TIC-OIREET

Tic-oireet ovat vaarattomia liikkeitä ja ääniä, joita lapsi tekee, vaikka ei oikeastaan haluaisi. Liikkeet ja äänet ovat yleensä äkkinäisiä ja melko yleisiä lapsilla. Tic-oireita voi olla esimerkiksi silmien räpyttely, irvistely, yskiminen, rykiminen ja huudahdukset. Tic-oireita voi olla monenlaisia. Joillakin ne ovat voimakkaampia ja voivat jatkua pitkään.  

Tic-oireet voivat olla myös monimuotoisia, ne voivat olla hyppimistä tai tavaroiden koskettamista. Joskus tic-oireet voivat olla ikään kuin pään sisällä. Niitä kutsutaan ajatustic-oireiksi. Monien lasten mielestä tic-oireet ovat epämiellyttäviä ja hankalia. Niistä voi tulla kipua pään liikkeistä tai jopa haavoja ja rupia esimerkiksi huulien pureskelusta.  

Tic-oireiden määrä vaihtelee, väsymys voi lisätä tic-oireita, rentoutuneena niitä voi olla vähemmän. 

Tic-oireita ei aina tarvitse hoitaa ja läheskään kaikki eivät tarvitse hoitoa. Tic-oireita voi opetella hallitsemaan kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmillä, ne eivät kuitenkaan yleensä täysin poistu. Hoito on tarpeen mikäli tic-oireet häiritsevät arjessa. Joskus lääkehoidosta voi olla myös suuri apu. Tic-oireet saattavat lieventyä iän myötä. Tiedon antaminen lähipiirille saattaa jo olla riittävä apu. 

Tourette

Joskus  tic-oireet jatkuvat pitkään ja niissä ei ole taukoja. Silloin lääkäri voi asettaa Touretten oireyhtymän diagnoosin (TS). TS:ää ei voi itse aiheuttaa eikä se tartu toisiin. Tärkeää on oppia itse ymmärtämään mistä TS:ssä on kyse, jotta osaa kertoa siitä myös toisille.   ​

Tikkaako sullakin?​ – Tietoa Touretten oireyhtymästä