Vakava sairaus tulee usein yllättäen herättäen monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Sairaus voi pelottaa, surettaa ja kiukuttaa. Sairaus saa monet tuntemaan itsensä erilaiseksi, jollain tapaa huonommaksi. Onneksi Suomen sairaalat ovat maailman huippuluokkaa. Hyvään hoitoon kuuluu, että voit jutella, miltä sinusta tuntuu. Kenenkään ei pidä jäädä yksin murehtimaan sairautta. 

Sairastaminen on osa elämää. Se on tavallista ja yleensä ohimenevää. Jokainen meistä on jossain vaiheessa kärsinyt ohimenevistä vaivoista. Pitkäaikaiset sairaudet, kuten astma, suolistosairaudet, diabetes ja epilepsia, ovat melko yleisiä sairauksia. Kaikkiin sairauksiin on olemassa hyviä hoitomuotoja, vaikka paraneminen ei aina ole mahdollista. Sairaus ei välttämättä haittaa leikkimistä, koulunkäyntiä ja harrastamista. 


Sairaus pitää ottaa huomioon arjen toiminnassa, eikä asioita voi aina tehdä haluamallaan tavalla. Hoidot, lääkkeiden otto ja sairaalassa käynnit saattavat häiritä arkea ja ärsyttää. Varsinkin alussa sairaus pelottaa. Pelko vähenee, kun saat sairaudesta oikeaa tietoa. Kerro aikuisille mieltä askarruttavista asioista. Jos he eivät heti tiedä vastausta, he ottavat asioista selvää. Sairaus ei tee sinusta muita huonompaa, vaikka saattaa välillä tuntua siltä. Me ihmiset haluamme olla toistemme kaltaisia, emme erilaisia. Jotkut sairaudet ja niihin kuuluvat hoidot rajoittavat arjessa toimimista. Voi tulla tunne, että sairaus ikään kuin määräilee meitä. Se saattaa harmittaa. 
  
Olisi hyvä, jos voisit hyväksyä sairautesi osana elämääsi. Kukaan ei ole täydellinen ja kaikki kohtaavat erilaisia haasteita. Kapinoinnista ja katkeruudesta tulee useimmiten paha mieli. 
  
Jos sairautesi tuntuu sinusta hankalalta, kerro siitä äidille, isälle tai jollekin aikuisille. Apua on saatavissa ja aina löytyy keinoja helpottaa hankalia tunteita. Tarpeen mukaan lääkäri ohjaa sinut oikeaan hoitopaikkaan. 

​