​​Pelaaminen

Pelaaminen on parhaimmillaan hauskaa ja palkitsevaa. Pelaaminen voi olla jotain, mitä tehdä yhdessä muiden kanssa. Pelatessa voi samalla oppia englantia ja aktivoida aivojen eri osia. Pelaaminen voi myös joskus olla liiallista tai pelottavaa, muuta elämää rajoittavaa ja kotona kiistoja aiheuttavaa. Liiallinen pelaaminen voi olla terveyspulma: se vie aikaa muilta toimilta. Sisällä pelaaminen voi olla osasyynä huonoon kuntoon, niska- ja selkävaivoihin sekä ylipainoon. Liikapelaaminen voi vaikuttaa myös kaverisuhteisiin ja koulunkäyntiin.

Omasta pelaamisesta voi huolestua, jos pelaaminen vie liiaksi aikaa muilta tekemisiltä. Varoitusmerkkejä ovat: ulkoilu ja liikkuminen vähentyvät olemattomiin, ruokailut jäävät väliin tai syö vain ruudun edessä ja vuorokausirytmi keikahtaa päälaelleen.

Ihanteellista on, jos perheessä voidaan jutella pelaamisesta ja jakaa siihen liittyviä ilon ja onnistumisen kokemuksia. Pelaamisen hyödyistä ja haitoista on tärkeää puhua yhdessä.

Netti ja sosiaalinen media

Netissä surffaaminen ja erilaisissa sosiaalisen median kanavissa oleminen on yleistä. Tärkeää sielläkin on muistaa hyvät käytöstavat ja ymmärtää, miten turvata itsensä.

Monissa peleissä ja chateissä voimme luoda avatar-hahmoja. Voimme nimimerkkien suojissa valita, miltä näytämme ja kuinka paljon omaa aitoa itseämme haluamme näiden avatarien ja ”nettiminien” kautta jakaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että netissä eivät henkilöt ole välttämättä sitä miltä näyttävät ja mitä väittävät.

Netissä pystyy keskustelemaan ja pelaamaan yhdessä tuntemattomienkin kanssa. Samoin on mahdollista jakaa ajatuksiaan, kuvia ja videoita. On muistettava, että netissä tieto leviää nopeasti ja sinne laitettua tietoa on mahdotonta poistaa. Sinne ladattuja kuvia ja viestejä voidaan kopioida, tallentaa ja levittää eteenpäin. On hyvä miettiä etukäteen, että nettiin laitettava kuva, video tai viesti on sellainen, jonka voisi jakaa koko luokan tai koulun kanssa.
  • Mieti, mitä jaat.
  • Älä koskaan jaa oikeita tietojasi, osoitettasi tai puhelinnumeroasi tuntemattoman kanssa.
  • Mieti myös muita. Älä lataa kuvia tai videoita, joissa näkyy muita ihmisiä ilman heidän suostumustaan.
  • Osaan kuvista/videoista voi tulla automaattisesti paikkakunta ja aika. Sammuta tällaiset toiminnot. Pyydä apua tarvittaessa.
  • Älä levitä tietoa, missä olet tai, että olet yksin
  • Kysy herkästi vanhemmiltasi, onko jonkin kuvan tai videon jakaminen viisasta.
Kerro aikuiselle, jos kohtaat outoa, epäilyttävää tai huonoa käytöstä tai materiaalia. Kerro aikuiselle, jos joku tai jonkun käytös tuntuu epämiellyttävältä. Kerro myös, jos törmäät kiusaamiseen tai muuten sopimattomaan käytökseen. Monilla sivustoilla voi tällaista raportoida helposti myös sivustojen ylläpitäjille. Näin suojaat sekä itseäsi että muita.
Mieti tarkkaan, ketä hyväksyt nettikavereiksi. Joskus kavereita haalitaan tuntemattomista valikoimatta ja jopa kilpaillaan sillä kenellä on eniten kavereita. Muista, että netissä jotkut väittävät olevansa jotain ihan muuta mitä oikeasti ovat. Älä koskaan sovi tapaamista nettitutun kanssa tai anna henkilökohtaisia tietoja asuinpaikasta, koulusta tai puhelinnumeroasi. Kerro aikuiselle, jos tällaista sinulta pyydetään.

Kerro myös turvalliselle aikuiselle, jos saat viestejä, puheluita tai sähköposteja tuntemattomilta. Aikuisen kanssa voitte päättää, miten kannattaa toimia. Sähköpostiin voi tulla hyvinkin virallisen näköisiä pyyntöjä koskien henkilökohtaisia tietoja tai salasanoja. Älä koskaan lähetä näitä varmistamatta ensin aikuiselta.

Monia pelejä voi pelata netissä ilman omaa rekisteröitymistä. Jos tarvitaan tiliä ja salasanaa on hyvä keskustella siitä ensin vanhempien kanssa. Suojaa salasanasi ja tee salasanastasi sellainen, ettei sitä ole helppoa toisten arvata. Muista vaihtaa salasanasi tarpeeksi usein.
 
Nettikiusaaminen

Ihan niin kuin oikeassakin elämässä kiusaaminen netissäkin satuttaa ja loukkaa. Toimi netissä niin kuin toimisit oikeassakin elämässä. Jos et halua sanoa jotakin toiselle kasvokkain, älä sano sitä netissäkään. Ole itse asiallinen ja kohtelias niin tutuille kuin tuntemattomillekin. Kaikkien nimimerkkien takana on oikea ihminen. Kerro aikuiselle, jos sinua kiusataan tai jätetään ulkopuolelle netissä.
 
Lapset ja media​- Mannerheimin​ lastensuojeluliitto​