Kipu on ikävä, mutta elintärkeä aistimus. Kipu varoittaa vammoista, ilmoittaa sairauksista ja estää meitä loukkaamasta itseämme. Tavallisesti pelkäämme kipua ja yritämme vältellä sitä. Usein välttely onkin viisasta. Kipua hoidetaan sekä lääkkeillä että lääkkeettömästi. Tieto kivun syistä, lohdutus ja rakkaiden läheisyys auttavat kestämään kipua.

Kipua on monenlaista. Äkillistä kipua syntyy, jos satuttaa itsensä. Moniin sairauksiin liittyy pidempiaikaista särkyä. Jotkut tutkimukset ja hoidot aiheuttavat kipua. Kipu on useimmiten ohimenevää.

Kipu herättää meissä usein pelkoa, ahdistusta ja erilaisia ajatuksia.  Saattaa pelottaa, että kuolee tai, ettei kipu mene koskaan pois. Voi myös olla huolissaan, ettei pysty nauttimaan itselle tärkeistä asioista.  Pelko kasvattaa kipukokemuksen voimakkuutta. Äkilliseen kipuun on hyviä lääkkeitä ja muita vaikuttavia hoitomuotoja. Avun saamiseksi on tärkeää, että kerrot kivusta läheisille aikuisille sekä hoitajalle tai lääkärille.

Pitkäkestoinen kipu

Joskus lapsillakin on kipuja ilman selkeää syytä. Kipuja voi olla esimerkiksi vatsassa, käsissä, jaloissa tai päätä särkee toistuvasti. Epävarmuus on pelottavaa. Pitkään kestävä kiputila haittaa usein koulunkäyntiä ja harrastamista. Mieliala laskee, saattaa väsyttää ja ärsyttää. Pitkäkestoisessa kivussa on tärkeää että sekä kehoa ja mieltä hoidetaan. Pyydä aikuisilta apua. Aina löytyy keinoja helpottaa kipuja.