Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Ongelmanratkaisu

Voit soveltaa seuraavaa ongelmanratkaisumenetelmää omiin huoliisi, ja samalla näyttää lapselle esimerkkiä siitä, miten murehtimiselle löytyy vaihtoehto.

Murehdinnan avulla pyritään usein ratkaisemaan ongelmia. Taustalla saattaa olla ajatus siitä, että asiaa tarpeeksi murehtimalla siihen löytyy ratkaisu. Näin ei kuitenkaan ole. Murehtimisessa keskitytään pitkälti siihen, mikä voi mennä pieleen.

Ongelmanratkaisussa tulee pohtia joustavasti ja realistisesti kaikkia erilaisia vaihtoehtoja, ei pelkästään huonoja seurauksia.

Ahdistuneisuuteen kuuluu usein myös ongelmallisten tilanteiden välttelyä niiden ratkaisun sijaan. Tämä saattaa kapeuttaa elämää huomattavasti. Tilanteita tulee väistämättä eteen, vaikka niitä kuinka yrittäisi välttää.

Ongelmallisilta tilanteilta ei siis voi välttyä täysin, eikä murehtiminen ratkaise ongelmia. Näiden keinojen tilalle kannattaakin nyt opetella uusia toimivampia tapoja.

Ongelmaratkaisun vaiheet

Tehokas ongelmanratkaisu koostuu seuraavista kuudesta vaiheesta:

  1. Ongelman määrittäminen: Mistä on kyse?
  2. Tavoitteen määrittäminen: Miten haluaisin tämän ratkeavan?
  3. Ratkaisuvaihtoehtojen listaaminen: Listaa kaikki mieleen tulevat ratkaisuvaihtoehdot. Älä vielä pohdi, ovatko ne hyviä tai toimivia.
  4. Parhaan ratkaisun valitseminen: Karsi edellisessä kohdassa tehtyä listaa siten, että jäljelle jäävät toimivat ideat. Valitse näistä paras.
  5. Toteuttamisen suunnittelu: Suunnittele, miten, missä ja milloin toteutat ratkaisun.
  6. Toteutuksen arviointi: Palaa toteutuksen jälkeen arvioimaan, miten ratkaisu onnistui.

Tuleeko mieleesi jokin tällä hetkellä mieltäsi painava ongelma?

Voit nyt harjoitella ongelmanratkaisutaitoja miettimällä ongelmaasi koskevat kohdat 1–5. Yleensä tilanne on helpompi hahmottaa, jos teet harjoituksen kirjoittamalla vastaukset.

Nyrkkisäännöt toimivaan ongelmanratkaisuun

Aloita ongelmilla, jotka voit ratkaista tässä ja nyt

Myöhemmin voit harjoitella myös aikaavieviä ratkaisuja. Tämä tapahtuu jakamalla ratkaisu mahdollisimman pieniin välitavoitteisiin, jotka ratkaistaan yksitellen.

Varaa ongelmanratkaisuun aikaa, ja kirjaa kaikki vaiheet

Voit halutessasi käyttää tähän huolihetkiä. Päivään kannattaa varata lyhyt hetki, jolloin voit käydä läpi mielessä pyöriviä huolia. Hetkeä ei kannata suunnitella liian lähelle nukkumaanmenoa.  Huolet on hyvä kirjata paperille.

Harjoittele ongelmien tunnistamista, jotta voit ratkaista ne ajoissa

Kielteiset tunteet kertovat yleensä jostakin ongelmasta. Jos tunnistat sinussa heräävän esimerkiksi suuttumusta, pelkoa tai ahdistusta, yritä saman tien miettiä, mistä ongelmasta tämä tunne sinulle kertoo. Jos ongelmaa ei tunnista, ei sitä pysty myöskään ratkaisemaan.