Alla sinnen ska vara medEn accepterande närvaro och fokus på maten när du äter ökar njutningen som måltiden ger. Det hjälper dig också att lyssna när kroppen talar om att den är mätt och vad du kanske vill ha mer av. Att glufsa i sig maten vid diskbänken, när du tittar på tv eller sitter vid datorn bland en massa arbetspapper är motsatsen till detta.
Försök i möjligaste mån att åtminstone ibland avsätta tid för dina måltider då du inte gör annat än äter – och kanske umgås. Om du lär dig att fokusera mer på maten kan måltiderna bli små höjdpunkter under dagen då du kan glömma arbetsstressen och familjebekymren för en stund. Gör måltiden så njutbar som möjligt och håll alla sinnen öppna när du äter.
Duka bordet fint ibland, även om du äter ensam. Ta en lagom stor portion och lägg upp maten vackert. Stanna upp en stund innan du börjar äta: titta på maten, dess färger, former och struktur. Känn hur maten doftar. Känn efter hur gaffeln och kniven eller skeden känns i handen.
Ta en munsbit mat åt gången och fokusera på var och en av dem. Känn efter vad maten smakar och hur matens struktur känns på tungan. Tugga varje munsbit noggrant. Känn efter hur smaken och strukturen förvandlas när du tuggar. Lyssna efter ljudet när du tuggar.
Drick en klunk matdryck emellanåt och känn efter hur annorlunda den känns i munnen jämfört med maten. Lägg ner besticken ibland och känn efter hur det känns i kroppen. Om du märker att du glufsar i dig maten, stanna upp och fokusera på att andas en stund. Känn efter hur det känns i magen. Är du mätt? Vad vill du ha mer av?
Du kan även gå tillbaka till videoövningen ”Medvetet ätande” (se steg 2) i steg ”Ät regelbundet".