Kipu
Kipu on ikävä mutta elintärkeä aistimus. Se varoittaa vammoista ja sairauksista ja estää meitä loukkaamasta itseämme. Tavallisesti pelkäämme kipua ja yritämme siksi vältellä sitä. Alussa välttely onkin viisasta. Kipua hoidetaan sekä lääkkeillä että lääkkeettömästi.
Näytteenotto, nukutukset ja monet muut tutkimukset ja hoidot saattavat sattua. Ne myös pelottavat. Siksi sairaalaan meno onkin monille kauhun paikka. Valmistautuminen ja tiedonhankinta, tuttu ja turvallinen hoitaja ja rakkaan läheisen tuki auttavat.
Vakava sairaus tulee usein yllättäen ja herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Sairaus voi pelottaa. Se voi myös surettaa ja kiukuttaa. Sairaus saa monen tuntemaan itsensä erilaiseksi, jollain tapaa huonommaksi. Onneksi Suomen sairaalat ovat maailman huippuluokkaa.
Kastelusta puhutaan silloin kuin pissa lirahtaa housuun silloin kuin ei olisi tarkoitus. Joillain se voi johtua siitä, että syventyy niin voimakkaasti johonkin asiaan ettei huomaakaan vessahädäntunnetta ennen kuin tulee todella kiire. Joskus voi tirahdella kun virtsarakko on liian innokas ja aktiivinen. Yökastelusta puhutaan kun pissaa tulee sänkyyn yöllä nukkuessa. Se on varsin yleistä vielä kouluikäisilläkin.
Riittävä uni on tärkeää meille kaikille. Toisinaan nukkuminen voi kuitenkin vaikeutua: nukahtaminen saattaa tuntua hankalalta, voi olla vaikea nukkua sikeästi aamuun saakka tai aamuisin voi tuntua vaikealta jaksaa herätä. On kuitenkin monia erilaisia tapoja helpottaa nukkumista ja hoitaa uniongelmia.
Monenlaiset syömisen pulmat ovat lapsille tavallisia eri ikävaiheissa. Lapsi voi syödä liian vähän, liikaa tai hyvin valikoivasti. Ruokailuun voi liittyä pelkoa ja ahdistusta liittyen ikäviin kokemuksiin, esimerkiksi kivuliaisiin toimenpiteisiin, allergioihin tai väärään kurkkuun menneeseen ruokaan. Arjen asiat heijastuvat ruokahaluun ja syömisestä voi tulla keino hallita huolia ja murheita.