Autististen ihmisten aivot toimivat vähän eri tavoin kuin muilla. Jotkut asiat ovat heille usein vaikeampia kuin muille ja toiset taas helpompia. Erilaista voi olla esimerkiksi oleminen toisten kanssa, jutteleminen, mielenkiinnon kohteet ja tarpeeksi tehdä asioita omalla tavalla. Autistisilla ihmisillä on monia taitoja ja kykyjä. Autismia ei voida poistaa mutta siihen on olemassa apukeinoja.

Autismista puhutaan kun on erilainen tapa hahmottaa maailmaa. Osalla oireita on ihan vähän ja osalla enemmän. Voi olla hankalaa ymmärtää miltä toisista ihmisistä tuntuu tai mitä toiset ihmiset ajattelevat. Jotkut asiat onnistuvat ehkä vain silloin, jos ne saa tehdä itselleen helpommalla tavalla, ja muutokset tai yllätykset voivat tuntua kurjilta.

Usein autistiset joutuvat pinnistelemään muita enemmän. He saattavat olla myös toisia herkempiä esimerkiksi äänille, hajuille ja sille mitä asiat tuntuvat. Toisaalta he monesti ovat tarkkoja huomamaan yksityiskohtia.

Kukaan ei tarkkaan tiedä mistä autismi johtuu. Ihminen on hyvin monimutkainen kokonaisuus. On tärkeää ymmärtää, mitkä asiat sujuvat vaivattomasti ja toisaalta missä tarvitsisi vielä vahvistusta.

Aistit

Autismi​- Autismiliitto

Autismikirjon oppilas koulussa​- Autismiliitto​