Omahoito-ohjelma
2. TYÖKALUJA
Ahdistukseen voi vaikuttaa. Seuraavaksi opitaan keinoja, joita yleisesti käytetään ahdistuneisuuden, jännittämisen ja pelkojen hoidossa.
Voi olla hankala nähdä asioita tätä päivää pidemmälle, ja motivointi hoitamiseen voi tuntua hankalalta. Huomaa kuitenkin, että luet tätä tekstiä. Olet selvästi siis ainakin jonkin verran pysähtynyt miettimään tilannettasi ja toivot muutosta.
Muista
Kaikki ohjelman esimerkit ja tehtävät eivät välttämättä ole oleellisia juuri teille. Voit keskittyä sisältöihin, joiden sisällön koet tilanteeseenne soveltuvimmalta.
Keinoja kohti muutosta
Ahdistuksen selättämisen keinoihin on vanhempana hyvä tutustua ensin itse ja kuulostella, tuntuuko kyseinen keino sellaiselta, mitä voisi itse hyödyntää tai lähteä kokeilemaan oman lapsen kanssa.
Muutoksen tekeminen ja keinojen käyttöönottaminen ei ole aina helppoa. On tärkeää, että itsellä vanhempana on varma olo siitä, mitä on tekemässä. Hae tarvittaessa tukea ammattilaiselta.
Anna aikaa muutokselle
Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Välillä voi tuntua, että jaksamista yrittämiseen on, toisinaan taas ei. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista.
Pelkojen kohtaamisessa etenette omaan tahtiinne ja välillä hyvinkin pienin askelin. Tavoitteena ei ole päästä eroon kaikesta ahdistuksesta, vaan helpottaa vaikeimpia ja arkea toistuvasti haittaavia tilanteita.
Harjoituksien keskeinen sisältö on
- asioiden yhteinen tarkastelu
- uusien oivallusten ja toimintatapojen löytäminen
Jo pelkkä tieto oireista ja niiden yleisyydestä sekä yleisistä hoitokeinoista voi auttaa.
Mitä mieltä olet omahoito-ohjelmasta tähän asti?
Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.