Pitkäaikaisten ja haittaavien kehollisten oireiden kuntoutusohjelma

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kuntoutusohjelma on tarkoitettu sellaisista pitkäaikaisista kehollisista oireista kärsiville​, joihin terveydenhuollon tutkimuksissa ei ole löytynyt selkeää syytä tai riittävästi auttavaa hoitoa.

Tavoite​

Saat tietoa autonomisesta hermostosta sekä oman toiminnan ja ajattelun vaikutuksista hermoston toimintaan. Opit harjoittelun tuloksena rauhoittamaan elimistön stressitilaa ja tarkastelemaan oireita uudessa valossa.

Kuntoutusohjelma perustuu itsenäiseen työskentelyyn ja tutkitusti​ ​hyödyllisiin harjoituksiin. Olet viestiyhteydessä nettiterapeuttiin, joka kommentoi harjoituksiasi ja vastaa kysymyksiisi.

Kesto

Kuntoutusohjelma kestää 10 viikkoa ja se koostuu kymmenestä​ viikon välein oppimisympäristössä​ käytävästä etapista. Etapin käymiseen on hyvä varata aikaa 1-2 tuntia ja etapin voi käydä myös pienemmissä osissa. Etappien välissä tehdään päivittäin lyhyitä harjoituksia arjen lomassa.

Miten pääsen aloittamaan?

Ensin tarvitset lääkärin lähetteen. Itse Kuntoutusohjelma on potilaalle maksuton. Lue lisää hoitoon hakeutumisesta ja sen kulusta:

Näin kuntoutusohjelma​​​ toimii​​

 Mitä ovat pitkäaikaiset ja haittaavat keholliset oireet?

Pitkäaikaisilla ja haittaaville kehollisilla oireilla tarkoitetaan tässä yhteydessä sellaisia kehollisia oireita, joille ei ole terveydenhuollon tutkimuksissa löytynyt selkeää syytä tai riittävästi auttavaa hoitoa. Tavallisimpia ovat erilaiset kivut, iho-oireet, hengitysoireet, väsymys tai ruuansulatukseen liittyvät oireet.

 Mihin ohjelma perustuu?

Joskus pitkäaikaisen kehollisen oireilun kokemista voi hankaloittaa​ noidankehä, jossa oireet, niitä koskevat tulkinnat, tuntemukset ja toimintamallit kietoutuvat hankalaksi vyyhdiksi. Tulkinta, että oireiden taustalla on jokin yksittäinen vakava sairaus, jota ei vain ole löydetty, voi johtaa stressin ja kehon tulehdustilan lisääntymiseen ja mielekkäistä asioista vetäytymiseen, mikä puolestaan heikentää fyysistä kuntoa ja vahvistaa käsitystä oireiden haitasta ja omasta toimintakyvyttömyydestä.

Toisaalta samoin jatkuva oman kehon resurssit ylittävä toiminta voi vaikeuttaa oireilua. Tilanne aiheuttaa helposti ylimääräistä kuormitusta ja hallitsemattomuuden tunnetta, mikä helposti johtaa jatkuviin yrityksiin ja kehon resurssien ylityksiin, ja pitkittyessään jopa voimakkaaseen apatiaan.​

Itsenäiseen työskentelyyn ammattilaisen taustatuella perustuvassa kuntoutusohjelmassa keskeisenä ajatuksena on rauhoittaa elimistön stressitilaa ja opetella omaa hyvinvointia tukevaa suhtautumista oireita kohtaan, riippumatta siitä mistä ne johtuvat.​​​

 Kirjautuminen

Kirjautuminen​

Onko sinulla jo lähete pitkäaikaisten ja haittaavien kehollisten oireiden kuntoutusohjelmaan? Kirjaudu Omapolku-palveluun pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Etusivulta löydät nettiterapiasi.

Teknisiä ongelmia?

Apua Omapolku-alustan teknisiin ongelmiin voit pyytää tällä lomakkeella:

Terveyskylä.fi-asiointi

Muissa ongelmissa palvelee verkkoterapia.t​uki@hus.fi

Oletko terveydenhuollon ammattilainen?

Tutustu tämän kuntoutusohjelman läheteohjeisiin​ ​ ‭(Hidden)‬ Content Editor