Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

13. Huomion poiskääntäminen

Huomion kääntäminen muualle on tarpeellista varsinkin silloin, kun tilanteeseen ei voi sillä hetkellä vaikuttaa tai hetki ei ole sopiva tunteiden päästämiseen valloileen.

Tunteisiin on mahdollista vaikuttaa siten, että tietoisesti valitsee, mihin tarkkaavaisuutensa kohdistaa. 

Tunnetila vaimenee, kun huomion siirtää toiseen kohteeseen. Tällöin voi säilyttää toimintakyvyn niiden asioiden suhteen, jotka täytyy hoitaa.

Tunteet on hyvä kohdata, kun hetki on sopiva

Huomion poiskääntämistä kannattaa käyttää äärimmäisen ahdistuksen hetkellä. Huomion poiskääntäminen on eräänlaista aikalisän ottamista.

Tunteet ja tilanteet on kuitenkin hyvä kohdata, kun hetki on sopiva. Voit päättää, että palaat asiaan myöhemmin.

Konkreettinen toiminta hillitsee tuskaa

Huomion kääntäminen pois voimakkaasta tunnetilasta on helpointa konkreettisen toiminnan avulla. Tekeminen voi olla mitä tahansa, joka ei vahingoita itseä tai muita.

Sopivia toimia ovat esimerkiksi lukeminen, musiikin kuuntelu, liikunta, virkkaaminen, sanaristikon tekeminen, piirtäminen, siivoaminen ja ruoanlaitto.

Kehon toimintoihin vaikuttaminen voi auttaa

Usein myös toiminta, joka muuttaa voimakkaasti kehon lämpötilaa tai fysikaalista tilaa, vähentää ahdinkoa. Tällaista toimintaa on esimerkiksi avannossa käyminen, kylmän ja kuuman suihkun vaihtelu, jääpalojen tai lumen pitäminen käsissä, kasvojen upottaminen kylmään veteen tai voimakkaasti rasittava liikunta. Voit esimerkiksi juosta portaita ylös ja alas tai hyppiä kyykystä ylös.

Kirjaa ylös huomion poiskääntämisen toimintoja, jotka ovat sinulle sopivia tai joita haluat kokeilla.

Harjoitus: Omat huomion poiskääntämisen menetelmäni

Tavoite

Opit kääntämään huomion toisaalle kriisitilanteessa.

Ohje

Kirjaa muistiin keinoja, joiden avulla voit kriisitilanteessa kääntää huomiosi pois voimakkaasta tunnetilasta. Ennestään tuttujen menetelmien lisäksi kannattaa mukaan ottaa sellaisia menetelmiä, joita haluat kokeilla.

Osa toiminnoista voi liittyä kehon lämpötilan ja fysikaalisen tilan muuttamiseen. Osa taas voi olla muuta itsellesi sopivaa tekemistä, jonka pystyt voimakkaan tunnetilan aikana aloittamaan.

Esimerkki:

  • jääpalojen tai lumen pitely käsissä
  • juoksulenkki
  • eteisen kenkien järjesteleminen
  • lehden lukeminen

Omat menetelmäni

Loading ...