Nykiminen

Nykiminen eli tikit ovat vaarattomia äännähdyksiä ja liikkeitä kuten huudahduksia, sanojen toistoa tai silmien räpyttelyä. Tikit ovat yllättävänkin yleisiä ja melko huomaamattomia. Ne jäävät usein itsestään pois. Joillain kuitenkin tikit ovat voimakkaampia ja jatkuvat pitkään.

Tikkejä ei voi hallita, mutta välillä niitä voi pidättää. Tikit ovat vähän kuin hikka: harva haluaa hikotella mutta hikkaa ei voi täysin estää. Osa tikeistä voi tuntua vähän samalta kuin kutina: ei haluaisi raapia mutta on vain pakko. Jonkin tikin tekemistä voi vähän viivyttää. Välillä tikkejä voi olla enemmän ja joskus ne voivat muuttua.

Tikkejä on yleensä vähinten kun levollinen, rento olo tai keskittyy johonkin mukavaan tekemiseen. Toisaalta stressi ja suuret tunteet voivat tuoda tikkejä enemmän esiin. Tikkien mukana voi tulla erilaisia tunteita, kuten turhautumista, häpeää, surua ja jopa vihaa. Silloin voi tuntua, että pienetkin asiat suututtaa.

Tourette

Jos tikit jatkuvat pitkään voivat ne olla osa Touretten syndroomaan. Nykiminen on Touretten yleisin oire. Tarkkaa syytä Touretteen ei tiedetä. Tourettea ei voi itse aiheuttaa eikä se tartu toisiin. Apukeinojen avulla tikkejä voi oppia hallitsemaan ja ne voivat lieventyä kun kasvaa vanhemmaksi. Tärkeää on oppia itse ymmärtämään mistä Touretessa on kyse, jotta osaa kertoa siitä myös toisille. Touretten kanssa oppii selviämään. Hankalia tik-oireita voidaan myös lievittää joskus lääkityksellä.​

Tikkaako sullakin?​ – Tietoa Touretten oireyhtymästä