Tuo luonto luoksesi

Ihminen viettää keskimäärin suuren osan ajasta sisätiloissa. Moni myös työskentelee tai opiskelee sisätiloissa. Suuri osa vapaa-ajasta kuluu kotona. Kosketus luontoon jää helposti vähäiseksi. Sisustamattomat kodit ja työpaikat betoniseinineen ja kaakelipintoineen saattavat tuntua mitäänsanomattomilta ja persoonattomilta.

Pelkkä luonnon näkeminen lisää huomaamatta mielihyvää ja hyvinvointia. Millaisissa sisätiloissa vietät aikaa? Onko työ- tai opiskelupaikallasi otettu luontoelementtejä huomioon? Miten sinä olet tuonut luontoa kotiisi? Miten voisit lisätä luontoelementtejä ympäristöösi?

Sinun ei tarvitse olla sisustussuunnittelija tai käyttää omaisuuksia saadaksesi luontoelementtejä ympäristöösi. Pienillä asioilla saat lisättyä mielihyvää ja piristystä lähes huomaamatta. Lue seuraavaksi vinkkejä, kuinka tuoda luonto luoksesi.

​Laita luontoääniä soimaan

Osta tai kuuntele internetistä luontoaiheisia äänitteitä. Voit valita tunnelman mukaan esimerkiksi metsäisiä tai merellisiä ääniä. Joissain äänitteissä on lisänä rentouttavaa tai piristävää musiikkia. Kotona voit huoleti kuunnella kaiuttimilla. Työpaikalla ja koulussa laita kuulokkeet korviin ja uppoudu työskentelyn lomassa luonnonääniin tai pidä äänet taustamusiikkina.

Kokeile rohkeasti laittaa soimaan radion tai lempiyhtyeesi sijaan esimerkiksi keväistä linnun viserrystä ja puron solinaa.

Vaihda taustakuva

Lisää luontoelementti omaan ympäristöösi vaihtamalla puhelimen taustakuva luontokuvaksi. Vaihda myös tietokoneesi taustakuva. Nappaa seuraavalla kerralla luonnossa kulkiessasi kuva sinulle mieluisasta maisemasta.

Näet taustakuvan useasti päivän aikana. Vielä parempi, mikäli kuvalla on sinulle jokin merkitys. Tällöin kuva muistuttaa sinua jostakin henkilökohtaisesta, voimaannuttavasta luontokokemuksestasi. Saat mielihyvää kuin huomaamatta!

Katse ulos ikkunasta

Avaa verhot sisätiloissa aina, kun sinulla on mahdollisuus. Asettele toiminnot sellaisiin kohtiin, joista näet ulos ikkunasta. Siirrä esimerkiksi ruokapöytä siten, että voit nauttia ruokailuistasi katsellen ulos ikkunasta. Vaikka näkymä ikkunasta olisi puunlatvoihin tai kerrostalon pihalle, näet luultavimmin jotain luontoa.

Ota luontokuvat mukaan sisustukseen

Käytä luontokuvia huoneen sisustuksessa. Ota luontoaiheinen kuva ja teetä siitä seinälle juliste tai vaikkapa taulu. Tai etsi sisustusosastolta silmääsi miellyttävä valmis taulu. Kaunis maisema tai luontokuva tuo tunnelmaa sisätiloihin sekä lisää luovuutta ja hyvinvointia.

Myös tapettivalikoimissa on olemassa luontoaiheisia tapetteja. Mille mielestäsi näyttäisi yksi seinä tapetoituna metsä- tai puistoaiheisella tapetilla? Jos tapetointi tuntuu haastavalta, voit myös hankkia luontoaiheisia sisustustarroja, joiden kiinnittäminen on helppoa.

Hanki kasveja kotiisi

Hanki oikeita kasveja tuomaan elävyyttä ja raikkautta kotiisi. Helli itseäsi ostamalla kukkia ihan tavallisena arkipäivänä. Leikkokukat tuovat helpolla tavalla väriä ja piristystä sisätiloihin. Jo yhdestä kimpusta saat jaettua kukkia moneen kohtaan kodissasi.

Leikkokukkia pitkäaikaisempia kasveja ovat ruukkukasvit. Sinun ei tarvitse olla viherpeukalo hoitaaksesi helppoja huonekasveja oikein. Jo yksikin huonekasvi tuo hyvää mieltä. Jopa kokonaisen viherseinän tekeminen kotiin tai työpaikalle on mahdollista.

Voit myös hankkia hyötykasveja ja kasvattaa esimerkiksi salaatteja ja yrttejä itsellesi. Hyötykasvien kasvatus ruukuissa parvekkeella on paitsi mukavaa myös helppoa. Kaupoista ostetut yrtit ja salaatit menestyvät pitkään sisätiloissakin vesiviljelyjärjestelmien avulla. Vinkkejä kotipuutarhan pitoon saat esimerkiksi puutarhaliikkeistä ja kukkakaupoista.

Tuo luonnosta elementtejä kotiisi

Seuraavalla kerralla ulkona liikkuessasi kerää luontoa mukaan kotiisi. Muistathan kuitenkin, että rauhoitettuja kasveja ei saa kerätä. Valitse rannalta kiviä mukaasi tai nappaa polulta käpyjä ja varpuja. Tee keräämistäsi luontoelementeistä asetelmia pöydille tai hyllyille. Asettele esimerkiksi hiekkaa lasiseen kulhoon ja siihen kynttilöitä tai kauniita kiviä.