Vakava sairaus tulee usein yllättäen ja herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Sairaus voi pelottaa. Se voi myös surettaa ja kiukuttaa. Sairaus saa monen tuntemaan itsensä erilaiseksi, jollain tapaa huonommaksi. Onneksi Suomen sairaalat ovat maailman huippuluokkaa. Hyvän hoidon lisäksi on tärkeää että voit myös jutella miltä sinusta tuntuu. Kenenkään ei pidä jäädä yksin sairautensa kanssa.

Sairastaminen on osa elämää. Se on tavallista ja yleensä ohimenevää. Jokainen meistä on jossain vaiheessa ollut kuumeinen tai kärsinyt ohimenevistä vaivoista. Pitkäaikaiset sairaudet kuten astma, suolistosairaudet, diabetes ja epilepsia ovat harvinaisempia mutta kuitenkin melko yleisiä. Onneksi lähes kaikkiin sairauksiin on olemassa hyviä hoitomuotoja ja sairauksista parantuu. Sairaus ei välttämättä haittaa leikkimistä, koulunkäyntiä ja harrastamista.

Sairaus pitää kuitenkin ottaa huomioon eikä asioita voi aina tehdä niin kuin haluaa. Hoidot, lääkkeiden otto ja sairaalassa käynnit saattavat myös häiritä arkea ja ärsyttää. Varsinkin alussa sairaus pelottaa mutta pelko vähenee kun saat sairaudesta oikeaa tietoa. Jos et itse halua kysyä lääkäriltä, pyydä isää tai äitiä kysymään. Vaikka sairaus ei tee sinusta muita huonompaa saattaa silti tuntua siltä koska me ihmiset haluamme olla toistemme kaltaisia, emme erilaisia. Jotkut sairaudet ja niihin kuuluvat hoidot rajoittavat arjessa toimimista, ikään kuin määräilevät meitä. Se saattaa harmittaa.
 
Olisi hyvä jos voisit hyväksyä sairautesi osana elämääsi. Kapinoinnista ja katkeruudesta tulee useimmiten pelkästään paha mieli.
 
Jos sairautesi tuntuu sinusta hankalalta, kerro siitä äidille, isälle tai jollekin aikuisille. Apua on saatavissa ja lääkärisi ohjaa sinut oikeaan hoitopaikkaan.