Vapaaksi viiltelystä -omahoito-ohjelma

Tehtävä: Tietoisuustaitoharjoitukset

 
  • Ole tietoinen ruumiisi asennosta tällä hetkellä. Miltä kehossasi tuntuu tällä hetkellä? Missä kohtaa tuntuu jännitystä? Entä tunnetko puutumista, vilua tai kuumuutta? Anna tuntemusten vain olla ja totea rauhassa niiden olemassaolo.
     
  • Pese kätesi niin kuin tekisit sen ensimmäistä kertaa. Ole utelias ja kiinnostunut. Miltä vesi tuntuu ihollasi? Miltä saippua tuntuu? Entä miltä se tuoksuu? Miltä vesitipat näyttävät, kun ne tippuvat käsistäsi? Osuuko niihin valo? Miltä pyyhe tuntuu käsissäsi?
     
  • Ole tietoinen, kun tiskaat. Minkälaisia ääniä astiat pitävät osuessaan toisiinsa? Miltä haarukka tuntuu kädessä? Onko lautanen painava? Heijastuuko tiskivaahtoon valoa? Miltä se näyttää? Entä miltä vaahto tuntuu käsissä?
     
  • Ole tietoinen, kun keität kahvia tai teetä. Miltä purkki tuoksuu, kun avaat kannen. Miltä kahvijauhe tai teen lehdet näyttävät? Minkälaisia ääniä kahvinkeitin tai vedenkeitin aiheuttaa?

Keksi lisää harjoituksia. Huomaa, kuinka 5-10 minuutin tietoisuus-harjoitus muuttaa tunnetilaasi. Tee ainakin yksi tietoisuus-harjoitus joka päivä.

Nuorten mielenterveystalo on osa Mielenterveystalo.fi-nettipalvelua