Kipu
Kipu on ikävä, mutta elintärkeä aistimus. Se varoittaa vammoista, sairauksista ja pyrkii estämään meitä loukkaantumisilta. Tavallisesti pelkäämme kipua ja yritämme vältellä sitä. Usein välttely onkin viisasta. Kipua hoidetaan sekä lääkkeillä että lääkkeettömästi.
Näytteenotto, nukutukset ja monet muut tutkimukset ja hoidot saattavat sattua. Ne myös pelottavat. Sairaalaan meno on monille jännittävä tilanne. Valmistautuminen, tiedonhankinta, läheisen läsnäolo ja turvallinen hoitaja auttavat.
Vakava sairaus tulee usein yllättäen herättäen monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Sairaus voi pelottaa, surettaa ja kiukuttaa. Sairaus saa monet tuntemaan itsensä erilaiseksi. Suomen sairaalat ovat maailman huippuluokkaa.​ Kerro aikuisille mieltä askarruttavista asioista, apua on saatavilla.
Kastelusta puhutaan silloin, kun pissa lirahtaa housuun vahingossa. Joillain se voi johtua siitä, että syventyy niin voimakkaasti johonkin asiaan, ettei huomaa vessahädän tunnetta. Joskus pissa voi karkailla, kun virtsarakko on liian innokas ja aktiivinen. Yökastelusta puhutaan, kun pissaa tulee sänkyyn yöllä nukkuessa. Se on yleistä vielä kouluikäisilläkin.
Riittävä uni on tärkeää meille kaikille. Toisinaan nukkuminen voi kuitenkin vaikeutua. Nukahtaminen saattaa tuntua hankalalta. Voi olla vaikea nukkua sikeästi aamuun saakka tai aamuisin voi tuntua vaikealta herätä. On monia erilaisia tapoja helpottaa nukkumista ja hoitaa uniongelmia.
Monenlaiset syömisen pulmat ovat lapsille tavallisia eri ikävaiheissa. Lapsi voi syödä liian vähän, liikaa tai hyvin valikoivasti. Ruokailuun voi liittyä pelkoa ja ahdistusta liittyen ikäviin kokemuksiin, esimerkiksi kivuliaisiin toimenpiteisiin, allergioihin tai väärään kurkkuun menneeseen ruokaan. Arjen asiat heijastuvat usein ruokahaluun. Syömisestä voi tulla keino hallita huolia ja murheita.