Kipu on ikävä mutta elintärkeä aistimus. Se varoittaa vammoista ja sairauksista ja estää meitä loukkaamasta itseämme. Tavallisesti pelkäämme kipua ja yritämme siksi vältellä sitä. Alussa välttely onkin viisasta. Kipua hoidetaan sekä lääkkeillä että lääkkeettömästi. Tieto, lohtu ja rakkaiden läheisyys auttavat kestämään kipua.

Kipua on monenlaista. Äkillistä, esimerkiksi jos satuttaa itsensä. Myös moniin sairauksiin liittyy särkyä. Jotkut tutkimukset ja hoidot voivat myös aiheuttaa kipua. Kipu on useimmiten ohimenevää.

Kipu herättää meissä usein pelkoa, ahdistusta ja erilaisia ajatuksia. Pelottaa että kuolee tai että kipu ei koskaan mene pois tai ettei koskaan enää pysty elämään normaalia elämää. Pelko kasvattaa kipukokemuksen voimakkuutta. Äkilliseen kipuun on hyviä lääkkeitä ja muita hoitomuotoja. Siksi onkin tärkeää että kerrot kivusta hoitajille tai lääkärille.

Pitkäkestoinen kipu

Joskus lapsillakin on esimerkiksi vatsa- tai raajakipuja tai päätä särkee kauan ilman selkeää syytä. Epävarmuus on pelottavaa. Pitkään kestänyt kiputila haittaa tavallisesti koulunkäyntiä ja harrastamista. Mieliala laskee ja saattaa väsyttää ja ärsyttää. Pitkäkestoisessa kivussa on tärkeää että sekä kehoa ja mieltä hoidetaan. Pyydä aikuisilta apua.