Viha on tärkeä tunne. Viha ja kiukku voivat olla tahdonilmaus. Se auttaa meitä pitämään puoliamme ja puolustamaan meille tärkeitä asioita. Suomessa kiukkuun liittyy suuri tahdonvoima – suomalainen sisu. Kiukku tuo voimaa ponnistella ja pinnistellä vaikeissa tilanteissa. Se auttaa asettamaan rajat muiden käytökselle.

Joskus kiukku voi muodostua niin isoksi, että sitä on vaikea hallita. Silloin kiukusta voi tulla tuhoavaa. Liian kiukkuisena voit lyödä, purra tai ilkeillä toiselle. Jälkeenpäin tämä voi kaduttaa, tuhoavasta kiukusta on yleensä seurauksia. Silloin on hyvä kääntyä aikuisen puoleen, liian suureksi paisuneeseen kiukkuun on mahdollista saada apua.

Kaikki meistä suuttuvat ja kiukustuvat. Suutumme myös eri tavoin. Olemme lähtökohtaisesti erilaisia siinä, kuinka isosti ja nopeasti tunteet syttyvät. Opimme myös elämämme aikana muiden esimerkistä ja elämän kokemuksiemme myötä, miten eri tunteita käsitellä, näyttää ja säädellä.
 
 
Viha ja kiukku tuntuvat meillä kehossa eri tavoin. Joskus itsestä ei tunnu miltään, mutta muut voivat huomata kasvoista lihasten kiristyminen, kasvojen punehtuminen tai kalpeneminen, ohimo- tai kaulasuonien pullistuminen, katseen muuttumisen. Otsa voi rypistyä, hampaat puristua yhteen, irvistää. Sieraimet voivat laajeta, hengitys kiihtyä. Liikehdintä voi olla levotonta, kädet puristua nyrkkiin, heristellä sormea. Koko kehon lihakset yleensä jännittyvät, pää vetäytyy hartioiden väliin, nojautuu eteenpäin. Keho on ikään kuin valmiina taisteluun.
Tunteiden säätelemistä voi opetella. Ensin on viriävä tunne tunnistettava. Säätely on helpointa, kun tunne ei vielä ole ihan huipussaan. Siksi omien tunneviestien kuulostelu on hyvää harjoittelua. Voi myös tarkastella muiden tunnetiloja ja toimia tunnesalapoliisina. 
 
Aikuisen kanssa voit käydä läpi edellistä kiukkutilannetta ja miettiä jälkipuintina tapahtumaa: keitä oli paikalla, mitä sanottiin ja tapahtui, miltä sinusta tuntui ja mitä arvelet muiden kokeneen. Voit tutkia aikuisen kanssa, missä asioissa ajattelitte tai tunsitte samoin ja missä kokemus oli erilainen. Voit myös pohtia, kuinka toivoisit seuraavan kerran menevän, mikä olisi voinut auttaa. Tarkoituksena on, että löytäisitte seuraavaan samankaltaiseen tilanteeseen suunnitelman (ja vaikka varasuunnitelmankin) toimia toisin.
 
Jäävuori: Kiukku on kuin jäävuori – muut näkevät pinnalla olevan reaktion (=käytöksen), mutta jäävuoren vedenalaisin osa on suurempi. Siellä on kiukkuun liittyviä erilaisia tunteita. Kuten esimerkiksi viha, raivo, suru, pelko, ahdistus, ärtyneisyys, pettymys, kateus, kiihtyneisyys, kostonhimo, mustasukkaisuus, syyllisyys, häpeä, arvottomuuden ja masentuneisuuden tunteet.