Siirry pääsisältöön

Psykoosien diagnoosit

Täältä löydät tietoa psykoottisista häiriöistä. Tieto perustuu Maailman terveysjärjestö WHO:n kehittämään kansainväliseen ICD-10 tautiluokitukseen.

Psykoottisissa häiriöissä ilmenee todellisuudentajun ajoittaista horjumista eli ulkoisen tilanteen vääristynyttä tai harhaista tulkintaa. Usein tämä ilmenee 

 • aistiharhoina,
 • harhaluuloina tai muina ajattelutoiminnan häiriöinä tai 
 • tunnetilojen asiaankuulumattomuutena tai latistumisena. 

Psykoottisiin häiriöihin kuuluvat  

 • skitsofrenia, 
 • harhaluuloisuushäiriö, 
 • skitso-affektiivinen häiriö ja 
 • näiden lyhytkestoiset tai epätyypilliset muodot. 

Antipsykoottinen lääkehoito on keskeistä psykoosien hoidossa. Se useimmiten parantaa vointia jo muutamassa päivässä tai ainakin muutaman viikon sisällä. 

Psykoosin hoito voi olla haasteellista, jos henkilö itse kokee tilanteensa erilaisena kuin lähipiiri tai hoitava taho. Sairastunut ei välttämättä ole ympäristönsä kanssa samaa mieltä hoidontarpeestaan. Tästä syystä hoidot joudutaan joskus aloittamaan ilman yhteistyötä. Tätä kutsutaan tahdosta riippumattomaksi hoidoksi. 

Tietoa verkossa

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

   Omahoito-ohjelmat

   Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

     Nettiterapiat

     Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

      Sinua saattaa kiinnostaa myös