Pakko-oireet

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Tämä nettiterapia on tarkoitettu pakkoajatuksista tai pakkotoiminnoista kärsiville.

Tavoite

Saat ensin tietoa pakko-oireisesta häiriöstä ja tarkastelet pelkojasi, sen jälkeen harjoittelet altistusta. ​Tukenasi toimii oireisiisi​ erikoistunut nettiterapeutti, johon olet viestiyhteydessä​. Hän kommentoi harjoituksiasi​ ja vastaa kysymyksiisi.​

Kesto

Terapiassa edetään noin tunnin mittainen itsenäisesti tehtävä istunto kerrallaan kymmenen viikon ajan. Voit käydä istunnon ja tehdä siihen liittyviä harjoituksia sinulle sopivaan aikaan missä vaan.

Miten pääsen nettiterapiaan?

Ensin tarvitset lääkärin lähetteen. Itse nettiterapia on potilaalle maksutonta. Lue lisää nettiterapiaan hakeutumisesta ja sen kulusta:

Näin nettiterapia toimii ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

 Mikä on pakko-oireinen häiriö?

Pakko-oireiseen häiriöön liittyy arkielämää haittaavia pakkoajatuksia ja pakkotoimintoja tai näistä jompaa kumpaa.

  • Pakkoajatus on mieleen tunkeutuva epätarkoituksenmukainen ja itesepintainen idea, impulssi tai mielikuva, joka aiheuttaa merkittävää stressiä ja ahdistusta. Tavallisia pakkoajatuksia ovat pelot tautien tarttumisesta sekä epäilyt ja pelot toisten vahingoittamisesta tai onnettomuuden aiheuttamisesta.
  • Pakkotoiminto on toistuva käyttäytyminen, jolla ihminen pyrkii vähentämään pakkoajatusten tuottamaa stressiä ja ahdistusta. Pakkotoiminto voi olla jatkuva käsien pesu tai sähkölaitteiden tarkistelu. Pakkotoiminto voi olla myös mielensisäistä toimintaa, kuten rituaalinomaista sanojen toistelua mielessä.

Pakko-oireisen häiriön noidankehä muodostuu, kun pakkoajatuksen nostamaa ahdistusta toistuvasti pyritään vähentämään suorittamalla rituaalinomainen toiminto, eli pakkotoiminto. Pitkällä tähtäimellä tämä ei kuitenkaan vähennä ahdistusta.

ahdistusta lievittävän rituaalin kehä
​​

 Mihin terapiaohjelma perustuu?

Tämä nettiterapia perustuu kognitiiviseen viitekehykseen. Sen mukaan ajatukset, tunteet ja käyttäytyminen ovat jatkuvasti yhteydessä. Muuttamalla toimintatapojaan ihminen voi vaikuttaa ajatuksiinsa ja tunteisiinsa.

Jos esimerkiksi pelkää koiria on yleistä vältellä niitä. Mutta, jos hiljalleen totuttautuu koirien läheisyyteen, pelon tunne vähenee.

Samaan tapaan terapiassa totutellaan pakkoajatuksen, eli erityisen merkityksen saaneen ajatuksen, nostamaan ahdistukseen ja pidättäydytään hetkellistä helpotusta tuottavan toiminnan, eli rituaalin teosta.

Altistamalla itseään ahdistusta tuottavalle ajatukselle, ahdistus laimenee ja ajatus muuttuu hiljalleen tavalliseksi ajatukseksi. Siitä voi vaivatta siirtyä seuraavaan ajatukseen.

altistus rikkoo ahdistuskehän​​​

Kirjautuminen

Onko sinulla jo lähete pakko-oireisen häiriön nettiterapiaan? Kirjaudu Omapolku-palveluun pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Etusivulta löydät nettiterapiasi.

Teknisiä ongelmia?

Apua Omapolku-alustan teknisiin ongelmiin voit pyytää tällä lomakkeella:

Terveyskylä.fi-asiointi

Muissa ongelmissa palvelee verkkoterapia.tuki@hus.fi​​

Oletko terveydenhuollon ammattilainen?

Tutustu tämän nettiterapian läheteohjeisiin

 ‭(Hidden)‬ style