Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Takapakit ovat väistämättömiä

Into pelkojen kesytykseen saattaa olla koetuksella, kun edistyminen ei etene toivotusti. Takapakit kuuluvat elämään ja ovat väistämätön osa matkalla kohti pysyviä muutoksia.

Kirjaa ylös myönteisiä kokemuksia ja palkitse

Edetessä on hyvä kirjata ylös myönteisiä kokemuksia. Kirjaa myös havaintoja siitä, mitä kaikkea voitte tehdä, kun lapsen jännitys ei enää salpaa elämäänne samalla tavoin kuin ennen.

Samalla voi olla hyvä merkitä muistiin havaintoja siitä, mikä auttoi kestämään tilanteita paremmin. Palkitse sekä itseäsi että lastasi ponnisteluistanne mukavalla yhteisellä tekemisellä.

Jatka sinnikkäästi harjoittelua

Tulevaisuudessa tulee edelleen vastaan tilanteita, joissa lapsi tai nuori kokee voimakkaampaa jännitystä kuin mitä sinä tai hän toivoisitte.

Jatkakaa sinnikkäästi harjoiteltujen keinojen käyttämistä ja vaikeisiin tilanteisiin menemistä niiden avulla. Välttely tai muu turvakäyttäytyminen helpottaa oloa hetkellisesti, mutta tekee paluun hankaliksi koettuihin tilanteisiin entistä vaikeammaksi.

Kun lapsi osallistuu sinnikkäästi jännittäviin (mutta ei ylitsepääsemättömiin) tilanteisiin, hänen taitonsa karttuvat ja itsevarmuutensa lisääntyy.

Jännityksen väheneminen tapahtuu joka tapauksessa sahalaitamaisesti. Nousut, laskut ja tasaiset vaiheet kuuluvat asiaan.

Kannattaa pitää tavoite kirkkaana mielessä ja jatkaa rohkeasti sitä kohti.

Muista

Jos arkea häiritsevä ahdistuneisuus ratkeaisi helposti, ei sitä varten tarvittaisi hoito-ohjelmia.

Voit olla kuitenkin luottavaisin mielin. Jos toistat ohjelmassa harjoiteltuja keinoja, tuet lastasi ja suurella todennäköisyydellä edistytte.