saada kuntoutusrahaa tai ylläpitokorvausta. Myös
kuntoutuspsykoterapian tavoitteena on usein työelämään pääseminen.
Ammatillisen kuntoutusselvityksen aikana tehdään suunnitelma tarvittavasta kuntoutuksesta. Kuntoutusselvityksen perusteella suositellaan toimintakykyä tukevaa lääkinnällistä kuntoutusta tai työelämään suuntaavaa ammatillista kuntoutusta.
Katso video yksilöllisen ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuuksista.
Ammatilliset kuntoutuskurssit sopivat tilanteisiin, joissa oma ala ei ole vielä selvillä. Kurssien pituus on kahdeksan kuukautta ja kuntoutuspäivän kuusi tuntia. Kursseilla on ryhmämuotoista toimintaa ja työharjoitteluja.
Työkokeilussa on mahdollisuus kokeilla omaa työkykyä tuetusti työpaikalla. Työpaikkaan menemistä edeltää selvitysvaihe, jossa asetetaan yhdessä työkokeilun tavoitteet ja selvitetään voimavaroja ja sairauden vaikututusta työhön.
Katso video työkokeilusta.
Työhönvalmennuksessa tuetaan sopivan työn löytämisessä ja tarjotaan tukea ja ohjausta työn tekemiseen. Tavoitteena on päästä työelämään tai löytää itselle soveltuva ala esimerkiksi pitkän työelämästä poissaolon jälkeen.
Katso video työhönvalmennuksesta.
Kela – Palveluneuvojat Kela – Lisätietoa työkokeilusta ja työhönvalmennuksestaMielenterveyden keskusliitto – Tukea työelämään Kela – Ammatilliset kuntoutuspalvelutKela – Kuntoutuspsykoterapia
Mikäli työelämään paluu ei ole vielä ajankohtainen, voi osallistuminen
sosiaaliseen kuntoutukseen olla hyvä ratkaisu. Sosiaalista kuntoutusta tarjoavat kunnat ja erilaiset järjestöt.
Klubitaloilla yhteisön jäsenet osallistuvat talon töihin yhdessä työntekijöiden kanssa. Klubitaloilla on myös
palkallista siirtymätyötä ja
tuettua työtä.
Tukea arkielämään – sosiaalinen kuntoutusSuomen Klubitalot – Yhteystiedot
Kunnalla on velvollisuus järjestää
kuntouttavaa työtoimintaa pitkäaikaistyöttömille. Toiminta voi olla monimuotoista ja sisältää esimerkiksi erilaisia työtehtäviä tai ryhmämuotoista toimintaa. Kuntouttavan työtoiminnan sisältö ja laajuus perustuvat yhdessä laadittuun aktivointisuunnitelmaan. Kuntouttavaan työtoimintaan on hyvä liittää myös muita palveluita.
TE-palvelut – Kuntouttava työtoiminta