Seksuaalista häirintää ovat seksuaaliset epämiellyttävät sanat, vihjailut ja eleet. Tätä voi tapahtua myös netin välityksellä. Tällainen ei ole millään lailla hyväksyttävää, eikä koskaan lapsen syy.

Seksuaalinen hyväksikäyttö tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joku lasta vanhempi koskee lapsen kehon yksityisalueita (sukupuolielimet, takapuoli ja rinnat) tai pyytää lasta koskemaan omia yksityisalueitaan. Lasta voidaan myös pyytää näyttämään omia yksityisalueitaan esimerkiksi nettikameran kautta tai vastaavasti aikuinen näyttää niitä lapselle. Jos joku tekee sinulle jotakin tämän kaltaista, on tärkeää, että kerrot asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle.

Kerro aikuiselle
 
Seksuaalinen pahoinpitely eli hyväksikäyttö kohdistuu yksityisiin alueisiin eli niihin alueisiin, jotka yleensä meillä on peitettynä myös uidessa: peppu, sukuelimet, rinnat. Jos joku aikuinen tai isompi lapsi koskettelee näitä yksityisiä kehonosia tai käskee koskemaan omiaan on kyse seksuaalisesta hyväksikäytöstä eli seksuaalisesta pahoinpitelystä. Myös netin välityksellä voi tapahtua sopimatonta ehdottelua, sukuelinten näyttämistä tai painostusta seksuaalisiin tekoihin. 
 
Seksuaalinen koskettelu voi tuntua hämmentävältä. Se voi olla kiinnostavaa tai lapsi voi tehdä sitä aikuisen käskystä, jotta aikuinen olisi tyytyväinen. Seksuaalinen koskettelu lapsen ja aikuisen välillä ei ole hyväksyttävää. Hyväksikäyttäjä voi sanoa, että se on salaista, eikä siitä saa kertoa kenelläkään. Lapsen ei tarvitse tällaista salaisuutta pitää. Kerro luotettavalle aikuiselle tai useammalle kunnes joku auttaa sinua. Seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole sinun syysi.
 
On tärkeää kertoa jollekin, jos sinua on satutettu, vahingoitettu tai loukattu. Jokaisella lapsella on oikeus tuntea olevansa turvassa, arvostettu ja rakastettu.