Monenlaiset syömisen pulmat ovat lapsille tavallisia eri ikävaiheissa. Lapsi voi syödä liian vähän, liikaa tai hyvin valikoivasti. Ruokailuun voi liittyä pelkoa ja ahdistusta liittyen ikäviin kokemuksiin, esimerkiksi kivuliaisiin toimenpiteisiin, allergioihin tai väärään kurkkuun menneeseen ruokaan. Arjen asiat heijastuvat ruokahaluun ja syömisestä voi tulla keino hallita huolia ja murheita.

Joskus lapsi saattaa olla tyytymätön kehoonsa ja ulkonäköönsä, ja lihominen voi huolettaa. Toisinaan koulussa, kaveripiirissä tai netissä voidaan jopa kilpailla siitä kuinka vähän syödään, kenen lihakset näkyvät parhaiten tai kuka on hoikin. Joissain urheilulajeissa voi olla tiukat ulkonäkö- ja painovaatimukset. Nämä voivat joillakin laukaista vaarallisenkin syömishäiriön, joka alkaa vaarantaa kasvua ja kehitystä. Syömishäiriöitä on erilaisia ja niihin voivat sairastua sekä tytöt että pojat. Onneksi apua on saatavilla.

Syömishäiriö ei aina näy ulospäin, mutta se aiheuttaa merkittävää pahaa oloa sekä mieleen että kehoon. Voi tuntea itsensä ahdistuneeksi, surulliseksi, masentuneeksi, ärtyneeksi ja haluta olla yksin. Voi olla vaikeaa keskittyä, hutera olo tai pääkipuja. Riittämätön ravitsemus voi vahingoittaa, sydäntä, maksaa ja munuaisia. Kuukautiskierto voi tytöillä häiriintyä. Kynnet ja hiukset haurastuvat ja oksentaminen aiheuttaa hampaille kiillevaurioita. Liiallinen oksentaminen voi myös turvottaa sylkirauhasia. Hengitys, pulssi ja verenpaine laskevat, keho käy säästöliekillä, paleltaa.
 
Anoreksia eli laihuushäiriö
Laihuushäiriöstä puhutaan kun alkaa pelkäämään painonnousua ja itsestä tuntuu, että on liian lihava vaikka todellisuudessa näin ei ole. Usein sairaus alkaa laihdutusyrityksestä, joka saattaa riistäytyä syömättömyyskierteeksi ja liialliseksi liikkumiseksi. Osa myös oksentaa syömänsä ruuan. Nälän tunne voi kadota ja oma peilikuva vääristyä. Voi alkaa vetäytyä mukavistakin tekemisistä ja jättäytyä pois tapahtumista etenkin jos niihin liittyy syömistä.
 
Bulimia eli ahmimishäiriö
Ahmimishäiriöön sairastunut voi syödä ja ahmia suuriakin ruoka-annoksia kerralla. Voi tulla tunne ettei hallitse syömistään. Syömisestä seuraa usein katumus ja halu estää lihominen esimerkiksi oksentamalla, liikunnalla tai ulostuslääkkeillä.
 
Ahmintahäiriö
Ahmintahäiriössä ihminen syö paljon ruokaa lyhyessä ajassa, vaikkei olisi nälkä. Ahminta tapahtuu usein yksin ollessa, koska suuret ruokamäärät hävettävät. Ahmintahäiriöön ei liity oksentamista.
 
Mitä voin itse tehdä?
Syömällä säännöllisesti ja monipuolisesti tavallista ruokaa pidät itsestäsi hyvää huolta. Myös herkuttelu silloin tällöin kuuluu terveelliseen elämään. On tavallista miettiä omaa ulkonäköä ja kokoaan, ja onkin todella tärkeä taito oppia pitämään itsestään sellaisena kuin on. Omalla esimerkillään voi myös kavereiden kesken osoittaa, että sekä itse että muut ovat arvokkaita juuri sellaisina kuin ovat, eikä oman tai toisten ulkonäön arvostelu ole hieno juttu. Jos huomaat, että kaveripiirissä aletaan ihannoida laihuutta, lihaksia tai rajoittaa syömistä, on syytä kertoa aikuisille. Liiallinen ylipaino on epäterveellistä, mutta syömishäiriökin on vahingollista. Keho tarvitsee ravintoaineita pysyäkseen terveenä, energisenä ja toimivana sekä kasvaakseen.
 
Milloin haen apua
Itse ei välttämättä aina tiedä tarvitseeko tai haluaako apua ja eikä ole varma mitä kannattaisi kertoa. Jos elämä alkaa pyöriä syömisen ympärillä, oma itse alkaa tuntua inhottavalta, tekee mieli eristäytyä ja olo on alakuloinen, on syytä kertoa tilanteestaan jollekin luotettavalle ihmiselle. 
 
On tärkeä tietää, että syömishäiriö on sairaus, joka ei ole oma vika. Toipuminen on aina mahdollista. Apua on saatavilla. Syömishäiriöiden hoitoon tarvitaan usein perheen lisäksi ammattilaisia, kuten lääkäri tai kouluterveydenhoitaja.