Riittävä uni on tärkeää meille kaikille. Toisinaan nukkuminen voi kuitenkin vaikeutua. Nukahtaminen saattaa tuntua hankalalta. Voi olla vaikea nukkua sikeästi aamuun saakka tai aamuisin voi tuntua vaikealta herätä. On kuitenkin monia erilaisia tapoja helpottaa nukkumista ja hoitaa uniongelmia. Voit myös itse tehdä monia asioita, jotka parantavat unen laatua.

Miksi riittävä uni on meille tärkeää?
Siinä missä lihakset toipuvat rasituksesta levossa, aivot saavat lepoa unen aikana. Tarvitsemme riittävän määrän unta jaksaaksemme toimia seuraavana päivänä mahdollisimmin hyvin. Unen aikana tapahtuu myös oppimista. Nukkuessa päivän aikana opitut asiat siirtyvät pitkäkestoiseen muistiin. Eri ihmiset tarvitsevat eri määrän unta. Useimmat 7-12v lapset tarvitsevat unta 9-11 tuntia yössä.
Tiedät, että olet nukkunut riittävästi, kun:
  • tunnet olosi seuraavana päivänä virkeäksi
  • jaksat keskittyä koulutehtäviin
  • et tunne oloasi kovin alakuloiseksi tai ärtyisäksi
 
Millaisia unihäiriöitä on olemassa?
Uni voi häiriytyä monella eri tavalla. Toisinaan voi olla vaikea saada unen päästä kiinni, vaikka haluaisi. Nukkumaan meneminen voi tuntua pelottavalta. Joskus ongelma on toistuva heräily yöaikaan. Painajaisunet ovat tavallinen pulma. Yöllä voi ilmetä unissakävelyä tai unissapuhumista. Eri uniongelmat johtuvat eri syistä. Tämän vuoksi erilaisia uniongelmia hoidetaan hieman eri tavoilla.
 
Miten unihäiriöitä hoidetaan?
Unihäiriöiden hoidossa selvitetään aina ensin, mistä ne johtuvat. Univaikeuksien takana voi olla huolia tai stressiä. Päiväaikaiset asiat voivat illalla mieleen tullessaan haitata nukahtamista. Unta haittaavat myös monenlaiset arkiset asiat, kuten epäsäännöllinen rytmi, televisio-ohjelmien tai elektronisten pelien pelaaminen liian myöhään. Unihäiriöitä hoidetaan yleensä muuttamalla nukkumistottumuksia yhdessä vanhempien kanssa. Vain harvoin unihäiriöiden hoitamiseen tarvitaam lääkkeitä.
 
Mitä voin itse tehdä uniongelmien hoitamiseksi?
Omaan nukkumiseen voi itsekin vaikuttaa monin eri keinoin. Tässä keinoja joita voit kokeilla:
  1. Nukkumaan menoa varten kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta ehtii rauhoittua riittävästi ennen vuoteeseen menoa. Läksyjä tai kokeeseen lukemista ei kannata jättää liian myöhäiseksi.
  2. Säännöllinen, rauhoittava iltarutiini helpottaa nukahtamista – mieti mitkä asiat rentouttavat juuri sinua. Kirjoita iltarutiinisi ylös ja pyri noudattamaan sitä samalla tavalla joka ilta.
  3. Pohtikaa yhdessä vanhempiesi kanssa, paljonko sinä tarvitset unta voidaksesi mahdollisimman hyvin. Voit pitää unipäiväkirjaa esimerkiksi viikon ajan ja selvittää, miten paljon sinä yleensä nukut.
  4. Energiajuomat ja colajuomat virkistävät ja vaikuttavat vireystilaan pitkään, ne huonontavat usein myös unen laatua.
  5. Säännöllinen nukkumaanmeno- ja heräämisaika on hyvin tärkeä unen kannalta. Mieti yhdessä vanhempiesi kanssa, mikä on sopiva nukkumaanmenoaika juuri sinulle.
  6. Jos univaikeudet jatkuvat yli kaksi viikkoa, kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan ja pyytää neuvoja.