Aistit
Aistien avulla saamme tietoa sekä ulkomaailmasta että kehostamme sisältäpäin. Me voimme nähdä, kuulla, haistaa, maistaa, tuntea. Me pystymme aistimaan missä asennossa olemme, olemmeko nälkäisiä tai väsyneitä tai onko aika mennä vessaan. Aistimme myös tunnetilojamme, jotka tuntuvat kehossa. Aistitoimintoja ja niiden säätelyä voidaan myös tutkia, tukea ja harjoitella.
Oman mielen hyvinvoinnista voi pitää huolta siinä missä muutenkin terveydestä. Mukava tekeminen, yhteinen oleminen, monipuolinen ruokavalio, liikunta ja riittävä yöuni auttavat kehoamme ja mieltämme voimaan hyvin. Voimme sitä paremmin mitä joustavammin kehomme, mielemme ja elämämme eri osa-alueet toimivat yhdessä.
Ihmisen mieli on hyvin monimutkainen eikä kukaan osaa tarkkaan kertoa, mikä se on ja mistä se syntyy. Me kuitenkin tunnemme että olemme olemassa ja pystymme tuntemaan, ajattelemaan ja toimimaan, pystymme muistamaan asioita ja oppimaan uutta. Mieli on enemmän kuin aivomme, vaikkakin moni mielen toiminta tapahtuu aivoissa. Aivoissa tapahtuu monenlaista toimintaa. Aivojemme eri osat ovat erikoistuneet tiettyihin töihin, mutta tärkeintä on että osat toimivat verkostoituneena yhteistyössä.
Tunteita tarvitaan. Ne antavat meille tietoa ja ohjaavat meidän toimintaamme. Ne kertovat myös omasta olotilasta myös ulospäin muille. Tunteet tuntuvat kehossa. Voi tuntea jännittävissä tilanteissa niin kuin vatsassa olisi perhosia. Tai voi tuntua kuin polvet pettäisivät. Joskus kurkussa voi olla palan tunne tai sydän hakkaa lujaa.